Chiftele grecești din roșii (Tomatokeftedes) – în varianta de post
Aceste chiftele grecești din roșii se numesc „tomatokeftedes” și chiar asta înseamnă. Ingredientul principal sunt roșiile.
Dacă v-ați plictisit de chiftelele clasice, din carne sau leguminoase, ciuperci sau orez, încercați-le și pe acestea cu roșii. Sunt savuroase și inedite!
Există mai multe versiuni ale rețetei. Am ales pentru acest articol o versiune vegană. Chiftelele grecești din roșii se fac de obicei cu brânză feta și ouă. Dar ies bine și în varianta de post.
Puteți folosi orice soi de roșii vreți, orice mărime, cu condiția să fie coapte bine și aromate.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete grecești pe care vă recomand să le încercați:
Spanakopita – plăcintă grecească cu spanac, ușor de făcut acasă
Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă grecească
Fursecuri grecești de post (Melomakarona) – cu suc de portocale, scorțișoară, miere și nuci
6 aperitive grecești – savuroase și sănătoase deopotrivă
Fasole în sos de roșii – rețetă grecească (Gigantes Plaki)
5 rețete de mic-dejun de post din bucătăria grecească
Chiftele grecești din roșii
Ingrediente
- 300 g de roșii cherry sau roșii mari, coapte bine
- 2 cepe roșii medii
- 1 mână de busuioc verde
- 1 mână de mentă proaspătă
- 16 linguri de făină
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de sare
- piper, mirodenii după gust
- ulei de măsline
Mod preparare rețetă
- Spălați bine roșiile și plantele aromatice.
- Tăiați roșiile în două pe lungime, apoi felii mici.
- Ceapa se decojește și se toacă mărunt. La fel și plantele verzi.
- Amestecați toate ingredientele într-un bol. Adăugați praful de copt, sare și piper.
- Amestecați bine, apoi incorporați treptat făina - câte o lingură o dată. Nu puneți toată făina de-odată deoarece este posibil să fie nevoie de mai puțină - depinde de cât de zemoase sunt roșiile. Amestecați compoziția cu mâna pentru a simți câtă făină este nevoie până rezultă o pastă modelabilă.
- Umeziți palmele cu apă sau ulei și modelați compoziția sub formă de chiftele. Acestea pot fi rotunde sau alungite, mai mari sau mai mici. De regulă se fac medii, ușor ovale.
- Puneți o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie sau crăticioară. Când începe să sfârâie, adăugați chiftelele. Se coc pe ambele părți până devin aurii.
- Scoateți chiftelele pe o farfurie așternută cu prosoape de hârtie. După ce s-au răcorit, tamponați-le deasupra cu șervețele pentru a absorbi cât mai mult din excesul de ulei.