Fasole în sos de roșii – rețetă grecească (Gigantes Plaki)

Fasolea în sos de roșii pe care v-o prezentăm este preluată din bucătăria grecească.

Se numește „Gigantes Plaki” și se prepară din fasole cu bob mare.

Fasole in sos de rosii – reteta greceasca (Gigantes Plaki)

Fasole in sos de rosii – reteta greceasca (Gigantes Plaki): Timolina

În Atena, acest preparat se servește ca aperitiv. Însă este suficient de sățioasă și hrănitoare pentru un fel principal.

Fasole în sos de roșii – rețetă grecească

Durată totală de preparare: 1 oră și 15 minute
Număr de porții: 3

Ingrediente

  • 2 ½ căni de fasole cu bobul mare, fiartă și scursă
  • 1 ¼ căni de sos de roșii
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 roșie
  • 1 linguriță de zahăr
  • ½ linguriță de semințe de fenicul zdrobite
  • ¼ linguriță de oregano uscat
  • ½ legătură de pătrunjel
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.

Puneți jumătate din cantitatea de ulei (1 ½ linguri) într-o cratiță/tigaie care poate fi dată ulterior la cuptor. Adăugați ceapa și usturoiul tocate mărunt.

Căliți-le câteva minute, până când se înmoaie ușor.

Adăugați apoi sosul de roșii. Condimentați cu sare, piper, zahăr și semințe de fenicul.

Tot acum, puneți și pătrunjelul tocat mărunt. Amestecați cu o lingură de lemn sau cu o paletă de silicon.

Puneți capacul și lăsați sosul să fiarbă la foc potrivit timp de 10 minute.

Adăugați apoi boabele de fasole fierte. Amestecați bine. Așezați deasupra roșia tăiată felii, acoperind toată suprafața vasului.

Presărați peste roșii puțină sare, piper și oregano. Picurați tot acum și restul de ulei (1 ½ linguri).

Introduceți cratița în cuptorul încins și lăsați mâncarea încă 40-50 de minute.

Este gata când roșiile s-au uscat puțin deasupra.

Mâncarea de fasole în sos de roșii se poate servi direct din cratiță. Se așează pe masă și se pune pe farfurii.

Este foarte gustoasă caldă. Se poate servi cu pâine, lipie sau mămăliguță.

Note și sugestii

Sosul de roșii poate fi înlocuit cu roșii proaspete, zemoase, care se toacă mărunt.

Puteți folosi orice tip de fasole aveți sau vă place. Însă rețeta este cu fasole cu bob mare.

Rețete similare

Mâncare de fasole în sos de roșii – rețetă libaneză 

Fasole verde păstăi în stil grecesc – mâncare savuroasă, ieftină

Ciorbă de fasole verde și roșii

Chiftele de fasole – rețetă mănăstirească

Informații nutriționale

  • 300 de kilocalorii
  • 35 g de carbohidrați
  • 10 g de fibre
  • 10 g de proteine
  • 15 g de grăsimi
  • 8 g de zahăr
  • 857 mg de potasiu
  • 1068 mg de sodiu
  • 1209 UI de vitamina A
  • 73 mg de calciu
  • 22 mg de vitamina C
  • 5 mg de fier

Beneficiile consumului de fasole

Mâncărurile pe bază de fasole sau alte leguminoase sunt foarte sățioase.

Fasolea conține, pe lângă proteine și fibre, diverși micronutrienți importanți.

Este o sursă bună de potasiu, magneziu, fier, zinc, acid folic și polifenoli.

Se numără printre puținele surse vegetale de lizină, un aminoacid esențial care ajută la formarea proteinelor.

Lizina îmbunătățește absorbția calciului și reținerea lui în corp. Reduce stresul și anxietatea.

Datorită faptului că ajută la producția de colagen, susține procesul de vindecare a rănilor.

Fibrele și amidonul rezistent fac fasolea un aliment cu un indice glicemic redus.

Consumul de fasole a fost asociat cu scăderea colesterolului LDL, prevenirea sindromului metabolic și reducerea riscului de diabet și boli cardiace ischemice.

Disconfortul intestinal pe care fasolea în produce se datorează conținutului de oligozaharide.

Înmuierea boabelor în apă și aruncarea apei în care au fiert ajută la reducerea cantității de oligozaharide.

Surse articol:

1. Rețetă preluată din: Neriz, Greek Baked Giant Beans (Gigantes Plaki): https://foodandjourneys.net/greek-baked-giant-beans-gigantes-plaki/
2. Traducere din: Sharon O’Brien, 4 Impressive Health Benefits of Lysine, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/lysine-benefits#TOC_TITLE_HDR_3
3. Virginia Messina, Nutritional and health benefits of dried beans, Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:437S-42S: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871476/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.