Orez cu linte în stil indian – mâncare ieftină, dar bogată în gusturi și texturi
Această mâncare de orez cu linte în stil indian este, pe cât de simplă, pe atât de bogată în arome și texturi.
Este o rețetă recomandată de Nisha Vora de la Rainbow Plant Life – un site cu mâncăruri și deserturi vegane.

Imagine sugestiva: Orez cu linte: Freepik.com
Indienii servesc deseori orez cu linte, în diferite moduri. Este un preparat clasic și economic. Simplu, ieftin și hrănitor, întreaga familie îl îndrăgește.
Versiunea propusă de Nisha se distinge prin faptul că lintea este rumenită până se usucă. Așadar, nu veți avea o mâncare exclusiv cremoasă, ci presărată cu boabe crocante de linte.
Puteți folosi linte verde, maro sau neagră.
Orez cu linte în stil indian – rețetă
Ingrediente (pentru 4 porții)
• 150 g de linte
• 190 g de orez alb cu bob lung
• 1 ceapă medie
• 4 căței de usturoi
• 3 linguri de ulei
Condimente:
• 1 linguriță de boabe de muștar
• 1 linguriță de chimen
• 1 linguriță de boabe de coriandru
• 3-4 cm. de rădăcină de ghimbir
• ½ ardei iute mic
• ½ linguriță de pulbere de turmeric
• sare și piper, după gust
Pentru servire:
• 120 g de iaurt vegan
• 2-3 linguri de suc de lămâie
• 1 linguriță de miere
• frunze de pătrunjel verde
Mod de preparare
Puneți o cratiță cu apă la fiert. Adăugați lintea și 1 linguriță de sare. Când începe să clocotească, dați focul la mic și fierbeți lintea al dente, circa 10-12 minute. Boabele nu trebuie să fie terciute complet, ci semi-moi.
Scurgeți lintea de apă și puneți-o într-un prosop pentru o usca. E mai simplu să folosiți la această rețetă linte deja fiartă, ca să nu riscați să fierbeți lintea prea mult. V-o recomand pe aceasta ecologică.
Între timp, gătiți orezul conform instrucțiunilor de pe pachet. Zdrobiți ușor boabele de muștar, chimen și coriandru (sau dați-le scurt prin râșnița de cafea).
Încingeți o tigaie cu ulei la foc mediu. Adăugați ceapa tăiată felii subțiri și puțină sare. După 3-4 minute, adăugați condimentele zdrobite, turmericul, usturoiul și ghimbirul ras sau tocat mărunt.
Amestecați și căliți-le 2-3 minute. Luați tigaia de pe foc și strecurați uleiul printr-o sită. Ceapa cu condimentele rămase după strecurare se pun pe o farfurie.
Puneți boabele de linte în tava cuptorului și adăugați peste ele uleiul aromatic strecurat. Se coace la broiler la foc mare circa 4 minute, sau până devine crocantă. Amestecați des.
Transferați lintea crocantă într-un bol. Adăugați condimentele călite și amestecați.
Pe un platou de servire, puneți un strat de orez. Adăugați lintea și apoi glazurați în fire subțire sosul de iaurt (amestecați într-un bol iaurtul cu sucul de lămâie, mierea, sare, pier și chimen, după gust).
Presărați deasupra pătrunjel verde și mai picurați puțin suc de lămâie.
Această mâncare de orez cu linte crocantă poate fi servită la prânz sau la cină. Este ideală pentru musafiri.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete din bucătăria indiană, pe care vă recomand să le încercați:
Budincă de banană – desert vegan din bucătăria indiană
Curry de ovăz cu fasole verde – rețetă indiană pentru diabet și slăbit
Halva indiană din morcov fără zahăr, făină, ulei – un dulce sănătos, fără alergeni
Desert indian din mere, delicat, sănătos – fără zahăr, făină, lactoză, ulei
Sursă rețetă: Nisha Vora, Crispy lentils with rice, Rainbow Plant Life: https://rainbowplantlife.com/crispy-lentils-with-rice/#recipe