Supa de iaurt a filosofului Aristotel – rețetă pentru tratarea stomacului

Această rețetă de supă de iaurt este deseori pregătită în bucătăria greacă. De aceea se numește „supa lui Aristotel”. Autorul ei susține că este o mâncare benefică pentru stomac.

Am găsit o astfel de supă și în bucătăria turcă. Se numește „Yayla corbasi” și este un preparat tradițional În Turcia, făcut din orez și iaurt.

Supa de iaurt a filosofului Aristotel pentru stomac

Imagine sugestiva: Supa de iaurt a filosofului Aristotel pentru stomac: Kamaran Aydinov

În ciuda simplității sale, această supă satură și hrănește. O putem servi atât caldă, cât și rece, iarna sau vara. Se prepară foarte ușor și rapid.

O puteți face în cantități mari pentru întreaga familie. Veți mânca din ea câteva zile bune.

Supa de iaurt a filosofului Aristotel – rețetă

Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de orez alb – rotund, basmati sau jasmine.

Ingrediente

  • 130 g de orez alb
  • 1,5 litri de apă fiartă
  • 400 g de iaurt slab
  • 1 gălbenuș de ou
  • 40 ml de ulei de măsline
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 lingură de amidon sau făină de orez
  • 2 lingurițe de sare
  • piper și cimbru, după gust

Mod de preparare

Turnați orezul într-o sită și spălați-l bine sub jet de apă. Scuturați sita să se scurgă apa și puneți-l într-o cratiță. Adăugați apa și fierbeți orezul 10-15 minute la foc mic.

Între timp, amestecați într-un bol iaurtul cu gălbenușul, folosind un tel. Adăugați și sucul proaspăt stors de la lămâie. Puneți amidonul sau făina de orez și omogenizați. Trebuie să obțineți o compoziție cremoasă și groasă.

Luați cu polonicul apă în care fierbe orezul și turnați-o treptat în crema de iaurt și gălbenuș. Amestecați continuu cu telul. Trebuie să folosiți circa 300 ml de apă fierbinte.

Turnați compoziția în oala cu orezul care fierbe și amestecați bine. Puneți sarea și piperul. Fierbeți orezul în iaurt încă 5-8 minute, la foc mic.

Între timp, puneți un ibric pe foc în care ați turnat uleiul și puțin cimbru proaspăt sau uscat. Lăsați uleiul pe foc până începe să sfârâie, cât să iasă aroma cimbrului.

Turnați uleiul aromatizat fierbinte în supă și amestecați. Supa de orez și iaurt este gata. Dacă vreți o consistență mai groasă, lăsați-o mai mult pe foc.

Se servește în boluri cu puțin ulei de măsline pe deasupra. O puteți mânca așa cum este sau cu năut crocant (crutoane din năut).

Note și sugestii

Turcii folosesc unt topit aromatizat cu mentă, pe care îl toarnă la final în supă (în loc de ulei de măsline cu cimbru).

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare pe care le puteți încerca:

Supă rece din iaurt și sfeclă – rețetă din bucătăria turcă
Supă turcească de iaurt și orez, cu sos de mentă – ușor de gătit în casă!
Supă turcească de iaurt
Supă-cremă de ceapă și iaurt – combate bolile de inimă și bacteriile

Surse rețetă:

1. Live Kitchen Channel, Supa de iaurt vindecătoare a filozofului grec Aristotel: https://www.youtube.com/watch?v=OaAZtRuWnVs&ab_channel=LIVEKITCHENCHANNEL
2. Turkish yogurt soup (Yayla corbasi): https://www.unicornsinthekitchen.com/turkish-yogurt-soup-yayla-corbasi/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.