Salată de DOVLECEI cu MIERE și USTUROI

Această salată este foarte gustoasă și totodată sănătoasă, deoarece toate ingredientele sunt folosite în stare crudă. Dovleceii cruzi au un gust searbăd, însă usturoiul și mierea de albine îi fac mai savuroși în această salată.

Rețeta este foarte simplă, iar salata este gata în câteva minute. Folosiți doar un dovlecel pentru început, și dacă vă place ce a ieșit, măriți cantitățile data viitoare.

Salată de Dovlecei cu Miere și Usturoi

Salată de Dovlecei cu Miere și Usturoi

Dovleceii conțin foarte mulți compuși antioxidanți importanți, precum alfa-caroten și beta-caroten, luteină, zeaxantină și beta-criptoxantină, care protejează împotriva bolilor de ochi care se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă.

Sunt bogați în cupru, mangan, vitamina C, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, calciu, fier, proteine, Omega-6, fibre și tot complexul B, cu excepția vitaminei B12 (B1, B2, B3, B5, B6, B9).

Salată de dovlecei – rețetă

Ingrediente

• 1 dovlecel mare
• 1 cățel de usturoi
• 1 lingură de zeamă de lămâie
• 1 lingură de miere
• 1 linguriță de semințe de chia sau de mac
• sare și piper după gust

Preparare

Spălați bine dovleceii, deoarece îi veți folosi cu tot cu coajă. Aceasta conține cele mai mari cantități de antioxidanți, de aceea nu trebuie îndepărtată.

Cu toate acestea, dovleceii care provin din surse nesigure pot avea în coajă și pesticide. Pentru a le elimina, spălați dovleceii cu apă și oțet alb, apoi frecați-i cu puțin bicarbonat de sodiu și clătiți-i bine.

Dați dovleceii la frigider 10 minute.

Ocupați-vă în continuare de mujdei. Zdrobiți usturoiul și frecați-l cu puțină sare până se face pastă. Adăugați seama proaspăt stoarsă de la lămâie, uleiul și mierea de albine. Amestecați până la omogenizare. La final, incorporați și semințele, dacă folosiți. Gustați de sare și de piper. Puteți adăuga și alte mirodenii, după preferință.

Dați dovleceii pe răzătoarea cu găuri mari, într-un bol încăpător. Turnați peste ei mujdeiul și amestecați ușor, până se combină toate ingredientele.

Se consumă imediat, cât mai proaspătă. Această salată poate fi servită ca atare, cu pâine, sau ca o garnitură la o mâncare de carne, în afara postului.

Se pot adăuga și alte legume, precum morcov ras, varză rasă sau țelină.

Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=62

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.