Cum se face cozonacul grecesc tradițional (Tsoureki) – fraged, pufos, super-aromat

Tsoureki este cozonacul pe care grecii îl prepară cu ocazia sărbătorilor pascale.

În limba greacă înseamnă „pâine dulce grecească”. Nu seamănă deloc cu cozonacul românesc, care este încărcat cu nucă, rahat, stafide și alte umpluturi bogate.

Cozonac grecesc traditional - Tsoureki

Cozonac grecesc traditional – Tsoureki: Alpha

Este un cozonac simplu, dar foarte pufos și aromat.

Se prepară de regulă în Joia Mare, așa cum fac și multe din gospodinele de la noi.

Pe lângă obiceiul de coace cozonaci în Joia Mare există și tradiția vopsirii ouălor.

Grecii mai pregătesc în Săptămâna Mare și alte preparate tradiționale, precum biscuiți grecești cu unt (Koulourakia și Kourabiethes) sau supă de miel (Magerista).

Cozonacul grecesc se vinde în magazinele din Grecia în diferite sortimente, cu diverse arome și glazuri.

De pildă, în Tesalonic este renumit cozonacul înmuiat în ciocolată.

Cozonac grecesc Tsoureki – rețetă

După cum veți vedea din lista de mai jos, majoritatea ingredientelor sunt obișnuite. Singurul care atrage atenția și de care probabil nu ați mai auzit este mahlepi”.

Acesta este un condiment, o pulbere obținută din semințe de cireș persan. Are o aromă unică, ce dă cozonacului grecesc gustul și mirosul specific.

La noi nu se găsește această mirodenie. O puteți omite, sau o puteți înlocui cu extract de migdale sau anason stelat.

Durată totală de preparare: 2 ore și 40 de minute
Nr. de porții: 2 cozonaci

Ingrediente

  • 250 ml de lapte
  • 3 ouă
  • 170 g de zahăr tos
  • 125 ml de suc de portocale
  • 75 g de unt nesărat
  • 650 g de făină albă
  • 1 pachețel (7 g) de drojdie uscată instant
  • 1 linguriță de sare
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe de mahlepi

Ingrediente pentru glazură

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte
  • fulgi de migdale, semințe de susan, mac etc

Mod de preparare

Încălziți laptele la foc mic. Adăugați untul și lăsați-l să se topească.

Stingeți focul și așteptați ca acest amestec să se răcească.

Pregătiți maiaua. Puneți într-un bol 100 g de făină. Adăugați drojdia, o linguriță de sare, sarea, coaja rasă de la portocală.

Faceți o găurică în mijloc și turnați amestecul răcit de lapte și unt. Amestecați cu o lingură de lemn, până la omogenizare.

Acoperiți apoi bolul cu o folie de plastic. Puneți peste el un prosop gros și lăsați maiaua la dospit circa 30 de minute.

Adăugați apoi restul de făină și zahăr. Puneți sucul de portocală proaspăt stors, ouăle și mahlepi.

Amestecați și apoi frământați cu mâinile circa 10 minute. Trebuie să obțineți un aluat omogen și elastic.

Dacă este lipicios, mai puneți puțină făină, dar nu prea mult. Cozonacul grecesc trebuie să fie fraged și puhav, nu dens și tare.

Aluatul bine frământat se pune într-un bol uns cu ulei. Se unge și aluatul pe deasupra cu ulei.

Se pune folie de plastic peste bol și un prosop.

Aluatul pentru cozonacul grecesc trebuie lăsați să crească aproximativ o oră.

Este gata când și-a dublat volumul.

Împărțiți-l în două bucăți egale.

Luați o bucată și tăiați-o în trei părți egale. Modelați-le pe fiecare sub formă de șnur. Toate trei șnururi trebuie să aibă aceeași lungime (30 cm.) și să fie la fel de groase.

Împletiți cele trei șnururi și lipiți capătul pentru a nu se desface.

Împletitura aceasta simbolizează Sfânta Treime.

Amestecați ingredientele pentru glazură. Înmuiați pensulă în ea și ungeți cozonacul pe deasupra. Presărați-l apoi, dacă doriți, cu fulgi de migdale sau semințe de susan ori mac.

Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat.

Dați cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Trebuie să stea circa 25 de minute, sau până când s-au copt bine. Unii preferă cozonacul auriu, alții îl preferă ceva mai rumen.

După ce i-ați scos din cuptor trebuie să așteptați să se răcească de tot și apoi să îi tăiați.

Cozonac grecesc Tsoureki - reteta

Cozonac grecesc Tsoureki – reteta: Alpha

Sugestii de servire

Cozonacul grecesc se servește de regulă cu dulceață de mandarine. Se prăjește și apoi se unge cu gem.

Tsoureki se găsește în magazinele grecești și în alte perioada ale anului, nu numai de Paște.

Se servește la micul-dejun, cu cafea sau ceai, sau ca gustare dulce.

Rețete similare

Cozonac tradițional românesc – rețetă

Cozonac-floare cu ciocolată – o rețetă inedită de Paști

Panettone, cozonacul italienilor – cum se prepară acasă

Surse articol:

1. Rețetă preluată din: Peter G., Tsoureki – Greek Easter Bread: https://souvlakiforthesoul.com/greek-easter-bread-tsoureki/
2. My Greek Dish, Tsoureki recipe (Traditional greek easter bread): https://www.mygreekdish.com/recipe/tsoureki-recipe-traditional-greek-easter-bread/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.