Conopidă înăbușită cu cartofi – rețetă tradițională grecească

Această rețetă aduce în casele noastre un iz specific de toamnă. Mâncărurile cu legume de sezon sunt nu doar sănătoase, ci și ușor de pregătit.

Vă prezentăm o rețetă grecească de conopidă înăbușită cu cartofi și roșii.

Conopida inabusita cu cartofi si rosii - reteta greceasca

Conopida inabusita cu cartofi si rosii – reteta greceasca: stu_spivack

Conopidă înăbușită – rețetă grecească

Grecii o numesc „Kounoupidi Kapama” și o prepară în perioada rece a anului.

Pentru ei, este o mâncare reconfortantă, care încălzește și satură în același timp.

Grecii obișnuiesc să prepare conopida și alte legume prin înăbușire. Cu alte cuvinte, le gătesc în ulei de măsline și puține roșii.

Le lasă să scadă bine, până când se elimină toată apa și rămâne doar uleiul.

Adaosul de cartofi este o inserție personală a Elenei Paraventes, cunoscuta autoare de rețete cu specific mediteranean.

În mod tradițional, rețeta se face doar din conopidă și tomate.

Cartofii dau mai multă consistență mâncării. Totodată, ajunge pentru mai multe porții.

Spre deosebire de mâncărurile românești, în care nu lipsește ceapa, la această rețetă nu se folosește.

O altă notă personală asupra rețetei o reprezintă condimentele. Mama autoarei adaugă câteva mirodenii care dau o savoare aparte preparatului final.

Cu toate că este o mâncare simplă și ieftină, este deosebit de gustoasă și hrănitoare.

Conopida este o legumă din familia cruciferelor, care sunt renumite pentru potențialul lor anticancerigen.

Conține compuși cu efect antioxidant, detoxifiant și antitumoral. Este bogată în fibre și vitamine.

Conopidă înăbușită cu cartofi – rețetă 

Durată totală de preparare: 1 oră

Ingrediente

  • 1 conopidă mare
  • 1 cartof mare
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • ½ cană de ulei de măsline
  • sare și piper, după gust

Ingrediente opționale

  • 3 cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

Tăiați conopida în două. Îndepărtați nervura principală cu un cuțit. Desfaceți apoi fiecare jumătate în buchețele mici.

Spălați bine bucățile de conopidă și scurgeți-le de apă.

Curățați și tăiați cartoful cubulețe sau sferturi, după preferință.

Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare, pe foc. Adăugați buchețelele de conopidă, cartofii, pasta de roșii și condimentele.

Căliți legumele câteva minute, până când se rumenesc puțin.

Adăugați apoi pasta de roșii și 1 linguriță de sare. Amestecați cu o lingură de lemn.

După 2-3 minute, turnați puțină apă fierbinte, cât să acopere pe jumătate conopida.

Amestecați ușor. Puneți capacul. Lăsați legumele să fiarbă la foc mic circa 30-50 de minute.

Rețete similare

Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă grecească

Ciorbă de roșii și conopidă – rețetă cu beneficii

6 aperitive grecești – savuroase și sănătoase deopotrivă

Conopida trebuie să fie fragedă, să intre furculița ușor prin ea. Nu o lăsați prea mult, să nu se terciuască.

Apa trebuie să scadă complet.

Conopida înăbușită cu cartofi și roșii se servește caldă. Este bună și rece.

În zilele în care nu țineți post, puteți presăra puțină brânză sfărâmată pe deasupra. Grecii folosesc feta.

Sursă articol: Elena Paravantes, Greek braised cauliflower with tomato – Kounoupidi Kapama, Olive and Tomato: https://www.olivetomato.com/greek-cauliflower-recipe/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.