Am vrut să fac o prăjitură cu griș și am găsit mai multe versiuni. Majoritatea rețetelor provin din bucătăria grecească și indiană. Unele se numesc „Bougatsa”, altele „Basbousa”, altele „Galaktoboureko”, altele „Rava” sau „Ravani”. Rețetele diferă între ele. Eu am […]
Articole despre 'retete grecesti'
Chiftele grecești din roșii (Tomatokeftedes) – în varianta de post
Aceste chiftele grecești din roșii se numesc „tomatokeftedes” și chiar asta înseamnă. Ingredientul principal sunt roșiile. Dacă v-ați plictisit de chiftelele clasice, din carne sau leguminoase, ciuperci sau orez, încercați-le și pe acestea cu roșii. Sunt savuroase și inedite! Există […]
Supa de iaurt a filosofului Aristotel – rețetă pentru tratarea stomacului
Această rețetă de supă de iaurt este deseori pregătită în bucătăria greacă. De aceea se numește „supa lui Aristotel”. Autorul ei susține că este o mâncare benefică pentru stomac. Am găsit o astfel de supă și în bucătăria turcă. Se […]
Scordalia din pâine veche, usturoi și nuci – rețetă grecească economică
Dacă ai câteva bucăți de pâine întărită rătăcite prin dulap, nu le arunca! Poți face din ele un preparat delicios, care merge excelent cu preparate din pește. Această rețetă se numește la noi „Scordolea”, sau „Skordalia” în bucătăria elenă. Grecii […]
Cum se face cozonacul grecesc tradițional (Tsoureki) – fraged, pufos, super-aromat
Tsoureki este cozonacul pe care grecii îl prepară cu ocazia sărbătorilor pascale. În limba greacă înseamnă „pâine dulce grecească”. Nu seamănă deloc cu cozonacul românesc, care este încărcat cu nucă, rahat, stafide și alte umpluturi bogate. Este un cozonac simplu, […]
Baclava de post, cu cremă de griș
Cine a mâncat vreodată baclava și nu i-a încântat papilele gustative? Acest desert a cucerit inimile multor nații. Este asociat în mod deosebit cu restaurantele grecești, însă nu se știe cu exactitate originea lui. Ce este baclavaua și unde a […]
Skordalia – piure grecesc cu usturoi
Skordalia este o mâncare foarte grecească, spune bucătarul Akis Petretzikis. Întâmplător sau nu, în unele regiuni din Dobrogea există o rețetă similară, care se numește „Scordoleanca”. Ce este Skordalia? Skordalia este un piure din cartofi, aromatizat cu oțet și usturoi. […]
Fursecuri grecești de post (Melomakarona) – cu suc de portocale, scorțișoară, miere și nuci
Melomakarona este denumirea celor mai populare fursecuri de Crăciun la greci. Elena Paraventes, nutriționist și expert în dieta meditereaneană, oferă rețeta autentică a acestor fursecuri. Autoarea le descrie ca fiind suculente, super-aromate și delicioase. Nu conțin ouă sau lactate. Se […]
Orez grecesc cu lămâie (Rizi Lemonato)
Orezul este o mâncare confortabilă pe care o gătim în special în anotimpul rece. Împlinește nevoia de carbohidrați și potolește foamea. În bucătăria greceasc se gătește de obicei cu diverse legume sau verdețuri, astfel încât mâncarea respectivă să fie completă. […]
Rulouri de vinete cu feta, în sos de roșii – rețetă grecească
O altă rețetă recomandată de Elena Paraventes, care vă poate stârni curiozitatea, este cea prezentată mai jos. Rulouri de vinete cu feta, în sos de roșii – o mâncare de toamnă savuroasă și sățioasă, pe care merită să o încercați. […]
Conopidă înăbușită cu cartofi – rețetă tradițională grecească
Această rețetă aduce în casele noastre un iz specific de toamnă. Mâncărurile cu legume de sezon sunt nu doar sănătoase, ci și ușor de pregătit. Vă prezentăm o rețetă grecească de conopidă înăbușită cu cartofi și roșii. Conopidă înăbușită – […]
Tartă de cartofi cu brânză la cuptor – rețetă grecească
Dacă ați rămas în pană de idei culinare, încercați această tartă de cartofi cu brânză la cuptor! Este o mâncare ideală pentru cei care urmează dieta mediteraneană. O propunere simplă dar delicioasă din bucătăria grecească. Renumita autoare de rețete mediteraneene, […]
6 aperitive grecești – savuroase și sănătoase deopotrivă
Aperitivele sunt preparate practice, pe care le putem servi la orice masă a zilei. Se pretează nu numai la ocazii speciale, ci și în zilele obișnuite. Vestea bună este că le putem pregăti dinainte. Pot fi servite și reci. Unele […]
Fasole în sos de roșii – rețetă grecească (Gigantes Plaki)
Fasolea în sos de roșii pe care v-o prezentăm este preluată din bucătăria grecească. Se numește „Gigantes Plaki” și se prepară din fasole cu bob mare. În Atena, acest preparat se servește ca aperitiv. Însă este suficient de sățioasă și […]
Salată grecească de vinete (Melitzanosalata)
Salata de vinete este un aperitiv de sezon popular în diverse părți ale lumii. Grecii au felul lor special de a o prepara. În rândurile de mai jos veți găsi rețeta de salată grecească de vinete întâlnită cu precădere în […]