Orez cu praz, în stil grecesc (Prasorizo)

O mâncare potrivită atât pentru zilele friguroase, cât și pentru cele caniculare.

Orezul cu praz poate fi servit atât cald, cât și rece.

Orez cu praz în stil grecesc (Prasorizo)

Imagine cu titlu sugestiv Orez cu praz în stil grecesc (Prasorizo)

Orezul cu praz – rețetă grecească

Rețeta este inspirată din bucătăria grecească. Autoarea este Elena Paravantes, expert în dieta mediteraneană și câștigătoare de premii.

Orezul cu praz se numește în Grecia „Prasorizo”. Este un preparat destul de popular, consumat cu precădere în perioadele de post.

Însă pentru că este atât de delicios, nu poate fi considerat o mâncare de post în adevăratul sens al cuvântului.

Prasorizo poate fi servit și cu brânză (ex. feta) în afara zilelor de post.

Nu este un preparat de restaurant. Este mai curând o mâncare făcută în casă.

Prazul călit duce orezul simplu la un al nivel. Îi dă o textură cremoasă, o aromă bogată și o dulceață naturală.

Beneficiile prazului

Comparativ cu ceapa, prazul are o iuțeală mai blândă și în schimb mai multă dulceață. Este o legumă săracă în calorii, dar bogată în calorii.

Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de praz oferă:

  • 55% din DZR de vitamina A
  • 39% din DZR de vitamina K
  • 26% din DZR de fier
  • 20% din DZR de vitamina C
  • 18% din DZR de vitamina B6
  • 16% din DZR de acid folic
  • 13% din DZR de cupru
  • 11% din DZR de zinc
  • 11% din DZR de carbohidrați
  • 7% din DZR de magneziu
  • 6% din DZR de calciu
  • 5% din DZR de fosfor
  • 5% din DZR de fibre
  • 4% din DZR de potasiu
  • 3% din DZR de proteine

Fiind o legumă din familia Allium, conține cei renumiți compuși bogați în sulf.

Conținutul lor este însă mai mic în praz decât în ceapă sau usturoi.

Prazul conține disulfură de dialil, trisulfură de dialil și disulfură de propil alil.

Aceste substanțe se transformă în alicină în momentul în care prazul este tăiat sau mestecat.

În studiile de laborator, alicina a redus formarea colesterolului. A demonstrat proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Totodată, acest compus reduce rigiditatea vaselor de sânge și îmbunătățește nivelul tensiunii arteriale crescute.

Combate formarea cheagurilor de sânge și bolile coronariene arteriale, accidentele vasculare și afecțiunile vasculare periferice.

Orez cu praz în stil grecesc – rețetă

Dacă vreți să vă bucurați de aromele naturale ale acestui preparat grecesc, păstrați simplitatea. Folosiți doar orez, praz, roșii și ulei de măsline, fără alte ingrediente.

Durată totală de preparare: 35 de minute
Număr de porții: 2

Ingrediente

  • ½ kg de praz
  • ½ cană de orez crud (cu bob mediu)
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 2 linguri de mărar tocat
  • 1 ½ cană de apă clocotită
  • sare și piper, după gust
  • lămâie pentru servit

Mod de preparare

Prazul se spală și se taie rondele potrivit de groase. Se folosesc doar porțiunile albe și verde deschis.

Puneți apa într-o cratiță și aduceți la punctul de fierbere. Adăugați apoi bucățile de praz și opăriți-le 2-3 minute.

Scurgeți prazul de apă și dați-l deoparte cât vă ocupați de orez.

Puneți uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță, la foc mediu.

Când a început să sfârâie, adăugați prazul scurs de apă. Căliți-l timp de 6-7 minute, cât să se înmoaie. Nu trebuie să se rumenească.

Adăugați mărarul tocat măraunt, apoi pasta de roșii. Amestecați ușor și puneți orezul spălat și scurs de apă.

Adăugați 1 ¼ căni de apă clocotită.

Asezonați cu sare și amestecați. Puneți capacul și lăsați orezul să fiarbă la foc mic 20 de minute.

Mâncarea este gata când bobul de orez s-a înmuiat. Amestecați des în orez, completând cu apă dacă este nevoie.

După ce stingeți focul, lăsați mâncarea la „infuzat” încă 10 minute sub capac.

Idei de servire

Orezul cu praz în stil grecesc se servește de regulă ca fel principal, în zilele de post.

Se stropește cu suc de lămâie și se presară piper măcinat.

Are un gust mai bun a doua zi. În sezonul cald poate fi servit rece, sau la temperatura camerei.

Poate fi folosit și ca garnitură la fripturi de carne sau pește.

Surse articol:

1. Elena Paravantes, Greek Leeks and Rice – Prasorizo, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/greek-leeks-rice-prasorizo/
2. Nutrition and You, Leeks Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/leeks.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.