Salată turcească de bulgur (Kisir) – aperitiv rece pentru zilele de vară

Kisir este o salată turcească de bulgur, un aperitiv foarte apreciat în Orientul Mijlociu. Se pronunță „ku-sur”.

Unii o consideră verișoara salatei cu pătrunjel și cuș-cuș, care se numește „Tabbouleh”.

Salata turceasca de bulgur

Imagine sugestiva: Salata turceasca de bulgur

Kisir are o tradiție lungă în bucătăria turcească. Este un preparat simplu și rapid, care se face la rece.

Are o aromă dulce-acrișoară și puțin picantă. Spre deosebire de alte salate, Kisir are o textură moale și gumoasă. Este nutritivă, hrănitoare și sățioasă. Turcii o servesc rece, în zilele călduroase de vară.

Rețeta prezentată mai jos este autentică. Se prepară cu apă la temperatura camerei (nu fierbinte).

Salată turcească de bulgur – rețetă

Ingrediente

• 250 g de bulgur fin (vi-l recomand pe acesta ecologic, la preț bun)
• 1 lingură de pastă de tomate
• 1 lingură de pastă de ardei iute
• 2-3 linguri de melasă de rodie sau oțet de rodie (vi-l recomand pe acesta, fără zahăr)
• 180 ml de apă la temperatura camerei
• 30-50 ml de ulei de măsline
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de fulgi de ardei
• 1 linguriță de chimen
• ½ legătură de pătrunjel
• ½ legătură de mentă proaspătă
• 4 fire de ceapă verde
• opțional: sucul de la ½ lămâie

Pentru servire / decor

• frunze de salată verde
• felii de roșii
• castraveți murați

Mod de preparare

Puneți bulgurul într-un bol încăpător. Adăugați pasta de roșii și pasta de ardei iute. Turnați apa câte puțin în timp ce amestecați cu mâna. Trebuie să frământați practic bulgurul, ca pe o pastă.

Vezi sortimente de bulgur aici

Bulgur

Bulgur

Bulgurul trebuie să fie bine înmuiat cu apă, iar compoziția rezultată să aibă o culoare roșiatică intensă.

Când acesta a absorbit tot lichidul, adăugați sarea și condimentele. Puneți melasa sau oțetul de de rodie și amestecați din nou cu mâna.

Adăugați uleiul (cât considerați necesar) și amestecați din nou pentru încă 3-4 minute. Salata trebuie să aibă o textură moale și pufoasă, fără să fie lipicioasă.

Spălați și tocați mărunt ceapa și verdețurile și adăugați-le în salată. Adăugați și sucul de lămâie proaspăt stors și amestecați ușor.

Serviți salata de bulgur pe frunze de salată verde, cu felii de roșii sau cu castraveți murați.

Retete din Cruditati

Retete din Cruditati

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Chiftele turcești din bulgur, fără coacere în cuptor – alternativă la pastele cu sos de roșii!
Cuș-cuș cu legume – o porție acoperă 50% din necesarul zilnic de seleniu
Pastă de roșii și ardei cu miez de nucă – rețetă turcească
Salată turcească de roșii

Surse rețetă:

1. Hungry Man Kitchen, How authentic kisir is made, a classic turkish bulgur salad: https://www.youtube.com/watch?v=v5Z73UPFaFs
2. Vidr Bergun, Kisir (spicy turkish bulgur wheat salad): https://vidarbergum.com/recipe/kisir-spicy-turkish-bulgur-wheat-salad/
3. The Mediterranean Dish, Kisir (Turkish bulgur salad): https://www.themediterraneandish.com/kisir-bulgur-salad/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.