Mâncare de fasole în sos de roșii – rețetă libaneză

Vă propunem o mâncare de fasole în sos de roșii pe care nimeni nu o poate refuza! Rețeta este preluată din bucătăria libaneză, unde se numește „Fasolia Areeda Bil Zeit”.

Cu toate că este o masă simplă, satură și ține de foame multe ore.

Mancare de fasole in sos de rosii - reteta libaneza

Mancare de fasole in sos de rosii – reteta libaneza: Scott Veg

Leguminoasele sunt surse excelente de proteine și fibre în perioada posturilor.

Gătită cu ingrediente din dieta mediteraneană – roșii, ulei de măsline, usturoi și verdețur – fasolea devine mult mai gustoasă și sănătoasă.

Rețeta originală este cu fasole lima. Însă puteți folosi alt soi de fasole, precum cea cu bob mare, fasole roșie sau pestriță.

Ori puteți înlocui fasolea cu nău sau bob.

Fasolea oferă potasiu, cupru, fier, magneziu, acid folic, fibre, proteine și antioxidanți. Conține carbohidrați compleși și puține calorii.

Citește șiFasole bătută cu ardei copți – rețetă de post

Fasole în sos de roșii – rețetă libaneză

Ingrediente

  • 2 căni de fasole uscată (cu bob mare)
  • 3 roșii mari, coapte bine
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 cană de pătrunjel verde tocat mărunt
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • ¼ cană de ulei de măsline
  • sare, piper și boia de ardei iute, după gust
  • 4 căni de apă

Mod de preparare

Dacă fasolea este uscată, puneți-o la înmuiat cu 8 căni de apă, peste noapte.

A doua zi, scurgeți apa și puneți-o într-o cratiță încăpătoare. Acoperiți-o cu apă și fierbeți la foc mare.

Aduceți la punctul de fierbere și colectați spuma care se formează la suprafață.

Dați focul la mic și fierbeți fasolea 1 ½ ore, sau până când se înmoaie bine. Scurgeți-o apoi de apă.

Puneți uleiul de măsline la încins într-o cratiță. Adăugați usturoiul tocat mărunt sau zdrobit.

Puneți pătrunjelul tocat și căliți-le câteva secunde.

Adăugați apoi roșiile decojite și tăiate cubulețe. Presărați puțină sare. Dați focul la mare și amestecați des. Când roșiile s-au înmuiat, adăugați fasolea scursă de apă.

Amestecați ușor. Adăugați apoi pasta de tomate și cele 4 căni de apă.

Când începe să fiarbă, reduceți temperatura. Fierbeți fasolea sub capac jumătate de oră, sau până când boabele s-au înmuiat complet.

Sosul de roșii trebuie să fie grosuț.

Citește șiFasole verde păstăi în stil grecesc – mâncare savuroasă, ieftină

Gustați de sare. Puneți piper și boia.

Opțional, puteți stoarce puțin suc de lămâie proaspăt în momentul servirii.

Mâncarea de fasole în sos de roșii poate fi servită cu pâine, pită sau lipie.

Merge atât ca aperitiv, cât și ca fel principal.

Fasole in sos de rosii

Fasole in sos de rosii: Alpha

Sursă articol: Hadia Zebib, Fasolia Areeda Bil Zeit, Vegan Lebanese Style Lima Bean Stew, Hadia’s Lebanese Cuisine: https://hadiaslebanesecuisine.com/newsite/recipe-items/fasolia-areeda-bil-zeit-vegan-lebanese-style-lima-bean-stew/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.