Galaktoboureko – plăcintă grecească însiropată, cu cremă de griș (fără zahăr)
Am vrut să fac o prăjitură cu griș și am găsit mai multe versiuni. Majoritatea rețetelor provin din bucătăria grecească și indiană.
Unele se numesc „Bougatsa”, altele „Basbousa”, altele „Galaktoboureko”, altele „Rava” sau „Ravani”.
Rețetele diferă între ele. Eu am ales o variantă cu foi de plăcintă. Plăcinta cu griș pe care am făcut-o eu se numește Galaktoboureko și este însiropată.
Nu am pus deloc zahăr, ci am folosit îndulcitori naturali – sirop de agave și xilitol.
Am făcut-o în variantă de post, cu lapte de cocos, fără ouă sau unt. A ieșit deosebit de bună. Deci se poate și fără zahăr rafinat!
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte deserturi cu griș pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură cu mere și griș de post (măsurată cu paharul) – după o rețetă arăbească reușită
Baclava de post, cu cremă de griș
Clătite pufoase din griș – moi ca buretele (fără ou)
Biluțe dulci din griș, cocos și miere
Galaktoboureko - plăcintă grecească cu cremă de griș
Ingrediente
- 1 pachet cu foi de plăcintă fine (400 g)
- 50 ml de ulei (pentru uns foile de plăcintă)
Ingrediente pentru cremă
- 1 litru de lapte de cocos (90%)
- 1 banană (opțional)
- 100 g de griș fin
- 2-4 linguri de xylitol
- 20 picături de stevia lichidă
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 4-6 linguri de cremă de cocos (partea solidă din conserva de lapte)
- stafide
Ingrediente pentru sirop
- 300 ml de apă
- 3 linguri de sirop de agave (sau tot miere)
- 1/2 lămâie
- 1 lingură de esență de rom (opțional)
Mod preparare rețetă
- Pregătiți mai întâi crema de griș. Puneți banana ruptă bucăți într-o crăticioară cu puțin lapte și pasați-o u blenderul până se face piure. Turnați restul de lapte și adăugați îndulcitorii și esența. Banana este opțională, dar dă un plus de dulceață și cremozitate (se poate și fără).
- Puneți cratița pe foc și aduceți la punctul de fierbere.
- Când laptele începe să clocotească, adăugați grișul în ploaie, amestecând constant cu telul, ca să nu se formeze cocoloașe.
- Fierbeți grișul circa 10 minute, sau până când fierbe bine. După ce stingeți focul se adaugă crema de cocos (partea de lapte gros de deasupra conservei metalice de lapte de cocos). Amestecați bine și gustați dacă este suficient de dulce și aromat, dacă nu, mai completați cu ce trebuie. Lăsați apoi crema de griș la răcorit.
- Pregătiți tava în care veți coace plăcinta. Eu am folosit tava cuptorului, cea mai înăltuță. Am pus hârtie de copt pe fund și am uns cu ulei.
- Turnați cei 50 ml de ulei într-un pahar. Așezați o foaie de plăcintă pe fundul tăvii și apoi ungeți-o cu pensula înmuiată în ulei. Dacă foaia este mai lungă sau mai lată decât tava, se îndoaie pe margine sau se decupează.
- Așezați următoarea foaie, ungând-o cu ulei deasupra. Continuați așa până puneți 5 foi una peste alta.
- Turnați apoi crema de griș răcorită și distribuiți-o uniform cu o paletă. Presărați pe toată suprafața stafide.
- Acoperiți apoi cu celelalte 5 foie, unse fiecare cu ulei.
- La final se înțeapă plăcinta pe toată suprafața cu o scobitoare. Eu am tăiat prăjitura acum, înainte de a o da în cuptor, însă vă recomand să o faceți după ce s-a copt și s-a răcit, ca să evitați „cârlionțarea" foilor de deasupra după turnarea siropului.
- Se dă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-35 de minute. Este gata când s-a rumenit.
- Între timp, pregătiți siropul. Puneți apa într-un ibric împreună cu esențele. Când s-a înfierbântat, luați vasul de pe foc și adăugați siropul de agave. Puneți tot acum sucul de lămâie și amestecați bine cu un tel. Gustați dacă este suficient de dulce.
- Imediat după ce scoateți plăcinta din cuptor, turnați siropul deasupra. Acoperiți apoi tava cu prosoape de hârtie și lăsați plăcinta să tragă siropul.
- Când plăcinta s-a răcorit, se dă la frigider și se lasă câteva ore, apoi o puteți porționa.
- Se taie mai bine când este rece. Eu am pudrat-o cu zahăr de curmale. Se poate servi și cu puțină miere sau sirop de agave pe deasupra, dar este suficient de dulce și fără acești îndulcitori.