Ouă poșate cu iaurt – o rețetă turcească din sec. 15

Ouăle poșate pot fi la fel de gustoase ca ochiurile prăjite dacă le servești pe un pat de iaurt!

Turcii au obiceiul să mănânce ouăle așa, după o rețetă veche, din secolul al 15-lea.

Oua turcesti cu iaurt

Oua turcesti cu iaurt: jules

Ouăle poaște cu iaurt se numesc „Cilbir”. Erau un preparat faimos în perioada Imperiului Otoman.

Turcii mănâncă des ouă, și le folosesc în multe preparate.

Ouăle fierte în apă au nevoie de câteva ingrediente-cheie pentru a le face mai atractive la gust.

Turcii au obiceiul să le asezoneze cu diverse mirodenii, dându-le o aromă mai bogată.

Veți vedea în rețeta de mai jos că modul de servire a ouălor poșate este de asemenea inedit în Turcia.

Dacă vreți să gătiți ouăle în acest fel, nu vă trebuie multă planificare. Totul este gata în 5 minute!

Oua fierte in apa, pe pat de iaurt - reteta turceasca

Oua fierte in apa, pe pat de iaurt – reteta turceasca: oinonio

Ouă poșate cu iaurt – rețetă turcească

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 1 litru de apă fierbinte
  • 2 linguri de oțet
  • 1 cană de iaurt cremos (sau scurs de zer)
  • 2-3 linguri de unt (sau 4-5 linguri de ulei de măsline)
  • 1 ½ lingurițe de fulgi de ardei iute, paprika sau boia de ardei iute
  • mentă uscată

Mod de preparare

Puneți iaurtul pe un platou întins. Întindeți-l pe toată suprafața și nivelați deasupra cu dosul unei linguri.

Dacă vreți, puteți amesteca iaurtul mai întâi cu 2 căței de usturoi zdrobiți.

Iaurtul este baza preparatului.

Puneți apa la fiert într-o cratiță. Când începe să clocotească, puneți oțetul și amestecați. Acest ingredient ajută ouăle să nu se separe mult.

Dați focul la mic și adăugați ouăle, pe rând.

Spargeți câte un ou într-un bol și turnați-l ușor în apă.

Adunați porțiunile de albuș răsfirate cu lingura.

Spargeți al doilea ou în bol și dați-i drumul în cratiță, lângă celălalt.

Procedați la fel cu restul ouălor. Dacă vasul este mic, poșați doar 2-3 ouă odată.

Lăsați-le 2 minute și jumătate. Nu le fierbeți complet dacă vă plac ouăle mai moi.

Între timp, puteți pregăti sosul de mirodenii. Puneți o tigaie sau o crăticioară pe foc. Adăugați untul sau uleiul de măsline.

Când începe să sfârâie, adăugați fulgii de ardei, paprika sau boiaua de ardei iute și amestecați.

După 2 minute și jumătate, scoateți ouăle poșate cu o spumieră.

Așezați-le peste patul de iaurt și presărați peste ele puțină sare. Le puteți scurge înainte pe un șervețel de hârtie dacă vreți, dar nu este obligatoriu.

Turnați sosul de ardei iute peste ouă cu o lingură.

Este ingredientul care dă ouălor poșate un gust deosebit. Sosul are un gust dulce-picant.

Presărați la final puțină mentă uscată.

Oua posate cu iaurt - reteta turceasca

Oua posate cu iaurt – reteta turceasca: Premshree Pillai

Turcii servesc acest preparat cu mâna. Sparg gălbenușul cu o bucată de lipie și înting în ou și iaurt.

Ouăle poșate cu iaurt pot fi servite fie ca mic-dejun, fie la prânz. Merg chiar și la cină.

Cu siguranță vă veți îndrăgosti de această rețetă și o veți repeta cu prima ocazie!

Rețete similare

Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească

Salată turcească de morcov, dovlecei, iaurt și nuci

Ayran – faimoasa băutură turcească din IAURT (pentru hidratare, digestie, tensiune arterială)

Sursă articol: Turkish Food Travel, How to make Cilbir/Turkish Eggs – Aysenur Altan: https://www.youtube.com/watch?v=0_4mNTU5lkQ&ab_channel=TurkishFoodTravel

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.