Ouă turcești, în sos de roșii, ardei și brânză (Menemen)
Venim din nou cu o rețetă preluată din bucătăria turcească, pe bază de ouă. Așa cum spune și autoarea acestei rețetei, turcii folosesc des ouăle în mâncăruri.
Dar le place să le condimenteze și să le asezoneze cu diverse ingrediente.
Menemen – un mic-dejun tradițional în Turcia
De această dată, ouăle se gătesc într-un sos delicios de roșii și ardei. Se finisează și cu un pic de brânză.
Rezultatul este o mâncare de efect. Foarte simplă, dar cu o savoare aparte.
Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Cu siguranță aveți ouă și legume în casă.
Ouăle turcești în sos de roșii, ardei și brânză se numesc „Menemen”.
Este un mic-dejun tradițional în Turcia, servit în majoritatea restaurantelor. Poate fi consumat și în alt moment al zilei, la prânz sau la cină.
Menemen poate fi considerat o omletă, însă are o consistență mai lichidă (ca un sos) și este mult mai savuroasă.
Citește și – Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească
Ouă turcești, în sos de roșii, ardei și brânză – rețetă
Ingrediente (pentru 3-4 porții)
- 3-4 ouă
- 2 roșii mari
- 2 ardei grași verzi
- 1 felie mai groasă de brânză
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 1-2 linguri de unt
- fulgi de ardei roșii uscați (paprika sau boia de ardei)
Mod de preparare
Ajustați rețeta dacă vreți să pregătiți acest preparat pentru o masă mai mare. Dublați cantitățile, în funcție de numărul de persoane.
Pentru 3-4 persoane, autoarea recomandă utilizarea unei tigăi sau cratițe joase cu diametrul de 22-23 cm.
Spălați roșiile și ardeii. Tăiați ardeii mărunt.
Puneți uleiul la încins în tigaie/cratiță.
Adăugați ardeii și căliți-i circa trei minute. Adăugați și untul să se topească.
Între timp puteți pregăti roșiile. Tăiați-le în jumătăți și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari.
Când ardeii s-au înmuiat, adăugați roșiile în tigaie. Amestecați cu o lingură de lemn.
Căliți roșiile încă 3-4 minute, până se transformă într-un sos.
Adăugați sare și fulgi de ardei uscați, după gust.
Puneți brânza fărâmițată și amestecați. După jumătate de minut, adăugați ouăle.

Menemen reteta turceasca din oua, rosii si ardei: Gordon Joly
Spargeți-le pur și simplu în tigaie, deasupra sosului de roșii, ardei și brânză.
Dați focul la mediu. Introduceți vârful lingurii în fiecare ou și amestecați-l ușor cu sosul.
Nu le spargeți complet gălbenușul. Ideea este să rămână și bucăți mai mari de ou.
Lăsați mâncarea pe foc circa un minut, sau până se fac ouăle. Nu trebuie să se întărească.
Trageți vasul de pe foc. Puteți presăra deasupra verdețuri tocate mărunt (pătrunjel, mărar, mentă, busuioc, oregano, etc.).
Turcii așează tigaia sau cratița pe masă, alături de alte platouri cu brânză, măsline, roșii, castraveți și lipie.
Menemen se poate mânca direct cu pâinea sau cu furculița. În restaurante se servește în crăticioare mai mici, astfel încât fiecare poate întinge cu pâine în sos.

Oua turcesti Menemen: Chris Hobcroft
Citește și – Ouă turcești (fierte și călite în sos picant) – rețetă senzațională!
Sugestii
Sosul se roșii, ardei și brânză se poate pregăti cu o zi înainte. Iar în momentul servirii, se pune pe foc, se încălzește și se adaugă ouăle.
Puteți folosi ardei roșii sau galbeni, însă rețeta autentică este cu ardei verzi (subțiri, dar dulci).
În ceea ce privește brânza, puteți opta pentru brânză feta, telemea, caș, brânză de oi etc.
Dacă vreți, puteți lăsa ouăle întregi, fără să le amestecați în sos în momentul gătirii.
Citește și – Ouă poșate cu iaurt – o rețetă turcească din sec. 15
Sursă articol: Turkish Food Travel, How to Make Menemen (Turkish Egg Dish With Cheese and Tomato Sauce): https://www.youtube.com/watch?v=7NlQJ_FHSG8&ab_channel=TurkishFoodTravel