Borș de sfeclă cu urzici – o explozie de vitamine în farfurie
Dintre mâncărurile cu urzici care au o tradiție frumoasă la noi face parte și borșul de sfeclă cu urzici. Această rețetă se regăsește de asemenea în bucătăria rusă și ucraineană.
Urzicile sunt adevărate vitamine la schimbarea de anotimp.
Cuprins
Urzicile – vitamine în farfurie
După ieșirea din iarnă, organismul nostru are nevoie atât de curățare, cât și de tonifiere. Urzicile îndeplinesc atât rolul de purificator, cât și de fortifiant.
Abundă în fibre, aminoacizi, minerale, vitamine, acizi grași și compuși antioxidanți. Conțin mult fier, vitamina A, vitamina C, calciu, carotenoide și polifenoli (rutină, kaempferol, acizi fenolici, flavonoide).
Un studiu comparativ a arătat că urzica are mai multă proteină crudă și fibre decât făină de grâu și cea de orz. Este considerată de cercetători o sursă bună de energie, proteine, fibre și compuși bioactivi înzestrați cu activități funcționale.
De altfel, urzicile sunt folosite în Europa atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală. Au proprietăți depurative și diuretice, antioxidante, antiinflamatoare, analgezice, anti-infecțioase, anti-uleroase, hipotensive și antiproliferative.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi diverse rețete cu urzici pe care vă recomandă să le încercați. Vă las aici doar câteva sugestii:
Supă-cremă de urzici și cartofi
Mâncărică de urzici cu mălai – o rețetă modestă de post cu beneficii nebănuite!
Urzici bătute cu usturoi – rețetă din bucătăria bunicii
Plăcintă cu urzici, de post – cea mai simplă și rapidă rețetă
Borș de sfeclă cu urzici – rețetă de post
Ingrediente
- 1 sfeclă roșie
- 2 cartofi mari
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 felie de țelină
- 1 bol cu urzici
- 500 ml de borș acru
- 3 linguri de ulei
- 2 1/2 litri de apă
- sare după gust
Mod preparare rețetă
- Decojiți toate legumele de coajă și spălați-le.
- Sfecla se dă prin răzătoarea cu găuri mari și se pune într-o crăticioară. Se adaugă borșul și se fierbe timp de 5-7 minute la foc redus. Acest lucru va ajuta ca sfecla să-și păstreze culoarea roșie.
- Tocați ceapa, morcovul și țelina mărunt, iar cartofii cubulețe.
- Spălați bine urzicile și înlăturați toate impuritățile vizibile.
- Puneți uleiul la încins într-o cratiță mare (pentru ciorbe). Adăugați ceapa și căliți-o 1-2 minute.
- Puneți apoi morcovul și țelina și amestecați. Presărați sarea și căliți câteva minute.
- Turnați apa și adăugați cartofii. Fierbeți totul sub capac la foc mic, până când cartofii sunt aproape fierți.
- Adăugați urzicile (întregi sau tocate mărunt).
- După câteva minute, adăugați borșul fiert cu sfecla și amestecați. După alte câteva clocote, stingeți focul. Gustați dacă borșul este suficient de sărat.