Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post

Dovleceii grecești sunt o mâncare de post care conține dovlecei, roșii, ceapă și mazăre. Sună bine, nu-i așa?

Rețeta este foarte simplă. Oricine o poate pregăti în casă.

Dovlecei cu mazare la cuptor

Dovlecei cu mazare la cuptor: Mrsiraphol – www.freepik.com

Dacă v-ați plictisit de dovlecei pane, puteți încerca această combinație de ingrediente. Cu siguranță va ieși ceva bun!

Dovlecei grecești – rețetă

Ingrediente

  • 1 kg de dovlecei
  • 300 g de roșii
  • 300 g de mazăre crudă
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 100 ml de ulei
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel și mărar, după gust

Mod de preparare

Dovleceii se spală și se taie rondele, după care se lasă să se scurgă într-o sită. Dacă sunt cumpărați din comerț, neapărat se vor curăța de coajă.

Între timp, spălați boabele de mazăre și puneți-le la fiert în apă preț de 10 minute.

Decojiți și tăiați ceapa mărunt. Puneți 50 ml de ulei într-o cratiță și adăugați ceapa. Puneți și puțină apă, ca să fierbeți ceapa înăbușit.

Când s-a înmuiat, transferați ceapa călită într-un vas yena sau un alt vas care poate fi dat la cuptor. Eventual puteți folosi și o tavă.

Peste ceapă se pun feliile de dovlecei, apoi mazărea. Presărați mărarul, apoi așezați roșiile și tăiate felii. La final, presărați pătrunjelul și turnați restul de ulei.

Introduceți vasul în cuptor și lăsați-l să stea circa jumătate de oră.

Citește și – Salată de dovlecei cu miere și usturoi

Această mâncare de dovlecei și mazăre se poate servi caldă, însă este bună și rece.

Deși este o rețetă de post, în zilele obișnuite se poate adăuga și puțin cașcaval ras deasupra.

Beneficiile consumului de mazăre

Adaosul se leguminoase este întotdeauna potrivit într-o rețetă de post, deoarece aduce un aport important de proteină.

Potrivit „Self Nutrition Data”, 160 g de mazăre fiartă conține:

  • 8,6 g de proteine (17% din doza zilnică recomandată)
  • 8,8 g de fibre (35% din DZR)
  • 30,4 g de acizi Omega-3
  • 131 g de acizi Omega-6
  • 1282 UI de vitamina A (26% din DZR)
  • 22,7 g de vitamina C (38% din DZR)
  • 41 mcg de vitamina K (52% DIN DZR)

Citește și – Ciorbă de dovlecei și vinete – mâncare de sezon, de post 

Mazărea este o sursă prețioasă de vitamine din grupul B și minerale. 160 g de mazăre gătită acoperă:

  • 26% din DZR de vitamina B1
  • 25% din DZR de acid folic
  • 17% din DZR de vitamina B6
  • 16% din DZR de vitamina B3
  • 14% din DZR de vitamina B2
  • 42% din DZR de mangan
  • 19% din DZR de fosfor
  • 16% din DZR de magneziu
  • 14% din DZR de fier
  • 14% din DZR de cupru
  • 13% din DZR de zinc
  • 12% din DZR de potasiu

Principalele proprietăți ale boabelor de mazăre sunt cele laxative, diuretice și energizante.

Ajută la curățarea intestinelor și a organismului de toxine.

Mazărea poate fi benefică în următoarele afecțiuni:

  • anemie
  • căderea părului
  • cârcei
  • fermentații intestinale
  • dureri de rinichi

Mazărea uscată trebuie evitată de persoanele care suferă de enterită, indigestie sau meteorism.

Citește și – Mâncărică de dovlecei cu smântână – rețetă din Ucraina

Surse articol:

1. Self Nutrition Data, Peas, green, cooked, boiled, drained, without salt: https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2521/2
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Dovlecei grecești, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 121-122
3. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Mazărea, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000 p. 197

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.