Fasole verde cu ou și smântână la cuptor – rețetă cu beneficii
√ Articol documentat
Vă place fasolea verde? Vă oferim o rețetă atractivă cu teci de fasole, ou și smântână, recomandată de dr. Marc Bosquet în una din cărțile sale de rețete pentru sănătate.
Fasolea verde poate fi deosebit de gustoasă dacă știm să o gătim. În asociere cu lactate devine delicioasă.
Autorul acestei rețete menționează că fasolea verde poate fi inclusă în cure de o mare valoare nutrițională și terapeutică.
Citește și – Păstăile – alimente extraordinare pentru slăbit (dr. Michael Murray)
Cuprins
Fasolea verde – conținut nutrițional și proprietăți
La fel ca alte leguminoase, fasolea verde este bogată în fibre, proteine, acid folic și minerale. Este considerată un aliment energizant.
Iată cum arată profilul ei nutrițional (125 g de fasole verde):
- 22% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
- 16% din DZR de vitamina C
- 16% din DZR de mangan
- 14% din DZR de fibre
- 10% din DZR de acid folic
- 9% din DZR de vitamina B2
- 8% din DZR de vitamina B1
- 8% din DZR de cupru
- 6% din DZR de crom
- 6% din DZR de calciu
- 5% din DZR de vitamina A
- 5% din DZR de Omega-3
- 5% din DZR de fosfor
- 5% din DZR de magneziu
- 5% din DZR de fier
- 5% din DZR de colină
- 5% din DZR de vitamina B3
- 5% din DZR de proteine
- 5% din DZR de potasiu
- 4% din DZR de vitamina E
- 4% din DZR de vitamina B6
Fasole verde are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și diuretice.
O recenzie recentă a arătat că fasolea verde poate reduce riscul de boli cronice, precum diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă coronariene sau sindrom metabolic.
Un studiu recent a arătat că opărirea scurtă a păstăilor de fasole verde urmată de congelare nu afectează semnificativ cantitatea de antioxidanți (carotenoide).
Trebuie să știm că fierberea la aburi sau înăbușit păstrează mai bine substanțele nutritive.
Citește și – Păstăi la borcan pentru iarnă fără aspirină
Fasole verde cu ou și smântână – rețetă
Ingrediente
- 500 g de fasole verde
- 100 g de unt
- 1 ceașcă de smântână
- 2 gălbenușuri
- sare după gust
Mod de preparare
Fasolea verde se curăță de codițe și impurități. Se spală bine, apoi se pune la fiert în apă cu sare. După ce tecile s-au înmuiat, se scurg de apă.
Se încinge o tigaie cu 50 g de unt și se adaugă fasolea. Se călește câteva minute.
Între timp, se pune restul de unt (50 g) într-un castron. Se adaugă smântâna și gălbenușurile crude. Se freacă bine cu o lingură.
Fasolea călită se lasă să se răcorească, apoi se adaugă compoziția de mai sus de ouă și smântână.
Se amestecă bine și se transferă totul într-un vas yena sau într-o tavă de cuptor mic. Deasupra se poate presăra pesmet sau cașcaval ras.
Se introduce în cuptorul încins și se lasă 10 minute.
O porție din această mâncare de fasole verde poate fi servită cu o salată de verdețuri. Este la fel de bună și caldă și rece.
Citește și – Legume și verdețuri de leac – Părintele Iov de la Neamț
Surse articol:
1. Marc Bosquet, Fasole verde cu ou și smântână, 500 de Rețete Naturale pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2011, pp. 45, 107-108
2. World’s Healthiest Foods, Green Beans: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=134