Pește la cratiță, cu fasole verde – rețetă mănăstirească

Toată perioada dintre Paști și Înălțare, la fel și în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se mănâncă foarte mult pește.

Inclusiv în zilele de miercuri și vineri este dezlegare la pește, pentru osteneala Postului Mare.

Peste cu fasole verde reteta manastireasca

Imagine cu titlu sugestiv: stu_spivack

Chiar și cei care nu sunt mari consumatori ai acestui tip de carne în general răspund propunerii calendaristice.

Citește și – 5 motive să mănânci mai mult pește

Peștele poate fi gătit în foarte multe feluri. De regulă se asociază cu legume sau usturoi, și de aceea este considerat întotdeauna o masă sănătoasă și hrănitoare.

În rândurile următoare vă prezentăm o mâncare de pește la cratiță, cu fasole verde, după o rețetă mănăstirească.

Se prepară din ingrediente simple, disponibile în orice gospodărie.

Ideal ar fi să folosiți fasole verde proaspătă, de sezon. Dar dacă nu aveți, puteți face rețeta cu fasole congelată, din alt an.

Ca și tip de pește, alegeți ce vă place, sau ce aveți la dispoziție (macrou, păstrăv, crap, fitofag, știucă, doradă, merluciu…)

Citește și – Pește cu dovlecei în sos alb – o delicatesă sănătoasă!

Pește la cratiță, cu fasole verde – rețetă mănăstirească

Reduceți cantitatea de pește și celelalte ingrediente dacă doriți mai puține porții.

Ingrediente

  • 8 bucăți de pește
  • 300 g de fasole verde
  • 1 ceapă mare sau 2 medii
  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de mărar
  • 1 lingură de pătrunjel
  • 5-6 linguri de ulei
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Peștele se curăță, se spală și se dă cu sare. Se lasă să stea 10 minute.

Între timp, pregătiți fasolea. Spălați-o și tăiați-o în jumătate, dacă tecile sunt mari.

Turnați apa într-o cratiță încăpătoare. Adăugați fasolea verde și ceapa tăiată fâșii sau bucăți mai mari, după preferință.

Puneți uleiul, mărarul, sarea, piperul. Amestecați și introduceți apoi bucățile de pește. Se poate adăuga și suc de roșii sau roșii tăiate.

Dați cratița la cuptorul preîncălzit.

Lăsați peștele și fasolea să se pătrundă bine. Când mâncarea este gata, se pune pătrunjelul tocat mărunt și se stinge focul.

Peștele cu fasole verde poate fi servit cu mămăliguță și mujdei, sau cu pâine.

Citește și – Pește la cratiță cu sos de roșii – rețetă mănăstirească

Beneficiile rețetei

După cum ați văzut, la această rețetă nu se folosește prăjeala. Toate ingredientele se pun într-un vas și se fierb la cuptor.

Acesta este un motiv în plus să o încercați.

Este o mâncare dietetică, dar sățioasă în același timp.

Fasolea verde are un conținut caloric mult mai mic decât boabele de fasole uscată.

Este de asemenea mai săracă în calorii. Conține proteine, fibre, magneziu, fier, cupru și acid folic.

Studiile au asociat consumul de fasole cu un risc mai mic de boli.

Acest aliment combate cu precădere diabetului de tip 2, hipertensiunea arterială, bolilor coronariene și sindromul metabolic.

Un beneficiu inedit al tecilor de fasole verde este acela că susține sănătatea oaselor și a cartilajelor.

Asta deoarece conține siliciu, care o rată bună (25-50%) de absorbție în corp.

Fasolea verde ar putea reduce riscul de osteoporoză la femei după menopauză.

Surse articol:

1. The World’s Healthiest Foods, Green Beans: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=134
2. Tudor Osiac, Pește la cratiță cu fasole verde, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, pp. 119-120

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.