Migdale cu miere – un desert grecesc natural și sănătos!
Migdalele cu miere sunt un desert tradițional grecesc. Este servit cu precădere la nunți și botezuri în insulele din Grecia, precum Santorini.
Grecilor le plac rețetele simple, chiar și când vine vorba de deserturi.
Dincolo de faptul că este absolut delicios, este și foarte sănătos.
Dacă veți gusta odată din el, cu siguranță va deveni unul din preferatele voastre!
Deserturile trebuie să fie la fel de sănătoase precum celelalte mâncăruri pe care le servim la mesele principale ale zilei.
Un astfel de desert trebuie să fie pe cât se poate de natural, încât să îl putem oferi și copiilor fără probleme.
Rețetele care conțin fructe și miere sunt dulci, hrănitoare și foarte benefice sănătății.
Mierea se combină excelent cu fructele oleaginoase sau fructele uscate.
O combinație delicioasă este mierea cu migdalele. Acest preparat are efecte energizante și nutritive.
Citește și – Nucile și migdalele conțin proteine „de elită” – dr. Virgiliu Stroescu
Cuprins
Migdale cu miere – rețetă
După rețeta de mai jos, se prepară în 20 de minute. Ingredientele sunt pentru două porții. Partea bună este că nu aveți nevoie de multe linguri pentru a vă împlini nevoia de dulce.
Ingrediente
- ¼ cană de migdale crude
- 3-4 linguri de miere
- apă
Mod de preparare
Rețeta constă practic în amestecarea celor două ingrediente principale: migdalele cu miere.
Partea cea mai dificilă este însă decojirea migdalelor. Deși acestea pot fi consumate cu tot cu coajă, sunt mai gustoase decojite.
Pentru a le putea curăța mai ușor de coajă, trebuie să le opărim.
Umpleți un ibric pe jumătate cu apă. Așezați vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere.
Când apa începe să clocotească, adăugați migdalele și opăriți-le scurt, pentru 1 minut.
Turnați apoi migdalele cu tot cu apă într-o sită și clătiți-le cu un jet de apă rece.
Desfaceți apoi cojile de la migdale și uscați-le complet cu un prosop de bucătărie.
Puneți migdalele decojite într-o cratiță cu 2 linguri de miere, la foc mic. Când amestecul s-a îngălbenit puțin, luați vasul de pe foc.
Puneți jumătate din cantitatea de migdale cu miere în 2 boluri. Adăugați încă 1-2 linguri de miere în plus pe deasupra, dacă doriți.
După un sfert de oră puteți servi acest desert delicios!
Migdalele pot fi înlocuite în această rețetă cu nuci, caju, alune de pădure.
Beneficiile consumului de migdale
Un conținut nutrițional impresionant! Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de migdale conțin:
– 173% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina E
– 110% % din DZR de cupru
– 99% din DZR de mangan
– 78% din DZR de vitamina B2
– 69% din DZR de fosfor
– 67% din DZR de magneziu
– 46% din DZR de fier
– 38% din DZR de proteine
– 30% din DZR de fibre
– 28% din DZR de zinc
– 27% din DZR de calciu
– 21% din DZR de vitamina B3
– 15% din DZR de potasiu
– 12,50% din DZR de acid folic
– 4,50% din DZR de seleniu
Studiile au asociat consumul de migdale cu efecte protectoare asupra organismului.
Cercetările clinice sugerează că migdalele pot preveni diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare și sindromul metabolic.
Oamenii de știință au descoperit că migdalele au și un potențial prebiotic.
Citește și – Migdalele reduc colesterolul sangvin și circumferința taliei
Potrivit unui studiu publicat în anul 2016 în jurnalul „Brain Research Bulletin”, nucile protejează creierul de bolile neurodegenerative.
Conțin compuși care previn tulburările de memorie asociate cu vârsta.
Migdalele conțin polifenoli, tocoferol, acid folic și grăsimi bune (mono- și poli-nesaturate).
Acești compuși pot ajuta la prevenirea sau întârzierea apariției disfuncțiilor cognitive datorate vârstei înaintate.
O meta-analiză apărută în 2019 în jurnalul „Advances in Nutrition” a arătat că îmbunătățesc nivelul grăsimilor din sânge, scad greutatea corporală și pot reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Citește și – Migdalele tratează arsurile și acreala în capul pieptului
Surse articol:
1. Jane and Kenton Kotsiris, Almonds with Honey, Lemons and Olives: https://www.lemonandolives.com/almonds-with-honey/
2. Zehra Batool, Sadia Sadir, Laraib Liaquat, Saiqa Tabassum, Syeda Madiha, Sahar Rafiq, Sumayya Tariq, Tuba Sharf Batool, Sadia Saleem, Fizza Naqvi, Tahira Perveen, Saida Haider, Repeated administration of almonds increases brain acetylcholine levels and enhances memory function in healthy rats while attenuates memory deficits in animal model of amnesia, Brain Res Bull. 2016 Jan;120:63-74: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26548495/
3. Davide Barreca, Seyed Mohammad Nabavi, Antoni Sureda, Mahsa Rasekhian, Roberto Raciti, Ana Sanches Silva, Giuseppe Annunziata, Angela Arnone, Gian Carlo Tenore, İpek Süntar, and Giuseppina Mandalari, Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds, Nutrients. 2020 Mar; 12(3): 672: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146189/
4. Michelle A Lee-Bravatti, Jifan Wang, Esther E Avendano, Ligaya King, Elizabeth J Johnson, Gowri Raman, Almond Consumption and Risk Factors for Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials, Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(6):1076-1088: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31243439/
5. Nutrition and You, Almonds Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/almonds.html