„Carne vegetariană” din linte (seitan fără gluten) – o rețetă fabuloasă!

Persoanele vegetariene sunt familiarizate cu seitan. Acest preparat se mai numește „carne vegetariană” și este o invenție a chinezilor.

Se face din gluten de grâu și aduce foarte mult cu carnea adevărată. Textura este similară, iar gustul este dat în întregime de mirodenii. Ceva similar se găsește și la noi, de exemplu granulele sau șnițelele de soia.

„Carne vegetariana” din linte (seitan fara gluten)

Imagine sugestiva: „Carne vegetariana” din linte (seitan fara gluten): Jorge Cortell

Friptură din linte (seitain fără gluten)

Dacă țineți post sau urmați un regim fără carne și totuși aveți intoleranță la gluten sau nu vreți să consumați soia, vă oferim o alternativă excelentă.

Pe canalul „Recetas de Gri” am descoperit o rețetă de seitan din linte. Este un înlocuitor fabulos pentru seitanul din grâu. Arată ca o bucată de carne și este deosebit de bogat în proteine.

Citește și – 10 alimente care au mai mult fier decât carnea

Puteți numi acest preparat și „friptură de linte”. Se face doar din 2 ingrediente principale: apă și linte. Însă este obligatoriu să folosiți și ceva condimente, care vor da seitanului gustul dorit.

Seitain din linte – rețetă

Ingrediente

• 1 cană de linte verde 
• 2 căni de apă
• 1 ceapă mică
• 1 linguriță de boia dulce
• 1 linguriță de chimen
• 2 lingurițe de ienibahar
• 2-3 frunze de dafin
• 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Cana cu care autoarea rețetei a măsurat lintea are 250 de grame. Spălați boabele de linte și puneți-le la înmuiat într-un bol cu apă. Lăsați-le să stea 24 de ore.

Scurgeți-le apoi de apă într-o sită și clătiți-le sub jet de apă. Transferați lintea scursă în vasul blenderului sau robotului de bucătărie. Adăugați cele 2 căni de apă. Puneți tot acum și ceapa decojită și tăiată bucăți.

Adăugați condimentele și puneți capacul. Mixați câteva minute, până când lintea se macină complet și rezultă o compoziție lichidă fină, fără bucăți mari de linte.

Turnați compoziția într-o cratiță. Așezați-o pe aragaz la foc potrivit. Amestecați continuu pentru a nu se lipi de fundul vasului. Veți vedea că în scurt timp compoziția începe să se îngroașe.

Lăsați-o să fiarbă 10-15 minute, amestecând des. Turnați apoi pasta în tava pregătită. Nivelați frumos la suprafață. Lăsați compoziția să se răcească, la temperatura camerei.

După ce s-a răcit complet se dă la frigider pentru minim 2 ore. O puteți lăsa și peste noapte. În acest interval, compoziția se va închega și va arăta ca o budincă.

Tăiați-o felii și gătiți-le într-o cratiță cu puțin ulei și ceapă tăiată inele. Sunt gata când s-au rumenit bine.

Dacă faceți o cantitate mai mare de seitan, păstrați feliile în congelator, în pungi sau într-o caserolă. Rezistă la congelator până la 3 luni.

Când vreți să mâncați seitain, scoateți o porție din congelator și lăsați feliile să se dezghețe, apoi gătiți-le după plac.

Citește și – Chiftele turcești fără carne, fără foc (Cig Kofte)

Surse articol:

1. Recetas de Gri, Cum să faci seitan fără gluten: https://www.youtube.com/watch?v=g1gxgqtmYsE&t=239s&ab_channel=RecetasdeGri
2. Bucătăria Vegetariană Indiană, Seitan – carnea vegetariană – cum se face: https://bucatarieindiana.wordpress.com/basics/seitan-carnea-vegetariana-cum-se-face/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.