Ciorbă de fasole verde și roșii

Ciorba de fasole verde și roșii este o mâncare ușoară dar hrănitoare.

O puteți prepara vara, când tecile de fasole sunt în sezon.

Ciorba de fasole verde si rosii

Ciorba de fasole verde si rosii: Wonderlane

Un aliment hipocaloric

Tecile de fasole verde au un conținut minim de grăsimi și colesterol.

100 de grame de fasole verde conțin doar 30 de calorii.

Sunt o sursă bună de fibre, proteine, carbohidrați sănătoși, vitamine (A, C, B6, B9, K) și micronutrienți (calciu, potasiu, fier, magneziu, siliciu, mangan, cupru).

Fasolea verde oferă diverși antioxidanți importanți, precum vitaminaA, vitamina C, flavonoli, quercetină, kaempferol, luteină, zexantină și beta-caroten.

Proprietăți și beneficii

Fasolea verde este o sursă rapidă de energie. Ajută de asemenea la reglarea zahărului din sânge.

Acest aliment susține sănătatea celulară și creșterea.

Consumul lor a fost asociat cu protejarea sistemului cardiovascular. Flavonoidele scad colesterolul LDL și riscul de cheaguri în vene și artere.

Tecile de fasole verde proaspete au efecte hipoglicemiante notabile.

Susțin funcția sistemului digestiv. Sunt recomandate persoanelor cu colon iritabil.

Femeile grave sunt sfătuite să mănânce mai des fasole verde. Acidul folic conținut în cantități mari ajută creșterea și dezvoltarea fătului. Totodată, reduce riscul de defecte la naștere.

Vitamina B9 ajută de asemenea la reglarea dispoziției.

Un alt beneficiu important al păstăilor de fasole este acela de a menține oasele puternice.

Vitamina K și calciul lor ajută la prevenire fracturilor.

Ciorbă de fasole verde cu roșii – rețetă

Ingrediente

  • ½ kg de fasole verde
  • 2 roșii
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • 50 g de unt sau ulei de măsline
  • 1 lingură de făină
  • sare, piper și suc de lămâie după gust
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

Fasolea verde se curăță la capete, se spală și se taie, după preferință.

Dacă păstăile sunt mai lungi, le puteți tăia în bucăți mai mici.

Se umple o cratiță pe jumătate cu apă. Se adaugă sare și se aduce la punctul de fierbere.

Se adaugă apoi fasolea verde și ceapa, tăiată mărunt.

Se lasă până când ceapa se înmoaie. Apoi se pun roșiile curățate de coajă în prealabil și tăiate.

Puneți tot acum sare și piper și amestecați.

Într-o tigaie sau cratiță separată se pune untul la topit. Când acesta a devenit lichid, se adaugă făina și se amestecă. În zilele de post puteți folosi ulei de măsline în loc de unt.

Se toarnă 200 ml de apă rece și se omogenizează.

Puneți sosul obținut în cratița cu fasole. Se fierbe până când fasolea devine fragedă.

La final se stoarce zeamă de lămâie, după gustul fiecăruia.

Se pune apoi usturoiul zdrobit și pătrunjelul tocat mărunt.

Ciorba de fasole verde se poate servi caldă sau rece.

Dacă nu faceți ciorba pentru zilele de post, puteți adăuga în momentul servirii câteva linguri de smântână.

Sugestii

Ciorba de fasole verde poate fi acrită cu borș de tărâțe, sau cu prune ori corcodușe verzi (15-20 de bucăți).

Acestea se pun la fiert odată cu tomatele.

Fasolea verde face o pereche bună cu alte legume în tocănițe, supe, ciorbe sau salate.

La gătit, poate fi asociată cu morcov, conopidă, ceapă, roșii, usturoi, mazăre, cartofi, ciuperi, brânză sau orez.

Alte rețete cu fasole verde

Fasole verde cu sos gustos – rețetă de post

Pește la cratiță, cu fasole verde – rețetă mănăstirească

Ciorbă de fasole verde, îngroșată – mâncare de post

Fasole verde cu ou și smântână la cuptor – rețetă cu beneficii

Surse articol:

1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Ciorbă de fasole verde, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol, II, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 191-192
2. Rohini Radhakrishnan, Shaziya Allarakha, Why Are Green Beans Good For You? Medicine Net: https://www.medicinenet.com/why_are_green_beans_bad_for_you/article.htm
3. Nutrition and You, Green Beans Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/green_beans.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.