Supă de linte în stil grecesc, cu un ingredient secret
√ Articol documentat
Îți propune o variantă de supă de linte în stil grecesc, cu un ingredient secret. Această mâncare este foarte potrivită pentru perioada posturilor. Este foarte hrănitoare, ține stomacul plin și foamea departe.
Călugării greci din Muntele Athos mănâncă deseori linte, pentru aportul de proteine și fibre. De altfel, supa de linte este o mâncare foarte populară în toată Grecia.
În afara posturilor, grecii servesc supa de linte cu ceva sărat, precum brânză feta, sardine, anșoa sau măsline. Această rețetă se prepară foarte des, pe tot parcursul anului și nu doar iarna.
Cuprins
Ce beneficii are lintea
Supa de linte este, fără îndoială, una din cele mai satisfăcătoare și nutritive supe. Lintea conține cantități generoase de proteine, antioxidanți, fibre solubile și insolubile.
Datorită faptului că este săracă în grăsimi saturate și sodiu, dar bogată în potasiu, magneziu, fibre, acid folic și polifenoli, lintea protejează sistemul cardiovascular.
Citește și: Lintea ajută la scăderea tensiunii arteriale
Conține un tip de amidon care se digeră lent. Datorită absorbției lente a carbohidraților, lintea previne creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Mai mult decât atât, lintea este o sursă bună de prebiotice, substanțe care hrănesc flora intestinală și protejează tractul digestiv.
Studiile pe animale au arătat că lintea ajută la scăderea tensiunii arteriale și a glucozei din sânge.
În cercetările pe animale, această leguminoasă a îmbunătățit colesterolul la pacienții cu diabet și a oferit protecție femeilor împotriva cancerului la sân.
Supă de linte în stil grecesc
Și rețetele noastre sunt foarte bune și gustoase, dar nu strică niciodată să ne inspirăm și din bucătăria vecinilor. Iată ce ingrediente folosesc localnicii greci la supa de linte și cum o pregătesc.
Ingrediente
• 230 g de linte maro
• 60 ml de ulei de măsline
• 1 ceapă
• 1 morcov mare
• 1 lingură de usturoi zdrobit
• 1 lingură de pastă de roșii
• 1 litru de apă
• 2 foi de dafin
• 1 lingură de oțet de vin roșu (ingredientul secret)
• oregano
• rozmarin
• sare și piper
Mod de preparare
Lintea se alege și se spală. Se pune într-o cratiță și se acoperă cu apă. Apa trebuie să fie cu 2,5 cm. deasupra boabelor.
Lintea se pune la fiert la foc potrivit. Când începe să clocotească, se reduce temperatura și se fierbe 10 minute. Apoi lintea se toarnă într-o sită și se scurge de apă.
Se pune uleiul de măsline într-o cratiță pe aragaz, la foc mic. Se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit și morcovul tăiat bucățele mici.
Se amestecă și se lasă la înăbușit circa 5 minute, sau până ce se înmoaie ceapa. Se adaugă apoi boabele de linte scurse de apă, oregano, rozmarinul, frunzele de dafin și un litru de apă proaspătă.
Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul la mediu. Se fierbe sub capac 10 minute.
Se adaugă apoi pasta de roșii, sare și piper, după gust. Se pune din nou capacul și se mai lasă la fiert încă 30-40 de minute, sau până lintea s-a înmuiat bine. Se amestecă ocazional. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă. Puteți lăsa lichidul să scadă cât de mult doriți, în funcție de consistența preferată.
În momentul servirii, se adaugă ingredientul secret: oțetul de vin roșu, precum și câte 1 linguriță de ulei de măsline în fiecare bol.
Citește și: Pateu de linte cu miez de nucă (rețetă video)
Surse:
1. Harvad T.H. Chan, Lentils: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/
2. Visit Meteora, Recipe of the Week: Lentil Soup: https://www.visitmeteora.travel/recipe-of-the-week-lentil-soup/
3. Olive Tomato, Greek Lentil Soup-Fakes: https://www.olivetomato.com/greek-lentil-soup-fakes/