Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci

Salatele inspirate din bucătăria turcească sunt foarte savuroase.

De cele mai multe ori, legumele sunt călite și servite cu un sos de iaurt și usturoi.

Una din cele mai îndrăgite salate turcești este salata cu morcov, dovlecel, nuci și dressing din iaurt.

Ingredientele sunt atât de banale, iar modul de preparare atât de simplu, încât nu aveți motive să nu o încercați.

Salata este deopotrivă ușoară și hrănitoare.

Salată turcească de morcov, dovlecei, nuci și iaurt – rețetă

Ingrediente

  • 2 dovlecei medii (600 g)
  • 1 morcov mare
  • 4-5 linguri de ulei
  • 1 pahar (250 g) de iaurt cremos
  • 30 de grame (o mână) de nuci
  • 1 linguriță de sare
  • 2-3 linguri de mărar tocat

Ingrediente opționale:

  • 1 lingură de maioneză
  • 1 cățel de usturoi

Mod de preparare

Începeți prin a rumeni miezul de nucă într-o tigaie.

Lăsați focul la mic și amestecați continuu cu o lingură de lemn.

Aveți grijă să nu le ardeți. După circa 10 minute, transferați-le pe tocătorul de lemn și mărunțiți-le grosier cu un cuțit.

Puneți-le într-un bol și dați-le deoparte.

Puteți folosi nuci crude, însă prin prăjire capătă o aromă mult mai plăcută.

Tăiați capetele la dovlecei și de la morcov.

Curățați-i de coajă și apoi dați legumele pe răzătoarea cu găuri mari.

Puneți uleiul într-o tigaie adâncă, pe foc mic.

Când s-a încins, adăugați morcovul ras.

Amestecați periodic cu lingura de lemn. După circa 5 minute, adăugați și dovlecelul ras și scurs de zeamă.

Puneți capacul și căliți-le până scade zeama.

Durează circa un sfert de oră călirea legumelor.

Cât timp se răcesc, puteți pregăti sosul de iaurt.

Citește șiSalată turcească de roșii și ardei gras

Puneți iaurtul într-un bol. Este important să folosiți un iaurt cremos, fără mult zer. Cel mai bun este iaurtul grecesc.

Dacă iaurtul pe care îl aveți este zemos, puneți-l la scurs într-o sită câteva minute.

Peste iaurt adăugați mărarul tocat fin și sarea. Dacă doriți, puneți o lingură de maioneză și un cățel de usturoi dat pe răzătoare sau prin presă.

Amestecați bine.

Adăugați morcovul și dovleceii căliți și amestecați cu o lingură, cu mișcări ușoare, de jos în sus.

Când salata s-a omogenizat, incorporați și nucile prăjite. Gustați și dacă simțiți nevoia de un gust mai picant, adăugați puțin piper alb sau fulgi de ardei iute.

Sugestii

Puteți folosi zucchini în loc de dovlecel.

Proporția de morcov și dovlecel poate fi ajustată după gust. De exemplu, puteți folosi doar 1 dovlecel și 2 morcovi, sau cantități egale.

Dacă nu vă place deloc dovlecelul (deși călit este foarte gustos), puteți face salata doar din morcov.

Puteți mări cantitatea de usturoi, folosind 2-3 căței, pe care să îi căliți odată cu morcovul.

Puteți căli legumele cu o zi înainte de servirea salatei. Păstrați-le în frigider, iar a doua zi, amestecați-le cu iaurtul.

Dacă folosiți ulei de măsline la prăjirea legumelor, nu este nevoie să mai adăugați maioneză în iaurt.

Mărarul proaspăt poate fi înlocuit cu mentă proaspătă.

Citește șiPâine turcească, unsă cu ou sau iaurt, făcută în cuptor de lut (Tandir)

Idei de servire

Pe cât de simplă, pe atât de cuceritoare sunt gustul și textura acestei salate.

Turcii o prepară de obicei pentru mesele festive, alături de alte aperitive.

Dar poate fi servită și ca garnitură sau ca un prânz ușor.

Dacă aveți musafiri și vreți să serviți această salată într-o formă mai elegantă, iată ce puteți face.

Luați un morcov mic și tăiați-l fâșii late și subțiri cu ajutorul instrumentului de decojit legume.

Puneți 3 linguri de salată pe o farfurie plată, în centru. Înfășurați salata cu două felii de morcov, de jur împrejur. Nivelați la suprafață.

Continuați să asamblați astfel salata pe farfurie, creând mai multe rotunduri și dându-i o formă de floare.

Este doar o idee.

La fel de bine puteți pune salata într-un bol, decorând-o frumos cu mărar sau nuci tocate.

Citește șiOuă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească

Surse articol:

1. EBRULİ MUTFAĞIM11 LEZZETLİ YEMEK TARİFLERİ: https://www.youtube.com/watch?v=Ni5EDKt24UE&ab_channel=EBRUL%C4%B0MUTFA%C4%9EIM11LEZZETL%C4%B0YEMEKTAR%C4%B0FLER%C4%B0
2. Aysenur Altan, Best Salad With Simple Ingredients! Carrot & Zucchini Salad, Turkish Food Travel: https://www.youtube.com/watch?v=0I5icS4WGRw&ab_channel=TurkishFoodTravel

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.