Orez integral cu roșii și ardei – mâncare de post hrănitoare și sățioasă
Orezul integral cu roșii și ardei este o mâncare hrănitoare și foarte sățioasă. Ideală pentru zilele de post sau pentru vegani.
Poate fi servit la masa de prânz sau la cină. Vă recomand să îl încercați.
Cuprins
Orezul integral – bun și pentru diabetici
Orezul integral este diferit de orezul brun. Are bobul întreg, fiind foarte bogat în fibre, vitamine și minerale.
Fibrele mențin tranzitul intestinal sănătos, precum și un nivel stabil al zahărului în sânge. Orezul integral poate fi consumat și de persoanele care au diabet sau probleme cu greutatea corporală.
Conține carbohidrați complecși care dau energie stabilă. Este o cereală fără gluten.
Orez integral cu roșii și ardei – rețetă
Ingrediente
- 250 g de orez integral (vi-l recomand pe acesta ecologic)
- 2 morcovi
- 2 roșii
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei gras roșu
- 1 felie de țelină
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 700 ml de apă
- 3-4 linguri de ulei
- pătrunjel verde, pentru decor
- 2-3 fire de cimbru și/sau busuioc uscat
- sare, piper, condimente după gust
Mod de preparare
Cu o seară înainte, spălați orezul în mai multe ape. Puneți-l într-un bol și acoperiți-l cu apă. Lăsați-l la înmuiat peste noapte. Dacă este cald în casă, puneți bolul în frigider, să stea la rece.
Cumpără orez integral ecologic
Puneți uleiul la încins într-o crăticioară. Adăugați ceapa, puțină sare și puțină apă. Puneți capacul și căliți ceapa până devine transparentă.
Adăugați apoi rădăcina de țelină și morcovii tăiați cubulețe. Puneți tot acum roșiile și ardeii tăiați cubulețe. Amestecați cu o lingură de lemn și căliți toate legumele circa 7 minute.
Scurgeți orezul de apă, clătiți-l și strecurați-l. Adăugați-l în cratiță peste legume. Puneți sare, piper, crenguțele de cimbru și busuioc.
Cumpără amestec de condimente pentru orez
Amestecați și căliți orezul circa 3-4 minute. Turnați apoi apa și amestecați. Puneți capacul și fierbeți orezul până se înmoaie, circa 30-40 de minute. Amestecați ocazional ca să nu se prindă de fundul cratiței.
Dacă orezul pe care îl aveți se gătește altfel, urmați instrucțiunile de pe pachet. Este important să lăsați orezul până când absoarbe aproape toată apa.
Când orezul este gata, stingeți focul și presărați deasupra pătrunjelul tocat fin. După ce s-a răcorit, îl puteți pune în farfurii.
Se poate servi cu pâine, lipie sau gol. Este bun cu castraveți murați sau alte murături, dar și cu salate de legume. Picurați puțin sos de soia deasupra dacă vreți, pentru a-i da o aromă mai bogată.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu orez, pe care vă recomand să le încercați:
Drob de post cu orez integral, semințe și ovăz
Maioneză de post din orez fiert, cu doar 1 lingură de ulei
Orez cu roșii și ardei copți – un deliciu de post
Salată de legume cu orez și nuci
Sursă rețetă: Iasmina Paula, Orez integral cu multe legume și curry, Solaris: https://solarisplant.ro/retete/orez-integral-cu-multe-legume-si-curry