Mâncare de fasole în sos de roșii – rețetă libaneză
Vă propunem o mâncare de fasole în sos de roșii pe care nimeni nu o poate refuza! Rețeta este preluată din bucătăria libaneză, unde se numește „Fasolia Areeda Bil Zeit”.
Cu toate că este o masă simplă, satură și ține de foame multe ore.
Leguminoasele sunt surse excelente de proteine și fibre în perioada posturilor.
Gătită cu ingrediente din dieta mediteraneană – roșii, ulei de măsline, usturoi și verdețur – fasolea devine mult mai gustoasă și sănătoasă.
Rețeta originală este cu fasole lima. Însă puteți folosi alt soi de fasole, precum cea cu bob mare, fasole roșie sau pestriță.
Ori puteți înlocui fasolea cu nău sau bob.
Fasolea oferă potasiu, cupru, fier, magneziu, acid folic, fibre, proteine și antioxidanți. Conține carbohidrați compleși și puține calorii.
Citește și – Fasole bătută cu ardei copți – rețetă de post
Fasole în sos de roșii – rețetă libaneză
Ingrediente
- 2 căni de fasole uscată (cu bob mare)
- 3 roșii mari, coapte bine
- 1 căpățână de usturoi
- 1 cană de pătrunjel verde tocat mărunt
- 1 lingură de pastă de tomate
- ¼ cană de ulei de măsline
- sare, piper și boia de ardei iute, după gust
- 4 căni de apă
Mod de preparare
Dacă fasolea este uscată, puneți-o la înmuiat cu 8 căni de apă, peste noapte.
A doua zi, scurgeți apa și puneți-o într-o cratiță încăpătoare. Acoperiți-o cu apă și fierbeți la foc mare.
Aduceți la punctul de fierbere și colectați spuma care se formează la suprafață.
Dați focul la mic și fierbeți fasolea 1 ½ ore, sau până când se înmoaie bine. Scurgeți-o apoi de apă.
Puneți uleiul de măsline la încins într-o cratiță. Adăugați usturoiul tocat mărunt sau zdrobit.
Puneți pătrunjelul tocat și căliți-le câteva secunde.
Adăugați apoi roșiile decojite și tăiate cubulețe. Presărați puțină sare. Dați focul la mare și amestecați des. Când roșiile s-au înmuiat, adăugați fasolea scursă de apă.
Amestecați ușor. Adăugați apoi pasta de tomate și cele 4 căni de apă.
Când începe să fiarbă, reduceți temperatura. Fierbeți fasolea sub capac jumătate de oră, sau până când boabele s-au înmuiat complet.
Sosul de roșii trebuie să fie grosuț.
Citește și – Fasole verde păstăi în stil grecesc – mâncare savuroasă, ieftină
Gustați de sare. Puneți piper și boia.
Opțional, puteți stoarce puțin suc de lămâie proaspăt în momentul servirii.
Mâncarea de fasole în sos de roșii poate fi servită cu pâine, pită sau lipie.
Merge atât ca aperitiv, cât și ca fel principal.
Sursă articol: Hadia Zebib, Fasolia Areeda Bil Zeit, Vegan Lebanese Style Lima Bean Stew, Hadia’s Lebanese Cuisine: https://hadiaslebanesecuisine.com/newsite/recipe-items/fasolia-areeda-bil-zeit-vegan-lebanese-style-lima-bean-stew/