BORȘ de SFECLĂ cu ȘTEVIE și URZICI
Verdețurile de primăvară merg de minune la ciorbele acre, sau la „borș”, așa cum zic moldovenii. Acestea le dau o aromă și o culoare deosebită, mai ales dacă puneți și sfeclă roșie.
La rețeta prezentată mai jos puteți ajusta ingredientele după gust și preferință. De pildă, puteți înlocui cartofii cu rădăcină de țelină, puteți adăuga și ardei gras, fasole, linte sau ceapă verde.
De asemenea, puteți adăuga și câțiva tăiței de casă, dacă borșul nu este suficient de gros. Puteți adăuga alte verdețuri în locul sau pe lângă cele menționate, precum lobodă, leurdă, praz.
Borș de sfeclă cu ștevie și praz – rețetă
Ingrediente
• 3 sfecle potrivite
• 2 cartofi
• 2 morcovi
• 2 cepe
• 10 frunze de ștevie
• 1 mână de urzici
• borș crud, după gust
• 2 linguri de bulion
• 1-2 litri de apă
Preparare
Tăiați cepele, tocați-le mărunt și căliți-le 2 minute cu puțin untdelemn în cratița în care preparați borșul, la foc mic.
Spălați și curățați sfeclele, morcovii și cartofii și tocați-le cubulețe sau dați-le pe răzătoare.
Spălați ștevia și urzicile și tocați-le cât mai mărunt posibile. Puteți folosi un tocător/robot electric.
Turnați apa peste ceapă, apoi adăugați legumele. Potriviți focul și lăsați totul să fiarbă circa 10 minute. Adăugați apoi ștevia și urzicile mărunțite și amestecați. Puneți capacul și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute.
Când legumele s-au înmuiat, adăugați bulionul, sarea și borșul. Lăsați ciorba încă 5-10 minute să clocotească, apoi adăugați pătrunjelul și leușteanul verdețurile tocate mărunt. Puneți capacul și stingeți focul.
Pentru o aromă și mai puternică, puteți adăuga 2-3 căței de usturoi cruzi, zdrobiți la final (fără să-i fierbeți).
Alte persoane obișnuiesc să adauge și ceapa la final, crudă sau călită cu puțin ulei și bulion.
Ciorba aceasta este foarte bună caldă, dar merge și rece, cu o ceapă crudă sau cu ardei iute. În afara zilelor de post se poate drege cu smântână, iaurt sau lapte bătut.