6 aperitive grecești – savuroase și sănătoase deopotrivă
Aperitivele sunt preparate practice, pe care le putem servi la orice masă a zilei.
Se pretează nu numai la ocazii speciale, ci și în zilele obișnuite.
Vestea bună este că le putem pregăti dinainte. Pot fi servite și reci. Unele au chiar un gust mai bogat după ce stau o zi la frigider.
Altele pot fi reîncălzite, precum cele care conțin brânzeturi.
Cuprins
6 aperitive grecești
În rândurile următoare vă prezentăm câteva aperitive grecești, inspirate din bucătăria tradițională a Greciei.
Pe cât de vechi, pe atât de autentice și apreciate.
Sunt rețete pentru toate gusturile: vegetariene, fără gluten, cu carne, cu brânză.
Bucătăria mediteraneană folosește alimente proaspete, bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase și o diversitate de plante aromatice.
Pate de ardei copt cu feta și iaurt grecesc
Ingrediente
- 2 ardei roșii copți
- ¼ cană de brânză feta
- 3-4 linguri de iaurt
- 2 linguri de nuci
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi
- 1 praf de oregano
Mod de preparare
Tăiați toate ingredientele și mărunțiți-le cu ajutorul robotului. Trebuie să obțineți o pastă fină, tartinabilă.
Ajustați cantitatea de ulei după gust.
Lăsați pasta să stea o oră în frigider înainte de servire. Se unge pe pâine, pe lipii, pe biscuiți uscați etc. Poate fi folosită și la sandvișuri sau lipii umplute.
Chiftele din carne (Keftedakia) – rețetă
Ingrediente
- ½ kg de carne de vită tocată (nu foarte slabă)
- 1 ceapă mare tocată
- 1 ou
- 60 ml de ulei de măsline
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de chimen
- 1 lingură de Ouzo
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 2 linguri de pesmet
- 1/3 cană de mentă proaspătă, tocată mărunt
- puțină făină
Mod de preparare
Amestecați într-un bol mare carnea de vită cu celelalte ingrediente, cu excepția făinii.
Se amestecă în jur de 5-10 minute, până rezultă o compoziție omogenă.
Acoperiți bolul și lăsați-l să stea în frigider minim o oră. Astfel se vor dezvolta mai bine aromele.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei.
Modelați chiftelele și dați-le prin făină.
Așezați-le în tavă. Ungeți fiecare chiftea cu puțin ulei de măsline. Sau puteți folosi o sticlă cu pulverizator.
Coaceți chiftelele jumătate de oră, apoi întoarceți-le pe cealaltă parte.
Verificați-le să fie făcute în interior.
Le puteți prăji în tigaie cu puțin ulei dacă doriți.
Chiftele vegane din fasole (Favokeftedes) – rețetă
Ingrediente
- 230 g de năut
- 1 morcov mic ras
- 1 ceapă mică tocată mărunt
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 legătură de pătrunjel și/sau mentă verde
- ¼ linguriță de chimen
- 3-4 linguri de pesmet
- sare și piper, după gust
- puțină făină
Mod de preparare
Năutul trebuie fiert bine, apoi strecurat. Pasați-l cu o furculiță sau cu ajutorul blenderului.
Adăugați restul ingredientelor, mai puțin făina. Amestecați bine cu mâinile până obțineți o pastă omogenă.
Lăsați-o să stea în frigider minim o oră sau peste noapte.
Modelați chiftele mari și plate, nu rotunde. Dați-le prin făină și prăjiți-le într-o cratiță înaltă, în ulei de măsline.
Adăugați-le când uleiul s-a încins. Prăjiți-le pe ambele părți până devin aurii.
Le puteți face și în cuptor – 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. În acest caz trebuie să mai adăugați 2 linguri de ulei de măsline în compoziție și să le ungeți cu ulei înainte de a le da în cuptor.
Măsline grecești la cuptor cu mirodenii – rețetă
Ingrediente
- 1 cană de măsline grecești mari
- 1 ½ linguri de ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi măcinat
- 2 lingurițe de oregano
- 1 praf de sare mare
- piper negru măcinat
- coajă de lămâie
- pătrunjel tocat
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Clătiți și uscați măslinele.
Amestecați toate ingredientele într-un bol, astfel încât măslinele să fie bine acoperite cu ulei și mirodenii.
Puneți-le în tava cuptorului tapetată cu folie de aluminiu. Presărați peste ele puțină sare și puțin piper.
Coaceți măslinele 12 minute. După ce le scoateți din cuptor, adăugați peste ele pătrunjelul tocat și lămâia.
Pită cu feta și iaurt grecesc – rețetă
Ingrediente
- 2 pite rotunde (sau lipii)
- 2 linguri de feta sfărâmată
- 4 linguri de iaurt grecesc
- 2-3 linguri de mentă tocată
- 1 lingură de ulei de măsline
- piper negru
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecați într-un bol brânza sfărâmată cu iaurtul, până rezultă o pastă.
Incorporați uleiul de măsline și menta.
Întindeți crema pe fiecare pită. Coaceți-le în cuptor 10 minute, sau până când se rumenesc ușor.
După ce s-au răcorit, tăiați-le ca pe pizza, în 6 sau 8 triunghiuri.
Grisine grecești cu morcov și pătrunjel – rețetă
Ingrediente
- 2 căni de făină albă
- 3 lingurițe de praf de copt
- 1 linguriță de sare
- ½ lingură de ulei de măsline
- 1/3 cană de vin alb (sau ½ cană de apă, 1 linguriță de oțet și puțin zahăr)
- 130 g de morcov ras
- 2-3 linguri de pătrunjel tocat
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecați într-un bol încăpător făina cu sarea și praful de copt. Adăugați uleiul de măsline și vinul.
Amestecați bine. Adăugați morcovul și pătrunjelul. Amestecați cu lingura sau cu mâna.
Presărați făină pe masa de lucru. Modelați aluatul sub formă de grisine lungi și subțiri.
Coaceți-le 25-30 de minute. Aveți grijă să nu se rumenească prea tare.
Se servesc după ce s-au răcit.
Alte rețete grecești
Gogoşi greceşti cu miere şi scorţişoară – de post
5 rețete de mic-dejun de post din bucătăria grecească
Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă grecească
Rețete preluate din: Elena Paraventes, Top 9 Greek-Mediterranean Appetizers, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/top-9-greek-mediterranean-inspired-appetizers/