Chiftele din linte crudă (încolțită) – fără prăjire, coapte în airfryer
Aceste chiftele din linte crudă seamănă cu rețeta de falafel, care se face din năut. Sunt la fel de gustoase și au o textură similară.
Eu am vrut ca lintea să capete o valoare nutrițională mai mare prin germinare. După ce am înmuiat lintea în apă peste noapte, am lăsat-o la încolțit câteva ore. Este un pas opțional, dar aduce un plus de nutrienți valoroși.
În compoziția acestor chiftele puteți pune orice legume doriți, sau doar verdețuri.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte pe care vă recomand să le încercați:
Clătite pufoase fără gluten, din linte înmuiată și banane – fără zahăr, ouă, lactate
Supă de linte cu roșii – rețetă delicioasă de post!
Pate de post din linte și urzici – la fel de bun ca cel din carne!
Mâncare de linte cu urzici – rețetă de post, în stil oriental
Chiftele din linte crudă (încolțită) - rețetă
Ingrediente
- 300 g de linte roșie
- 1/2 dovlecel mare
- 1 morcov
- 1 ceapă medie
- 1 legătură de pătrunjel
- 50 g de semințe de floarea-soarelui
- 30-50 g de fulgi de ovăz măcinați (făină de ovăz)
- 1 lingură de tărâțe de psyllium (opțional)
- 2 linguri de ulei
- 3-4 căței de usturoi
- 6-8 linguri de făină de ovăz
Mod preparare rețetă
- Alegeți lintea de impurități, spălați-o bine și puneți-l la înmuiat peste noapte (12 ore).
- A doua zi, clătiți lintea, scurgeți apa și întindeți-o într-un strat subțire într-o tavă. Lăsați-o la încolțit încă 8-12 ore.
- Lintea încolțită se pasează cu blenderul manual într-un bol, până se fac semi-pastă.
- Curățați dovlecelul și morcovul de coajă și dați-le prin răzătoarea cu găuri mici. Lăsați dovlecelul să stea câteva minute, apoi scurgeți-l bine de zeamă.
- Adăugați legumele rase peste linte. Puneți uleiul, ceapa, usturoiul și pătrunjelul tocate mărunt.
- Măcinați semințele și fulgii de ovăz prin râșnița electrică de cafea până se fac făină. Incorporați-le în amestecul de linte și amestecați totul foarte bine. Compoziția trebuie să fie legată, dar nu foarte tare. Țineți cont de faptul că lintea se va umfla în timpul coacerii, ea fiind acum crudă.
- Umeziți palmele cu apă sau ulei și modelați compoziția în chiftele rotunde, mai bombate. Eu le-am dat prin făină de porumb (fără gluten), însă acest pas este opțional. Ies chiar mai bune fără acest strat de făină la exterior. Puteți vedea diferența în imagini.
- Așezați chiftelele în airfryer, pe hârtie de copt. Se coc la 170 de grade Celsius pentru circa 20 de minute pe o parte, apoi încă 10-15 minute pe cealaltă parte. Dacă le ungeți cu ulei pe ambele părți în timpul coacerii vor căpăta o coajă ceva mai crocantă.