Lintea ajută la scăderea tensiunii arteriale
Lintea este foarte populară în bucătăria indiană, dar și în Muntele Athos, unde constituie o sursă valoroasă de proteine, mai ales în posturi.
Leguminoasele sunt renumite pentru beneficiile lor diverse. Studiile au clasat lintea pe locul al doilea în topul leguminoaselor cu cel mai bun raport între proteine și calorii, după soia.
Pe lângă proteine, lintea abundă în vitamine din grupul B și antioxidanți. 200 g de linte conțin:
• 330% din doza zilnică recomandată (DZR) de molibden
• 90% din DZR de acid folic
• 56% din DZR de cupru
• 56% din DZR de fibre
• 51% din DZR de fosfor
• 43% din DZR de mangan
• 37% din DZR de fier
• 36% din DZR de proteine
• 28% din DZR de vitamina B1
• 23% din DZR de zinc
• 21% din DZR de vitamina B6Lintea susține sănătatea inimii
Un beneficiu important al consumului de linte se adresează sistemului cardiovascular. Studiul DASH a raportat că dietele bogate în linte și cereale integrale sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale.
Citește și:
Hrișca – “medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet
Lintea susține sănătatea inimii prin conținutul bogat în potasiu, calciu, magneziu și acid folic. Alimentele care oferă acești nutrienți sunt incluse în dieta DASH – concepută special pentru scăderea tensiunii arteriale mari.
De altfel, „National Institutes of Health” susține că lintea este una din cele mai bune surse de potasiu.
Datorită conținutului bogat în fier și molibden, lintea ajută la buna oxigenarea sângelui și la eliberarea energiei celulare. Iar fibrele insolubile mențin colesterol și tensiunea arterială la niveluri optime.
Totodată, fibrele contribuie la echilibrarea rezistenței la insulină. Nivelurile normale de insulină și glucoză ajută rinichii să elimine toxinele din celule și totodată la scăderea tensiunii arteriale.
Fibrele reduc riscul bolilor cardiovasculare deja prezente, dar încetinesc și progresia lor la persoanele cu risc crescut.
Înlocuirea proteinelor din carne cu surse de proteine vegetale, care conțin și fibre, contribuie de asemenea la prevenirea afecțiunilor cardiace.
21 de grame de fibre pe zi au fost asociate cu un risc cu 12% mai mic de boli coronariene și cu 11% mai mic de boli cardiovasculare.
Potrivit unui studiu prezentat de Universitatea din Manitoba la conferința Asociației Americane a Inimii, consumul de linte poate îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge. Boabele de lintea sunt utile în bolile asociate cu disfuncția vaselor de sânge.
Citește și:
Hipertensiunea arterială poate fi tratată fără medicamente (3 remedii dovedite)
Un studiu realizat pe un număr de peste 16.000 de bărbați de vârstă medie din SUA, Finlanda, Olanda, fosta Iugoslavia, Italia, Grecia și Japonia, timp de 25 de ani a arătat principalele modele alimentare și beneficiile lor.
Locuitorii din Nordul Europei consumau cel mai mult produse lactate. în SUA – carne, în Sudul Europei – legume, pește, leguminoase și vin, în Japonia – cereale, produse din soia și pește.
Cercetătorii au analizat aceste obiceiuri alimentare în raport cu riscul de deces cardiac. Au descoperit că leguminoasele au fost asociate cu un risc cu 82% mai mic.
Cum să consumi lintea
Dintre toate leguminoasele, lintea fierbe cel mai repede. Este de asemenea mai ușoară. Boabele fierte se pot adăuga în salate de legume sau verdețuri, se pot folosi la supe, ciorbe sau chiftele.
Lintea se poate servi și alături de un orez.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘7034, 9162, 491, 4914′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Megan Ware, Natalie Butler, What are the benefits of lentils? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/297638.php
2. The World’s Healthiest Foods, Lentils: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52
3. Sarika Rana, Lentils For High Blood Pressure: Why You Should Add Lentils To Your Diet, Food NDTV: https://food.ndtv.com/health/lentils-for-high-blood-pressure-why-you-should-add-lentils-to-your-diet-1903358