Supă de linte roșie cu cartofi – o mâncare ieftină, sățioasă, delicioasă!
Supele din linte sunt deosebit de gustoase și aromate. Păcate că la noi nu sunt atât de populare. Indienii includ lintea în tot felul de preparate, mai ales tocănițe.
Mie personal îmi plac mult mâncărurile cu linte roșie. Aceasta fierbe foarte repede și dă preparatelor un gust concentrat și o textură mai bună.
Adaugă de asemenea un plus de nutrienți și face mâncărurile mai hrănitoare și sănătoase – mai ales cele de post.
Cuprins
Beneficiile consumului de linte
Lintea roșie este bogat în antioxidanți, fibre, proteine și nutrienți. Conține aminoacizi esențiali și minerale, polifenoli și alți compuși antioxidanți.
Este o sursă bogată de acid folic și fier – importanți pentru sarcină și prevenirea anemiei, precum și seleniu și zinc, care susțin imunitatea.
Datorită valorii sale nutriționale ridicate, lintea este considerată un aliment funcțional, înzestrat cu capacitatea de a preveni anumite boli. Antioxidanții protejează împotriva bolilor degenerative.
Lintea ajută la scăderea inflamației sistemice. Are proprietăți antimicrobiene și aduce beneficii la nivel intestinal.
Având un indice glicemic redus, poate fi consumată și de diabetici. Ajută la controlul zahărului din sânge, diabetului și greutății corporale, susțin sistemul cardiovascular. Previne deficitele nutriționale.
Supă de linte roșie cu cartofi – rețetă
Ingrediente
• 4 cartofi
• 1 morcov
• 1 ardei gras sau kapia
• 100 g de linte roșie (v-o recomand pe aceasta la preț bun)
• 100 ml de suc de roșii
• 1 ceapă
• 3 linguri de ulei
• 1 litru de apă
• 1 ceșcuță de borș sau suc de lămâie pentru acrire, după gust
• sare, piper, mirodenii după gust (curry, busuioc, pătrunjel)
Mod de preparare
Curățați toate legumele de coajă sau de cotoare, după caz. Spălați-le bine. Eu obișnuiesc să le las să stea 5-10 minute în apă cu puțin bicarbonat (fără aluminiu!), ca să mai iasă din pesticidele de suprafață.
Tăiați ceapa mărunt, iar morcovul cubulețe. Puneți uleiul la încins într-o crăticioară. Adăugați ceapa și puțină sare și căliți circa 4-5 minute, sau până devine transparentă.
Adăugați morcovul și ardeiul. Căliți-le puțin, apoi puneți sucul de roșii și apa. Adăugați cartofii tăiați cuburi și lintea spălată în prealabil. Supa se lasă la fiert la foc redus aproximativ 20 de minute, sau până când legumele s-au înmuiat complet.
Adăugați borșul sau sucu de lămâie, piperul și mirodeniile care vă plac. Mai lăsați să dea câteva clocote. Gustați și dacă mai trebuie ceva, apoi opriți focul. Se poate adăuga puțin pătrunjel verde deasupra.
Supa de linte și cartofi este bună caldă, ușor fierbinte. Se servește în boluri, cu pâine, crutoane sau chiar cu mămăligă.
Este bună simplă, sau cu smântână, în afara zilelor de post. Dacă vreți să fie mai condimentată, o puteți servi cu ardei iute.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu linte roșie, pe care vă recomand să le încercați:
Chiftele de post bogate în proteine, din fasole roșie – fără prăjire în ulei
Supă de linte cu roșii – rețetă delicioasă de post!
Chiftele din linte crudă (încolțită) – fără prăjire, coapte în airfryer
Pate de linte cu miez de nucă (rețetă video)
Surse articol:
1. Alexander R, Khaja A, Debiec N, Fazioli A, Torrance M, Razzaque MS. Health-promoting benefits of lentils: Anti-inflammatory and anti-microbial effects. Curr Res Physiol. 2024 Mar 5;7:100124. doi: 10.1016/j.crphys.2024.100124. PMID: 38501131; PMCID: PMC10945126.
2. Prostovkusno.md, Supă de linte: https://prostovkusno.md/ro/retetele-noastre/supe/sup-iz-chechevitsyi