Fasole verde păstăi în stil grecesc – mâncare savuroasă, ieftină

Fasolea verde păstăi în stil grecesc este o mâncare pe care dacă o veți gusta o dată, vă veți îndrăgosti definitiv.

În ciuda simplității sale și a ingredientelor banale, rezultatul este impresionant.

Mancare de fasole pastai in stil grecesc

Mancare de fasole pastai in stil grecesc

Fasolakia Lathera

Grecii numesc această rețetă „Fasolakia Lathera”.

Conține păstăi de fasole, cartofi, roșii și ulei de măsline.

Această asociere de legume nu este deloc străină de bucătăria noastră tradițională.

„Lathera” este denumirea unei categorii de rețete pe bază de legume și ulei de măsline.

Grecii se numără printre cei mai mari consumatori de legume din lume.

Rețetele de legumele gătite cu ulei de măsline sunt hrănitoare și sățioase. Ele ne permit să amestecăm mai multe tipuri de legume și să împlinim acea recomandare de a consuma 4-5 porții pe zi.

Legumele sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți. În plus, sunt ieftine, accesibile și ușor de gătit.

Citește șiCeaiul din teci de fasole verzi ajută la slăbit – cum se face cura

Revenind la rețeta de păstăi fasole în stil grecesc, există mai multe versiuni.

Cea de bază conține doar fasole și roșii. Dacă vreți ca mâncarea să fie mai consistentă și cremoasă, puteți adăuga cartofi sau morcov.

Secretul unei rețete reușite

Secretul acestor păstăi de fasole în stil grecesc este chiar uleiul de măsline, care nu se adaugă deloc în cantități mici.

Dimpotrivă, păstăile sunt scăldate practic în ulei de măsline. Se fierb înăbușit la foc mic. De aceea textura lor nu este crocantă, ci catifelată, fragedă, dar nu terciuită.

Autoarea rețetei spune că nu trebuie să fiți deloc zgârciți cu uleiul de măsline. Trebuie să folosiți 80 de ml per 500 g de legume.

Dacă puneți mai puțin, mâncarea va ieși apoasă și fără gust.

Uleiul de măsline pune în valoarea gustul păstăilor, dându-le mai multă aromă.

Chiar dacă uleiul are multe calorii, păstăile și legumele în general sunt hipocalorice. Așadar, masa finală nu va avea un impact foarte mare în această privință.

Fasole păstăi în stil grecesc – rețetă

Durată totală de preparare: 50 de minute
Număr de porții: 2 ca feluri principale sau 4 ca garnituri

Ingrediente

  • 450-500 g de fasole verde păstăi
  • 80 ml de ulei de măsline
  • 3 roșii medii
  • 1 cartof mare
  • 1 ceapă
  • ½ cană de pătrunjel tocat
  • ½ linguriță de sare
  • piper după gust

Condimente opționale:

  • 1 linguriță de oregano
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 frunză de dafin
  • ½ linguriță de chimen
  • 2-3 căței de usturoi
  • suc de lămâie

Mod de preparare

Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Adăugați ceapa tocată mărunt. Căliți-o până se înmoaie.

Adăugați apoi cartofii tăiați cuburi potrivit de mari sau sferturi. După 2-3 minute, puneți păstăile de fasole.

Amestecați ușor, să se acopere bine cu ulei.

Puneți apoi roșiile tăiate bucăți, pătrunjelul, sarea, piperul, chimenul, usturoiul și zahărul.

Turnați acum apă fierbinte, cât să acopere fasolea. Nu exagerați.

Fierbeți la foc mic, sub capac, timp de 40 de minute. Mâncarea nu trebuie să clocotească tare.

Este gata când apa a scăzut complet, iar păstăile s-au înmuiat.

Fasolea păstăi în stil grecesc se servește simplă, sau cu brânză (ex. feta).

Este suficient de sățioasă încât să poată fi mâncată ca fel principal.

Poate fi și o garnitură gustoasă pentru orez, paste, carne de pui sau vită.

Rețete similare

Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post

Orez cu praz, în stil grecesc (Prasorizo)

Migdale cu miere – un desert grecesc natural și sănătos!

Supă de linte în stil grecesc, cu un ingredient secret

Surse articol:

1. Elena Paravantes, Authentic Greek Green Beans – Fasolakia Lathera, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/greek-style-green-beans-fasolakia-lathera/
2. Suzy, Greek Green Beans (Fasolakia), The Mediterranean Dish: https://www.themediterraneandish.com/greek-green-beans-fasolakia/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_c59815e46c6df9394fdf30527cb96ea90c88b7c5-1626975130-0-gqNtZGzNAjijcnBszQyO

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.