Rugăciune către Sfântul Averchie (22 oct.) – izgonitorul dracilor, luminător al orbilor și tămăduitor al multor feluri de bolnavi
Sfântul Averchie este un mare făcător de minuni, cu o putere mare asupra duhurilor rele. Dumnezeu l-a înzestrat cu har de a izgoni diavolii și de a tămădui pe cei bolnavi.
Biserica face pomenirea lui în data de 22 octombrie, fiind socotit eîntre apostoli, datorită lucrării sale de propovăduire.
Cuprins
Viața Sfântului Sfântul Averchie, episcopul Eraclidei
Se spune că nimeni în afară de apostoli, decât Sfântul Averchie, nu a călătorit în atâtea păriți pentru a răspândi Evanghelia lui Hristos.
Sfântul Averchie a trăit în secolul al III-lea d.Hr., pe când la domnie era împăratul Marc Aureliu. A fost episcop al Ierapolei. Pe vremea aceea creștinii erau puțini la număr, iar închinătorii la idoli foarte mulți.
Odată, pe când în cetate s-a făcut un praznic păgânesc și oamenii se închinau la idolii cei mincinoși, Sfântul Averchie a plâns cu amar pentru necredința lor.
Nesuferind să piară aceia din pricina înșelăciunii diavolilor, s-a dus să se roage în cămara sa. Atunci i-a cerut lui Dumnezeu să caute cu milostivire spre cetatea aceea în care îl pusese păstor și să trimită izbăvire celor stăpâniți de orbire.
„Izbăvește pe acești rătăciți de pierzarea lor, din întuneric, și adu-i pe ei la lumina Ta și să-i numeri cu turma Ta cea aleasă”. Încheindu-și rugăciunea, a adormit și a văzut în vedenie un tânăr de o frumusețe neasemuită între fiii oamenilor. Acela i-a dat un toiag în mână și i-a zis: „Averchie, în numele Meu acum să mergi și cu acest toiag să sfărâmi pe începătorii rătăcirii”.
Sculându-se din somn, a cunoscut că Cel ce i se arătase era Însuși Hristos, fiindu-i inima plină de bucurie și de râvnă pentru Dumnezeu.
Deci, ridicându-se atunci în miezul nopții, a luat un lemn care pe care l-a găsit și s-a dus în capiștea lui Apollo. A început apoi să lovească pe idolul cel mai mare, care era a zeului Apollo, apoi și pe ceilalți, zdrobindu-i pe toți.
Auzind zgomotul acela tare, s-au sculat toți preoții idolești și au alergat la capiște. Când au văzut pe Sfântul Averchie călcând în picioare rămășițele statuilor sfărâmate, s-au înfricoșat.
Însă el s-a uitat la ei și le-a zis cu mânie: „Mergeți la mai marii cetății și la tot poporul și să spuneți că zeii voștri, îmbătându-se la praznicul ce li s-a făcut ieri, în noaptea asta s-au bătut și, căzând la pământ, s-au sfărâmat”.
Slujitorii s-au dus în grabă și au vestit în toată cetatea cele făcute de Averchie. Strângându-se căpeteniile și tot poporul acolo, au văzut zeii zdrobiți și s-au mâniat foarte, cerând uciderea lui Averchie.
Fiind înștiințat de mânia poporului, Averchie nu s-a temut, nici n-a fugit și s-a dus în mijlocul cetății cu credincioșii săi. Acolo a început a-i propovădui pe față credința în Hristos, vorbindu-le despre Dumnezeul cel Adevărat și arătându-le deșertăciunea zeilor și înșelăciunea diavolească.
Iar când unii s-au pornit împotriva lui să-l ucidă, trei tineri îndrăciți care erau acolo au început a striga, înfricoșându-i pe toți. Și făceau spume la gură și ziceau: „Averchie, jurămu-ne pe tine cu unul adevăratul Dumnezeu, pe Care Îl propovăduiești, să nu ne muncești pe noi înainte de vreme”.
Atunci s-au potolit cei din cetate cu gând de ucidere împotriva ierarhului. Iar el, făcând rugăciune, a cerut de la Dumnezeu să gonească năvălirea diavolească asupra tinerilor aceia, ca să se facă sănătoși și prin minunea aceasta mulți să creadă în El.
Apoi întorcându-se spre acei tineri, i-a lovit încet peste cap cu toiagul, poruncindu-le diavolilor să iasă din ei și să nu-i vatăme cu nimic.
Iar demonii, strigând tare, au ieșit din ei și tinerii zăceau la pământ ca niște morți. Apucându-i de mână, Averchia i-a ridicat pe toți și erau sănătoși. De bucurie, au căzut la picioarele ierarhului și îl sărutau pe el cu dragoste.
Poporul s-a mirat mult de aceste fapte minunate și a strigat cu mare glas: „Unul este Dumnezeul cel adevărat, Acela pe Care Averchie Îl propovăduiește”.
Mulți au cerut atunci a cunoaște pe Dumnezeul lui și el a început a-i învățat până seara. Apoi a poruncit să aducă la dânsul pe cei bolnavi, iar el îi vindeca pe toți cu numele lui Iisus Hristos, punându-și mâinile peste dânșii.
A doua zi a botezat mulțime de oameni și ducându-se vestea despre el, mulți bolnavi veneau la el din toate părțile ca să ia tămăduire sufletului și truplui.
Între cei vindecați prin rugăciuniile Sfântului Averchie a fost și o femeie Friella, mama antipatului Evxenian, care era oarbă. Auzind despre acest ierarh că face sănătoși pe mulți suferinzi, a vrut să fie dusă la dânsul.
Sfântul Averchie s-a îngrijit ca mai întâi să îi vindece ochii sufletești, întrebându-o dacă crede în Hristos, Cel ce a deschis ochii orbului din naștere. Ea a făgăduit că va crede și plângând cerea tămăduirea.
Iar el s-a atins de ochii ei și s-a rugat așa: „Iisuse Hristoase, lumina cea adevărată, vino și deschide ochii roabei Tale”. Și îndată i-a revenit vederea și s-a botezat în numele Domnului.
Altă dată, alte trei femei suferinde de orbire s-au apropiat de el să ia tămăduire. Și el, făcând rugăciune, o rază din cer a venit asupra lor și toți au căzut, neputând suferi acea lumină. Numai cele trei femei au văzut lumina, care atingându-se de ochii lor, îndată au văzut.
Iar când le-a întrebat ce au văzut prima dată, una din ele a zis că L-a văzut pe Dumnezeul Cel veșnic, atingându-se de ochii ei. A doua a zis că a zărit un tânăr frumos care s-a atins de ochii ei. Iar a treia a zis că a văzut un prunc mic și luminos care s-a atins de ochii ei.
Sfântul Averchie străbătea prin toate cetățile și vindeca pe cei ce boleau de felurite neputințe și îi învăța pe toți credința în Hristos.
Ajungând la un loc Seliște, sfântul s-a rugat în genunchi ca Dumnezeu să facă a izvorî acolo ape calde ca să fie spre tămăduirea celor care se vor spăla acolo.
Îndată s-a auzit un tunet, deși cerul era senin și apoi a început a curge un izvor cald aproape de genunchii sfântului. Apoi a zis celor ce erau acolo să facă gropi adânci ca să se adune în ele acele ape calde.
Le-a poruncit apoi bolnavilor să se spele acolo și toți luau sănătate.
Multe alte minuni a săvârșit Sfântul Averchie, pentru care se cuvine și noi să-i aducem cinstire și să cerem mijlocirea lui în rugăciune. Ba încă și la mormântul lui, după mutarea sa la Domnul, se făceau multe tămăduiri.
Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Averchie
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Cântarea 1
Veniţi, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul pe care l-a slobozit din robia egiptenilor, că S-a preamărit.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu Raza Cea Luminoasă a Dumnezeirii Celei în Trei Feţe luminându-te, Sfinte Ierarhe Avechie, te-ai făcut lumină, luminând pe cei dintru întuneric şi risipind toată negura demonilor.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Avut-ai pe pământ viaţă cerească, fericite, petrecând cu trupul ca şi cum ai fi fost fără de trup şi omorându-ţi patimile, ai primit harul preoţiei.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Având întru tine, părinte, pe Cuvântul grăind, ai dezlegat din necuvântare pe cei ce cugetau cele deşarte, surpând capiştile demonilor şi rătăcirea celor ciopliţi.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Limbile ritoriceşti nu pot să spună zămislirea cea mai presus de cuvânt; că ai născut pe Dumnezeu Întrupat, Preasfântă, asemănându-Se cu noi, pentru bunătatea Sa.
Cântarea a 3-a
Întăreşte-ne pe noi întru Tine, Doamne, Cel Ce prin lemn ai omorât păcatul şi frica Ta o sădeşte în inimile noastre, ale celor ce Te lăudăm pe Tine.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cuvinte sfinţite şi cu arătarea minunilor, preamărite, ai îndreptat către limanul mântuirii pe cei ce înoată în marea rătăcirii, Sfinte Averchie.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Lucrând tămăduiri, săvârşind cele alese, alungător ai fost al nălucirilor demonice şi mântuirii tuturor pricinuitor şi celor bogaţi ocrotitor.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cuvântul sfinţit, viaţa îndumnezeită, obiceiul strălucit cu minunile, vieţuirea ta, părinte, slăvită şi moartea ta s-au făcut cinstite.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Fiind Dumnezeu mai înainte Nevăzut, S-a văzut Întrupat în pântecele tău, Fecioară, pentru milostivire. Drept aceea cu credinţă te fericim pe tine.
Cântarea a 4-a
Te laud pe Tine, că am auzit, Doamne, Glas şi m-am înspăimântat; că ai venit până la mine, căutându-mă pe mine cel rătăcit. Pentru aceea preaslăvesc multă pogorârea Ta cea către mine, Mult Milostive.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Frumos ţi-ai împodobit scaunul, Cuvioase Ierarhe Averchie; că te-ai înfrumuseţat cu mari minuni şi cu viaţă luminată. Pentru aceasta Preamarele Dumnezeul nostru, te-a mărit pe tine.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ştiind pe Domnul voitor de milă, purtătorule de Dumnezeu, cu fierbinţeală ai cerut de la El să facă minunată izvorâre apelor celor fierbinţi, spre a multora vindecare, Sfinte Averchie.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcut-ai cu harul roditori pe cei neroditori; că, punând în cugetul lor sămânţa Cuvântului Arătat, ca un semănător de cele bune ai secerat spic însutit, de Dumnezeu insuflate, Ierarhe Averchie.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Vindecat-ai, Preacurată, zdrobirea şi ticăloşia cea de demult a pământenilor, născând pe Cel Ce a purtat neputinţele noastre, pentru nespusa milostivire, Mireasă a lui Dumnezeu cu totul fără de prihană.
Cântarea a 5-a
Luminarea celor ce zac întru întuneric, Mântuirea celor deznădejduiţi, Hristoase Mântuitorul meu, către Tine alerg Împăratul păcii, luminează-mă cu Strălucirea Ta; că alt dumnezeu afară de Tine nu ştiu.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Întărindu-ţi picioarele tale pe piatra inimii, gânditorule de Dumnezeu, pe cei ce au căzut la pierzanie şi au dat cinste pietrelor, i-ai învăţat, fericite, cu Dumnezeieştile cuvinte, să cinstească piatra cea tare, pe Iisus Hristos Dumnezeul nostru.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe tine ca pe un doctor al celor ce bolesc în multe feluri, pe călăuza tuturor rătăciţilor, pe vasul Mirelui darurilor celor de cinste, pe locaşul Dumnezeiescului Duh, pe sfinţitul tăinuitor, Sfântul Ierarh Averchie, să-l cinstim toţi credincioşii.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Punându-se din porunca ta în acelaşi vas vin, untdelemn şi încă un fel, se deşerta fiecare la vremea sa neamestecat; ai arătat prin aceasta harul tău cel prisositor, gânditorule de Dumnezeu, Sfinte Averchie.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Legile se înnoiesc întru tine, Fecioară Prealăudată; că ai născut fără de sămânţă pe Dumnezeu Mântuitorul şi iarăşi Fecioară ai rămas; Minune Străină! Pentru aceea te vestim cu dreaptă credinţă Maica lui Emmanuel.
Cântarea a 6-a
Întru adâncul păcatelor fiind înconjurat, chem adâncul milostivirii Tale cel neurmat; scoate-mă din stricăciune, Dumnezeule.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
De la Răsărit ai venit la Apus cu Puterea Duhului, lepădând pe împărăteasa patimilor celor demonice şi cumplite, cuvioase.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Străin de lume arătându-te, preasfinţite, străine şi înfricoşătoare minuni ai săvârşit, trăind încă cu trupul şi după ce te-ai mutat de aici, Sfinte Ierarhe Averchie.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Arătându-te, părinte, în chip de fulger, ai supus taberele cele demonice care nu puteau să sufere îngrozirea ta, Sfinte Averchie, de Dumnezeu insuflate.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Prin tine Preasfântă Mireasă a lui Dumnezeu, ne-am învrednicit vieţii, noi cei omorâţi; şi rodind stricăciunii, arătat ne-am îmbogăţit de Nestricăciune.
CONDAC
Ca pe un mai mare preot şi împreună locuitor cu Apostolii, toată Biserica credincioşilor te cinsteşte pe tine, Sfinte Ierarhe Averchie. Pe care cu rugăciunile tale păzeşte-o, fericite, nebiruită şi fără de valuri, de tot eresul cel gânditor de cele deşarte, mult minunate.
Cântarea a 7-a
Chipul cel de aur în câmpul Deiera cinstindu-se, cei trei tineri au defăimat porunca cea fără de Dumnezeu şi fiind aruncaţi în mijlocul focului, răcorindu-se au cântat: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri!
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un păstor Dumnezeiesc, ca un însuţi făcător de minuni, cu rugăciunea ta, părinte, ai dat vedere orbilor, auz surzilor, curăţire leproşilor, bun mers şchiopilor, care cântau: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri!
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Facerea minunii tale, Înţelepte Averchie, o propovăduieşte în veci izvorârea apelor celor fierbinţi, stâlpul care era pus la mormântul tău, pe care l-a adus duhul cel necurat de la cetatea Romei cea mare, gonit fiind dintr-însa.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fost-ai smerit, mai mare peste popor, arătându-te înalt în socotinţe, în fapte şi în puteri, preasfinţite; şi slujitor Împăratului Celui Preaînalt, Căruia strigam: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri!
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Cel Ce S-a născut din Tatăl mai înainte de veci, S-a născut din tine în două firi şi în două voinţe, ca un Dumnezeu şi Om, Fecioară; cunoscându-Se tuturor celor ce cântă cu credinţă: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri!
Cântarea a 8-a
Pe Dumnezeu, Care S-a pogorât în cuptorul cel cu foc la tinerii evrei şi văpaia întru răcoreală au prefăcut-o, ca pe Domnul lăudaţi-L lucrările şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii!
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Păstorul cel vrednic, izvorul cel nedeşertat al tămăduirilor, stâlpul Bisericii, întărirea credincioşilor, steaua cea mare şi mult luminoasă, Sfinţitul Tăinuitor Averchie, să se cinstească.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un finic, precum zice psalmistul, ai odrăslit în Curţile lui Dumnezeu Celui Viu; înmulţitu-te-ai ca cedrul şi te-ai arătat ca măslinul, înţelepte, ungând cu untuldelemn al faptelor tale, feţele tuturor prin credinţă.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cunoscutu-te-ai ca o cetate ce este pusă deasupra unui munte văzut al vieţuirii celei cu fapte bune; şi cetatea ta, cuvioase, care era mai înainte înecată în rătăcire, ai arătat-o moştenitoare Cetăţii celei de sus.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Împlinindu-se acum proorociile Scripturii celei de Dumnezeu insuflate; iată Patul lui Solomon, pe care îl înconjură puternicii, în care Hristos Dumnezeu prin Dumnezeiasca Întrupare S-a odihnit; Aceasta este cea Binecuvântată şi Plină de har.
Cântarea a 9-a
Pe Dumnezeu Cuvântul Cel din Dumnezeu, Care cu negrăită înţelepciune a venit să înnoiască pe Adam cel căzut rău prin mâncare întru stricăciune, din Sfânta Fecioară în chip de negrăit Întrupându-Se pentru noi, credincioşii cu un gând întru laude să-L mărim.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cât îţi este de luminată viaţa! Cât îţi sunt de frumoase picioarele! Cât este de foarte minunată plecarea şi unirea cea către Dumnezeu! Cât este de mare harul ce ţi s-a dat ţie de sus, înţelepte? Pentru aceasta, cu credinţă te cinstim. Sfinte Ierarhe Averchie.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe tine cel locuitor dimpreună cu toţi sfinţii mucenici, pe cel întocmai cu Dumnezeieştii ucenici, pe cel întocmai de o cinste cu patriarhii, cu proorocii şi cu cuvioşii şi pe cel împreună vorbitor al Slujitorilor cereşti; să cinstim cu credinţă pe Sfântul Averchie.
Stih: Sfinte Ierarhe Averchie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Preasfântă pomenirea ta întinzându-se în lume, luminează sufletele oamenilor, cu lumină bogată, prin har. Pe care săvârşind-o cu dragoste, ne rugăm ţie, Părinte Averchie, izbăveşte-ne cu rugăciunile tale de patimi şi de supărările întunericului.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Sfeşnic Luminător te-a văzut mai înainte Proorocul, purtând întru tine Făclia cea Dumnezeiască cu adevărat, Preasfântă Fecioară; pe Însuşi Domnul Cel Ce S-a făcut Om din tine, pentru milostivirea îndurării.
SEDELNA
Arătatu-te-ai ierarh, părinte, fiind uns cu ungere cinstită, prin lucrare Dumnezeiască şi cu harul desăvârşind pe toţi, preasfinţite; şi fiind împodobit cu darurile Dumnezeieştilor minuni, lucrezi semne şi minuni nenumărate; tămăduind boli, pe demoni arzându-i şi mulţime de rătăciţi întorcând, Părinte Averchie. Pentru aceasta, grăim ţie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu iertare de greşeli sa dăruiască, celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.
SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Ai înnoit Preacurată, cu Dumnezeiască naşterea ta firea pământenilor cea muritoare, fiind stricată de patimi; şi ne-ai ridicat pe toţi din moarte la viaţă fără de stricăciune. Pentru aceasta toţi te fericim după datorie, Fecioară Preamărită, precum Însăţi ai proorocit.
SEDELNA Sfintei Cruci şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
Fecioară cu totul fără prihană, Maica lui Hristos Dumnezeu, armă a pătruns Preasfânt sufletul tău, când ai văzut pe Fiul tău şi Dumnezeu Răstignit de bună voie. Pe Care, Binecuvântată, nu înceta rugându-L să ne dăruiască iertare de greşeli.
Surse articol:
1. Doxologia, Viața Sfântului Ierarh Averchie, cel întocmai cu Apostolii: https://doxologia.ro/viata-sfantului-ierarh-intocmai-cu-apostolii-averchie-episcopul-ierapolei
2. Doxologia, Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Averchie, Episcopul Ierapolei: https://doxologia.ro/canon-de-rugaciune-catre-sfantul-ierarh-averchie-episcopul-ierapolei-cel-intocmai-cu-apostolii