Dieta cu orez a doctorului Kempner – pacienții au slăbit peste 50 kg și s-au tratat de boli

Primele informații despre dieta cu orez a lui Kempner le-am citit într-o carte a fitoterapeutului Ovidiu Bojor. Acesta recomanda dieta cu orez persoanelor cu obezitate și hipertensiune arterială.

Pare contraintuitiv să crezi că vei slăbi dacă mănânci orez. Această mentalitate este greșită, deoarece adevărata cauză obezității nu sunt cerealele sau carbohidrații naturali, ci grăsimile, în special cele animale.

Dieta cu orez - pierzi peste 50 kg

Dieta cu orez – pierzi peste 50 kg: Dr. McDougall

Dieta cu orez a doctorului Kempner nu înlătură doar surplusul ponderal, ci și bolile metabolice asociate cu obezitatea morbidă. 

Teoria acestui medic și a altor medici din această breaslă este că bolile pot fi vindecate prin excluderea alimentelor dăunătoare și includerea alimentelor benefice. Este o teorie simplă, care din păcate nu se predă în școlile de medicină.

Dr. Walter Kempner – fondatorul dietei cu orez

Dr. Walter Kempner

Dr. Walter Kempner: Dr. McDougall

Dr. Walter Kempner a fost medic și cercetător științific. A trăit 94 de ani (1903-1997). Longevitatea sa spune multe despre stilul său de viață.

Este fondatorul dietei cu orez. Numeroși medici au călcat pe urmele lui, precum dr. Nathan Pritikin, dr. Dean Ornish, dr. Neal Barnard, dr. Caldwell Esselstyn sau dr. John McDouglas.   

Dr. Kempner a început această dietă la Universitatea Duke din Durham, în anul 1939. O aplica doar pe pacienții grav bolnavi (obezitate morbidă, hipertensiune severă, boli renale și oculare).

Programul său era unul destul de simplu. Pacienții erau puși pe o dietă bazată pe orez alb, fructe, sucuri și zahăr.

Pentru mulți nutriționiști sau medici din zilele noastre pare o dietă complet greșită, care nu poate aduce nimic bun. Rezultatele au arătat însă contrariul.

Rezultatele uimitoare ale dietei cu orez

Dieta lui Kempner a depășit așteptările, iar beneficiile ei au subclasat efectele oricăror medicamente sau operații prescrise la vremea aceea pentru bolile grave, precum:

  • bolile arterelor coronariene
  • boli cardiace
  • hipertensiune arterială
  • insuficiență renală
  • diabet
  • artrită
  • obezitate

Participanții erau supravegheați îndeaproape, iar dieta era ținută doar pe termen scurt. Ulterior, cercetările au arătat că dieta lui Kempner este sigură și nu provoacă deficite nutriționale.

O pacientă de 33 de ani a demonstrat că dieta cu orez poate fi urmată și pe termen lung, aducând doar beneficii. Dr. Kempner avea un accent german pe care pacienta din Carolina de Nord nu l-a înțeles prea bine. În loc să revină la consultații după 2 sătpămâni de dietă, ea a revenit după 2 luni.

Surpriza a fost că boala ei se vindecase complet. Intrase în program cu o glomerulonefrită cronică (afecțiune renală) și un edem papilar.

Femeia nu mai prezenta niciun semn de boală, arătându-se perfect sănătoasă. Analizele au arătat că tensiunea arterială îi scăzuse dramatic de la 190/120 mmHg la 124/84 mmHg.

Leziunile oculare, hemoragiile retinale și edemul papilar se vindecaseră complet. medicii au constatat de asemenea o reducere a dimensiunii inimii.  

În urma acestui experiment accidental, dr. Kempner a început să trateze pacienții pe perioade mai lungi de timp.

Acum primea și pacienți cu boli mai puțin severe, precum hipertensiune ușoară minoră, dureri de cap, oboseală cronică, dureri pectorale, edeme, xantoame, tumoare cerebrală falsă sau psoriazis.

Ce boli vindecă dieta cu orez

Dr. Kempner a documentat rezultatele dietei prin fotografii și notițe privind analizele de colesterol, tensiune arterială, glicemie și greutate corporală.

Potrivit înregistrărilor sale, 93% din pacienții cu colesterol crescut și-au diminuat colesterolul de la 273 mg/dL la 177 mg/dL. Nici cele mai puternice statine nu au dat rezultate atât de bune și mai ales fără riscuri.

Dieta cu orez, bogată în carbohidrați, a scăzut de asemenea nivelul zahărului din sânge și uneori chiar a tratat diabetul de tip 2.

Pacienții cu obezitate ridicată au pierdut în medie 63,9 kg. Aproape jumătate din pacienți au atins greutatea normală în urma dietei.

Regimul cu orez a dus în remisie bolile de inimă, precum îngustarea arterelor coronare din cauza aterosclerozei. Pacienții au scăpat de durerile în piept și anomaliile EKG.

Dieta cu orez a readus dimensiunea și funcția inimii și a rinichilor. Inima mărită este un simptom clasic al insuficienței renale.

În ce constă dieta cu orez

Baza dietei lui Kempner era constituită din 250-350 g de orez uscat pe zi. Orice fel de orez putea fi folosit.

Orezul era fiert sau gătit la aburi în apă sau suc de fructe, fără sare, ulei, lapte sau alte grăsimi.

200 de grame de orez conțin circa 13 g de proteine, 150 g de carbohidrați, 1 g de grăsimi și 700 de calorii.

Aportul zilnic de calorii era cuprins între 2.000 – 2.4000. Pacienții slabi primeau mai multe calorii, iar ce supraponderali mai puține.

În cadrul dietei cu orez erau permise fructele proaspete, fructele uscate (fără adaos de zahăr), sucurile de fructe și zahărul alb.  

Nu erau permise curmale, nuci, avocado, roșii sau sucuri de legume.

Pacienții primeau suplimente cu vitamine (5.000 UI de vitamina A, 1.000 UI de vitamina D, 5 mg de vitamina B1, 5 mg de vitamina B2, 25 mg de niacinamidă și 2 mg de pantotenat de calciu. Cu toate acestea, pacienții nu prezentau semne de deficite nutriționale după 5 luni de dietă.

Adaptarea organismului la dieta cu orez durează circa 2 luni. Pe durata curei se recomandă efectuarea de exerciții fizice. Doar pacienții grav bolnavi au nevoie de repaos la pat.

Consumul de apă era restricționat la sub 1,5 litri pe zi doar la bolnavii server

Unele persoane cu boli renale nu tolerează bine această dietă, din cauza incapacității de a reține mineralele.

Revenirea din dietă se face treptat, prin reintroducerea unor cantități mici de legume, cartofi, carne slabă sau pește gătită fără sare sau grăsime.

Dacă apar reacții adverse, precum creșterea tensiunii arteriale, mărirea inimii sau înrăutățiri ale funcției rinichilor, ale bolilor de ochi, dieta cu orez trebuie reluată și continuată.

Pacienții au nevoie de o supraveghere strictă pe durata acestei diete.

Dieta cu orez conține:

  • 95% carbohidrați
  • 4-5% proteine (20-25 g)
  • 2-3% grăsimi (orezul conține acid linoleic)
  • 140 mg de calciu
  • 150 mg de sodiu

Se impune o restricție calorică mai mare pentru scăderea mai rapidă în greutate.

De ce orez?

Dr. Kempner a ales orezul pentru regimul său deoarece credea că proteinele din orez sunt ușor asimilate și nu provoacă deficite de aminoacizi.

Nu doar orezul are proteine complete, ci și alte surse de amidon, precum cartofii sau porumbul. Însă pe vremea doctorului Kempner, o mare parte a populației consuma cantități mari de orez.

Corpul arde ușor carbohidrații curați, fără excesul de sare, grăsimi, colesterol sau proteine animale. În astfel de condiții, organismul se poate vindeca de daunele produse de alimentele nesănătoase.

Dr. Kempner adăuga multivitamine pentru a corecta deficitele provocate de alimentele rafinate.

Dieta cu orez a continuat să fie implementată în mod independent până în anul 2013, sub dr. Robert Rosati. Acesta a publicat câteva cărți despre dieta cu orez.

Citește și: Dieta cu orez – pierzi 10 kilograme în prima lună

Sursă articol: Dr. McDougall, Walter Kempner – founder of the rice diet: https://www.drmcdougall.com/education/information-all/walter-kempner-md-founder-of-the-rice-diet/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.