Mâncărică de DOVLECEI cu SMÂNTÂNĂ – rețetă din Ucraina

Mâncărurile scăzute de legume sunt foarte gustoase și ușor de preparat. Ardeii și dovleceii capătă o savoare deosebită dacă sunt îmbrăcați într-un sos de smântână, precum în rețeta de mai jos.

Dacă vă plac tocănițele cu dovlecei, cu siguranță veți fi atrași și de aceasta rețetă, inspirată din bucătăria ucraineană Deși este specifică sezonului dovleceilor, o puteți prepara și în restul anului, dacă ați făcut provizii pentru iarnă și ați pus dovlecei la congelator.

Mâncărică de Dovlecei cu Smântână – Rețetă

Mâncare de dovlecei cu smântână 

Din cantitățile date iese o mâncare pentru 5 persoane. Dacă doriți o cantitate mai mică, folosiți mai puțini dovlecei, reducând și celelalte ingrediente, conform proporțiilor indicate. Puteți adăuga și ardei copți, pentru o savoare mult mai bogată.

Ingrediente

• 5 dovlecei potriviți
• 2 cepe
• 2 roșii
• 150 ml de smântână
• 100 ml de ulei
• 1 lingură de sare

Preparare

Spălați dovleceii, curățați-i de coajă dacă nu sunt dintr-o sursă sigură și eliminați interiorul cu semințe (dacă au).

Tăiați-i cubulețe și puneți-i la călit într-o crăticioară cu ulei încins. Nu puneți mult ulei pentru că lasă zeamă. Puneți capacul să-i înăbușiți.

Amestecați des. Sunt gata când devin moi și ușor rumeni.

Între timp, decojiți cepele și tocați-le mărunt. Căliți-le într-o tigaie cu puțin ulei. După ce s-a înmuiat, adăugați roșiile tocate cubulețe și lăsați-le pe foc câteva minute.

Se adaugă apoi peste dovleceii din cratiță și se amestecă ușor. Se pune la final și smântâna și sarea. Se mai lasă pe foc încă 5 minute, să clocotească bine, apoi se stinge focul și se lasă acoperit încă 5-10 minute.

Se pot adăuga și mirodenii, după gust, precum usturoi, ardei iute, piper, boia de ardei, ghimbir, rozmarin, cimbru etc.

Se servește caldă, cu mămăliguță sau cu pâine. Merge și rece. Este bună ca atare, sau cu alte mâncăruri de cartofi, orez, pește sau carne.

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Lalena, Tocană de Dovlecei cu Smântână: https://www.lalena.ro/reteta/98/Tocana-de-dovlecei-cu-smantana/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.