Chiftele turcești fără carne, fără foc (Cig Kofte)
Chiftelele turcești fără carne și fără foc se numesc „Cig Kofte” (Çiğ köfte) și înseamnă „chiftele crude”.
Rețeta originală are carne și bulgur, iar chiftelele se prăjesc.
În varianta vegetariană, Cig Kofte se fac din bulgur de grâu, miez de nuci și mirodenii.
Cei care merg în Turcia pot găsi chiftele turcești fără carne la magazinele din stradă. Sunt comercializate ca „street food” sau „fast-food”.
Dacă ați mâncat așa ceva și v-a plăcut, vă dăm o veste bună: se fac foarte ușor în casă. Cei care nu au mai gustat Cig Kofte, pot încerca rețeta în premieră.
Conține ingrediente simple, ușor de procurat.
Chiftele turcești fără carne Cig Kofte – rețetă
Ingrediente
- 1 cană de bulgur fin de grâu
- 1 cană de apă fierbinte
- 1 ceapă potrivită
- 1 linguriță de sare
- 1/3 cană de nucă măcinată
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură de pastă de roșii
- ½ lingură de pastă de ardei dulce
- ½ linguriță de sare
- 4-5 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de fulgi de ardei
- ½ linguriță de boia de ardei iute sau cayenne
- ½ linguriță de piper negru măcinat
- ¼ linguriță de chimen măcinat
- ¼ linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat
- sucul de la ½ lămâie
- opțional: 1-2 lingurițe de melasă de rodie sau miere
- opțional: ½ legătură de pătrunjel verde
Mod de preparare
Puneți bulgurul într-un bol încăpător. Adăugați miezul de nucă măcinat, sarea și apa fierbinte.
Amestecați cu o lingură și lăsați bulgurul să absoarbă apa și să se umfle. Durează circa 5 minute.
Dacă aveți un mixer electric cu bol, folosiți-l. Va scurta considerabil timpul de preparare. În caz contrar, trebuie să frământați compoziția cu mâna.
Tocați ceapa mărunt, sau dați-o la robot. Puneți-o într-o sită și turnați puțină apă în ea, să o clătiți.
Presați-o cu degetele să eliminați toată zeama. Ceapa scursă se pune apoi peste bulgurul umflat din bol.
Adăugați usturoiul trecut prin presă, pasta de roșii și pasta de ardei.
Puneți apoi toate mirodeniile și sucul de la lămâie proaspăt stors. Adăugați acum uleiul de măsline, melasa sau sucul de rodie și pătrunjelul tocat mărunt, dacă folosiți.
Porniți mixerul și mixați ingredientele circa 15 minute, sau până se leagă ca o pastă.
Dacă frământați cu mâinile, poate dura mai mult. Compoziția finală trebuie să fie lipicioasă, și modelabilă.
În cazul în care rămâne uscată, mai puneți puțin ulei de măsline.
Gustați pasta și dacă mai este nevoie, mai adăugați sare, lămâie sau mirodenii.
Dacă vreți să fie mai dulce, mai adăugați melasă de rodii sau miere de albine.
Modelarea chiftelelor
Puneți puțin ulei de măsline într-un bol.
Luați câte o bucățică din compoziția de chiftele și strângeți-o într-o palmă, dându-i o formă alungită, ca la mici, cu modelul degetelor pe ele. Se poate vedea în imagine.
Așezați chiftelele modelate pe un platou.
Mod de servire
Pe străzile din Turcia, Cig Kofte se servesc în lipii. Chiftelele făcute în casă se servesc de asemenea în frunze crocante de salată verde, stropite cu puțin suc de lămâie și melasă de rodii.
Chiftelele turcești sunt dulci-aromate, destul de picante. Dacă vreți o versiune mai blândă, reduceți cantitatea de condimente.
Alte rețete turcești
Ouă turcești, în sos de roșii, ardei și brânză (Menemen)
Ouă poșate cu iaurt – o rețetă turcească din sec. 15
Salată turcească de roșii și ardei gras
Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci
Sursă articol: Aysenur Altan, Cig Kofte Recipe, Turkish Style Raw Meatless Bulgur Balls, Turkish Food Travel: https://www.youtube.com/watch?v=isohRsOHfJg&ab_channel=TurkishFoodTravel