Mâncare de linte cu urzici – rețetă de post, în stil oriental
Mâncarea de linte cu urzici este o rețetă simplă, dar deosebit de gustoasă și hrănitoare. O putem prepara în perioada posturilor, când avem nevoie de proteine și vitamine.
Leguminoasele în general sunt o sursă de proteine calitative pentru vegani și cei care nu mănâncă preparate din carne. Iar urzicile vin cu o sumenedie de vitamine, minerale și substanțe care hrănesc organismul.
Urzicile și lintea fac o pereche reușită, mai ales în această mâncare. Vă recomand cu căldură să o încercați. Ingredientele sunt ușor de găsit.
În afara sezonului de urzici, puteți folosi spanac. Acesta se găsește în magazine pe tot parcursul anului.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pe bază de linte sau urzici, pe care vă recomand să le încercați:
Borș de sfeclă cu ștevie și urzici
Linte în stil indian – curry de linte cu lapte de cocos
Chifteluțe din linte roșie – rețetă de post
„Carne vegetariană” din linte (seitan fără gluten) – o rețetă fabuloasă!
Curry de linte cu spanac – mâncare de post în stil indian
Mâncare de linte cu urzici - rețetă
Ingrediente
- 500 g de linte
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 ardei kapia
- 6 căței de usturoi
- 2 linguri de pastă de roșii sau ardei
- 1 bol mare de urzici opărite
- 1 conservă de lapte de cocos gras (90%)
- 4-6 linguri de ulei
- sare, piper și mirodenii, după gust (curry)
- 3 foi de dafin
- 3-4 pahare de apă
- 1/2 lămâie
Mod preparare rețetă
- Spălați bine lintea, până când apa nu mai este tulbure, ci curată. Eu am folosit un amestec de linte maro și roșie, pentru că nu aveam suficientă roșie. Vă sfătuiesc să folosiți doar linte roșie, deoarece fierbe mai repede.
- Alegeți urzicile de impurități, spălați-le bine și opăriți-le scurt. Lăsați-le la răcit.
- Curățați ceapa, usturoiul și rădăcinile de coajă.
- Tocați ceapa și usturoiul mărunt. Ardeiul se taie fâșii potrivite, iar rădăcinoasele se taie cubulețe mici.
- Puneți câteva linguri de ulei de cocos (sau alt ulei) într-o cratiță, la încins. Adăugați mirodeniile. Eu am folosit un amestec de curry, busuioc și oregano.
- Căliți mirodeniile până când încep să-și lase aromele, câteva secunde, apoi adăugați usturoiul. Lăsați-l pe foc 2-3 minute.
- Puneți apoi ceapa și 1 linguriță de sare și căliți-o circa 5 minute, sau până devine transparentă.
- Adăugați apoi ardeiul, morcovul și păstârnacul tăiate și amestecați. Căliți sub capac câteva minute.
- Puneți și lintea scursă de apă și căliți-o 5 minute, apoi turnați apa. Nu puneți prea multă odată, mai ales dacă folosiți linte roșie, deoarece aceasta se înmoaie imediat.
- Adăugați sarea, foile de dafin și gătiți lintea sub capac până se înmoaie. Puneți apoi laptele de cocos și urzicile tocate.
- Fierbeți mâncărica încă 5-10 minute, apoi stingeți focul. Adăugați sucul de lămâie și amestecați ușor.
- Gustați de sare și acru și potriviți cu ce mai este nevoie. Eu am mai pus și puțin turmeric la final pentru culoare.