Pastă de linte roșie cu mirodenii – rețetă de post bogată în fibre și proteine
Lintea roșie este delicioasă în orice formă am prepara-o: supe, tocănițe, paste tartinabile. Ba încă poate fi folosită și în rețete mai inedite, precum pâine sau lipii, la care se folosește în stare crudă și dată prin blender.
Rețeta de pastă de linte prezentată mai jos este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Dacă nu ați mai gătit lintea în așa fel, vă recomand să încercați. Cu siguranță va deveni una din mâncărurile voastre de post preferate.

Imagine sugestiva: pasta de linte rosie
Mai multe rețete asemănătoare puteți găsi în cartea „Mâncăruri de post„.
Pastă de linte roșie cu mirodenii – rețetă
Ingrediente (pentru 2 porții)
• 250 g de linte roșie (v-o recomand pe aceasta la preț bun)
• 100 ml de ulei de măsline
• 1 ceapă verde (sau ½ ceapă uscată)
• 1 linguriță de cimbru uscat
• ½ linguriță de piper
• 1 linguriță de ienibahar sau foi de dafin
• ½ linguriță de sare
Mod de preparare
Lintea se alege de impurități, se spală bine, după care se lasă la hidratat. Se pune într-un bol cu apă și se lasă la înmuiat circa o oră sau preferabil peste noapte. Cu cât lăsăm mai mult alimentele la înmuiat, cu atât acestea se vor digera mai ușor.
Lintea hidratată se scurge de apă, se pune într-o cratiță și se toarnă apă curată. Nu puneți multă apă, deoarece lintea roșie fierbe repede și se face terci. Se adaugă sare și se fierbe la foc mic până când boabele se înmoaie de tot.
Dacă are multă zeamă după fierbere, se strecoară printr-o sită. Se lasă la răcorit, apoi se pune în vasul unui blender sau robot.
Adăugați ceapa, sarea și mirodeniile. Porniți blenderul și în timp ce mixați, adăugați uleiul în fir. Opriți robotul pând ați terminat de incorporat uleiul și ați obținut o pastă fină.
Cumpara de aici spirale din linte rosie
Sugestii de servire
Pasta de linte roșie este delicioasă pe felii de pâine, ca un pate. O puteți servi și ca mâncare, cu lipie și legume crude, salate de verdețuri sau cu murături.
La cât de fragedă este lintea roșie, poate fi pasată și cu furculița sau cu ustensila pentru piure. Nu veți obține o pastă la fel de fină ca atunci când utilizați blenderul, dar este o opțiune în caz că nu aveți blender sau robot.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte, pe care vă recomand să le încercați:
Supă de linte roșie cu cartofi – o mâncare ieftină, sățioasă, delicioasă!
Clătite pufoase fără gluten, din linte înmuiată și banane – fără zahăr, ouă, lactate
Supă de linte cu roșii – rețetă delicioasă de post!
Mâncare de linte în stil indian (Dahl)
Sursă rețetă: Pastă de linte roșie, Mâncăruri de post, Editura Booklet, București, 2011, p. 7