Salată turcească de roșii și ardei gras
Chiar dacă turcii sunt mari consumatori de carne, rețeta de mai jos este alcătuită doar din legume.
Bucătăria turcească este deosebit de complexă, plină de gusturi, culori și arome. Ea are influențe din Imperiul Bizantin și Imperiul Otoman.

Imagine cu titlu sugestiv salata de rosii si ardei reteta: cyclonebill
Bucătăria turcească – specific
Unele din mâncărurile orientale sunt similare celor pe care le găsim în Grecia, precum salatele cu iaurt, sosurile, baclavaua, pâinea, peștele, sărmăluțele în frunze de vie și preparatele lactate.
Turcii au obiceiul să mănânce multă pâine, iar porțiile de mâncare sunt relativ mici.
Cele mai consumate legume în Turcia sunt dovleceii, vinetele, conopida, ardeiul gras, spanacul, morcovii, țelina și fasolea verde.
În ceea ce modul de preparare, legumele sunt de obicei gătite cu o bază din ulei, ceapă, roșii, pastă de roșii sau ardei.
Pasta sau sosul de tomate este de obicei foarte concentrat.
Peste această bază se adaugă legumele principale și apă, după care se gătesc într-o cratiță.

Mancare turceasca de legume: Ofer Deshe
La mâncărurile de legume gătite cu ulei de măsline nu se mai adaugă carne. Acestea pot fi servite și reci.
Legumele pot fi de asemenea prăjite sau coapte în cuptor. Aceste se servesc de regulă cu un sos de iaurt și usturoi.
Sunt popular și murăturile din legume, precum castraveți și morcovi.
Citește și – Salată de vinete, ardei, roșii și castraveți – o delicatesă de vară
Mâncăruri specifice în bucătăria turcească
Alte mâncăruri din legume specifice bucătăriei turcești sunt:
Karniyarik – vinete umplute la cuptor, cu umplutură de carne de vită tocată, roșii, ardei grași verzi, ceapă și usturoi.
Kizartma – amestec de legume prăjite în tigaie: vinete, zucchini, cartofi, ardei grași verzi, și servite cu un sos din iaurt.
Mucver – legume rase (principalul ingredient este zucchini), amestecate cu ouă și făină și prăjite sub formă de clătite sau mini-omlete.
Lahana sarmasi – sărmăluțe în frunze de varză, umplute cu orez, ceapă și uneori carne de vită.
Kapuska – varză albă tocată fin și gătită în sos de roșii și ceapă, în care se poate adăuga și carne.
Ispanak yemegi – spanac cu orez, ceapă și pastă (sos) de roșii, servit cu sos de iaurt și usturoi.
Turlu – mâncare din vinete, zucchini, cartofi, roșii și ceapă.
Zeytinyagli biber dolmasi – ardei grași umpluți.
Kaba oturtma – zucchini prăjiți, (umpluți) cu carne tocată de vită sau miel.
Citește și – Salata ciobanului – rețetă arăbească
Salată turcească de roșii și ardei gras – rețetă
Ingrediente
- 2 roșii
- 1 ardei gras roșu
- 1 ceapă roșie
- 1 lingură de bulion
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- ½ linguriță de paprika sau boia de ardei
Mod de preparare
Spălați legumele și curățați-le, după caz.
Tăiați-le bucăți și puneți-le în robotul cu lama S. Mixați de câteva ori, numai cât să se mărunțească.
Asezonați cu sare și piper.
Salata trebuie să stea la frigider câteva minute înainte de a o servi.
Citește și – Salată de roșii, pătrunjel și tahini – o rețetă palestiniană care te va cuceri de la prima gustare
Surse articol:
1. Istanbul on Food.com, Turkish Cuisine: https://istanbulonfood.com/turkish-cuisine/
2. Eileen, Salată turcească de roșii și ardei gras, 25 de Rețete Gustoase din Turcia: https://qdoc.tips/25-de-retete-gustoase-din-turcia-pdf-free.html