Dovlecei umpluți cu quinoa – rețetă pentru diabet, slăbit

Această rețetă de dovlecei umpluți cu quinoa este recomandată în dieta diabeticilor, dar și a celor care vor să slăbească.

A fost publicată pe site-ul „Mastering Diabetes”, administrat de dr. Cyrus Khambatta.

Dovlecei umpluti cu quinoa - reteta diabet

Imagine cu titlu sugestiv: Dovlecei umpluti cu quinoa – reteta diabet

Dieta indicată de dr. Khambatta este axată pe legume și carbohidrați, având un conținut minim de grăsimi. 

Rețeta de mai jos nu conține deloc ulei sau alte grăsimi. Este o mâncare sățioasă și hrănitoare. Poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. 

Quinoa poate fi înlocuită cu orez, linte, mei sau cuș-cuș. Se pot folosi și alte legume în umplutură, inclusiv ciuperci. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de dovlecei umpluți, pe care vă recomand să le încercați:

Dovlecei la cuptor umpluți cu legume și cușcuș – rețetă de post
Dovlecei umpluți cu legume – rețetă cu beneficii
Dovlecei umpluți cu ton– rețetă + beneficii
Dovlecei umpluți cu brânză, la cuptor

Dovlecei umpluti cu quinoa reteta

Dovlecei umpluți cu quinoa

Dovleceii umpluți cu quinoa sunt o mâncare savuroasă de vară. Puteți folosi diferite tipuri de dovlecei, dovlecei sau zucchini.
Categorie Main Course

Ingrediente
  

  • 680 g de dovlecei
  • 370 g de quinoa fiartă
  • 150 g de ceapă roșie
  • 170 g de ardei kapia sau ardei gras roșu
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de mirodenii
  • 1/2 linguriță de piper măcinat

Mod preparare rețetă
 

  • Quinoa se fierbe conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se lasă la răcorit.
  • Spălați dovleceii și lăsați-i să stea 10 minute în apă cu bicarbonat (dacă sunt din comerț), pentru a elimina pesticidele din coajă.
  • Dovleceii se taie la capetele de pe fund și se scoate interiorul cu semințe, folosind o lingură lungă. Dovleceii trebuie să rămână goi pe dinăuntru, să fie ca niște tuburi.
  • Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie antiaderentă cu puțină apă (fără ulei).
  • Puneți quinoa răcorită într-un bol. Adăugați ceapa și usturoiul călite, ardeiul tăiat bucăți mici, mirodeniile și piperul. Amestecați bine.
  • Luați fiecare dovlecel și umpleți-l cu compoziția de quinoa, până sus.
  • Puneți dovleceii umpluți într-o tavă cu pereții înalți. Dacă v-a rămas umplutură de quinoa, o puteți pune și pe ea în tavă, pe lângă dovlecei.
  • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Introduceți tava în cuptor și coaceți dovleceii circa jumătate de oră, sau până când coaja devine moale și ușor de pătruns cu furculița.
  • Dovleceii copți se lasă la răcorit, apoi se scot din tavă cu o paletă. Se pun pe farfurii întinse, pe orizontală. Se pot servi cu puțină quinoa gătită alături.

Notă

Dovleceii umpluți cu quinoa pot fi serviți ca atare, sau cu o salată de verdețuri alături. Merg bine și cu diferite sosuri.
Dacă vreți ca umplutura de quinoa să fie mai croncată și uscată, tăiați dovleceii în jumătate și apoi umpleți-i, ca niște bărcuțe. 
În cazul în care cuptorul vostru arde tare, acoperiți tava cu o folie de staniol în timpul coacerii. Astfel coaja nu se va usca, ci va rămâne mai fragedă.
Sursă rețetă: Jenny Gormley, Stuffed delicata squash, Mastering Diabetes: https://www.masteringdiabetes.org/stuffed-delicata-squash/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.