Supă turcească de iaurt

Supa turcească de iaurt se numește Dovga. Este un preparat tradițional în bucătăria azerbaidjană.

Se servește de obicei la nunți, la al doilea fel.

Supa turceasca de iaurt

Supa turceasca de iaurt: Stockking – Freepik

Ce este Dovga (supa de iaurt)?

Pentru cei care nu știu, bucătăria azerbaidjană este influențată de specificul Mediteranean, indian și oriental.

Multe din preparatele din bucătăria azeră se întâlnesc și în Armenia sau Turcia.

Dovga este o supă de iaurt foarte hrănitoare, satisfăcătoare și gustoasă.

Este bogată în substanțe nutritive și deosebit de sănătoasă.

Combinația dintre iaurt și verdețurile folosite dau naștere la o supă deosebit de aromată și plăcută.

Supă turcească de iaurt (Dovga) – rețetă

Durată totală de preparare: 35 minute
Număr de porții: 6

Ingrediente

  • 3 căni de iaurt natural
  • 230 g de năut fiert
  • 1/3 cană de orez
  • 100 g de spanac
  • 1 ou
  • 4 căței de usturoi
  • 2 tulpini de apio
  • 4 căni de apă
  • 1 lingură de făină
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 5 frunze de mentă
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Spălați și tocați mărunt pătrunjelul, mărarul, spanacul și menta. Puneți-le într-o sită se scurgă de sucul verde.

Clătiți-le apoi cu apă, fără să le stoarceți.

Puneți într-o cratiță iaurtul și oul și bateți-le cu un tel. adăugați apoi apa și făina. Amestecați să se dizolve bine făina.

Așezați vasul pe aragaz la foc mediu. Puneți orezul spălat și scurs de apă.

O atenționare importantă este să amestecați constant până când compoziția ajunge la punctul de fierbere, pentru a coagularea iaurtului.

Adăugați apoi verdețurile scurse și tulpinile de apio tocate mărunt. Amestecați des.

Fierbeți totul 8-10 minute la foc mic spre mediu. Când orezul a fiert, adăugați boabele de năut fierte.

Amestecați și luați cratița de pe foc.

Lăsați supa de iaurt să se răcorească, apoi o puteți pune în frigider.

Dovga - supa de iaurt turceasca

Dovga – supa de iaurt turceasca: Kamran Aydinov – Freepik

Rețete similare

Prăjitură turcească, fără zahăr și făină – din iaurt și banane

Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci

Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească

Sugestii de servire

Dacă supa este prea groasă, o puteți subția cu puțină apă rece în momentul servirii.

Dovga se servește de regulă rece, sau la temperatura camerei. Are efecte răcoritoare.

În sezonul rece se poate servi caldă sau fierbinte.

În momentul servirii se mai adăugă puțină sare și piper.

În Azerbaidjan și Iran există o versiune a rețetei care se numește „abdug” și din care lipsește orezul.

Se servește cu gheață în zilele caniculare de vară. Această variantă conține de asemenea stafide, nuci mărunțite și petale de trandafiri.

Rețetă preluată din: Vera Abitbol, Dovga, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/azerbaijan-dovga/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.