Supă turcească de iaurt
Supa turcească de iaurt se numește Dovga. Este un preparat tradițional în bucătăria azerbaidjană.
Se servește de obicei la nunți, la al doilea fel.
Cuprins
Ce este Dovga (supa de iaurt)?
Pentru cei care nu știu, bucătăria azerbaidjană este influențată de specificul Mediteranean, indian și oriental.
Multe din preparatele din bucătăria azeră se întâlnesc și în Armenia sau Turcia.
Dovga este o supă de iaurt foarte hrănitoare, satisfăcătoare și gustoasă.
Este bogată în substanțe nutritive și deosebit de sănătoasă.
Combinația dintre iaurt și verdețurile folosite dau naștere la o supă deosebit de aromată și plăcută.
Supă turcească de iaurt (Dovga) – rețetă
Durată totală de preparare: 35 minute
Număr de porții: 6
Ingrediente
- 3 căni de iaurt natural
- 230 g de năut fiert
- 1/3 cană de orez
- 100 g de spanac
- 1 ou
- 4 căței de usturoi
- 2 tulpini de apio
- 4 căni de apă
- 1 lingură de făină
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 5 frunze de mentă
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Spălați și tocați mărunt pătrunjelul, mărarul, spanacul și menta. Puneți-le într-o sită se scurgă de sucul verde.
Clătiți-le apoi cu apă, fără să le stoarceți.
Puneți într-o cratiță iaurtul și oul și bateți-le cu un tel. adăugați apoi apa și făina. Amestecați să se dizolve bine făina.
Așezați vasul pe aragaz la foc mediu. Puneți orezul spălat și scurs de apă.
O atenționare importantă este să amestecați constant până când compoziția ajunge la punctul de fierbere, pentru a coagularea iaurtului.
Adăugați apoi verdețurile scurse și tulpinile de apio tocate mărunt. Amestecați des.
Fierbeți totul 8-10 minute la foc mic spre mediu. Când orezul a fiert, adăugați boabele de năut fierte.
Amestecați și luați cratița de pe foc.
Lăsați supa de iaurt să se răcorească, apoi o puteți pune în frigider.
Rețete similare
Prăjitură turcească, fără zahăr și făină – din iaurt și banane
Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci
Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească
Sugestii de servire
Dacă supa este prea groasă, o puteți subția cu puțină apă rece în momentul servirii.
Dovga se servește de regulă rece, sau la temperatura camerei. Are efecte răcoritoare.
În sezonul rece se poate servi caldă sau fierbinte.
În momentul servirii se mai adăugă puțină sare și piper.
În Azerbaidjan și Iran există o versiune a rețetei care se numește „abdug” și din care lipsește orezul.
Se servește cu gheață în zilele caniculare de vară. Această variantă conține de asemenea stafide, nuci mărunțite și petale de trandafiri.
Rețetă preluată din: Vera Abitbol, Dovga, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/azerbaijan-dovga/