Fursecuri grecești de post (Melomakarona) – cu suc de portocale, scorțișoară, miere și nuci

Melomakarona este denumirea celor mai populare fursecuri de Crăciun la greci.

Elena Paraventes, nutriționist și expert în dieta meditereaneană, oferă rețeta autentică a acestor fursecuri.

melomakarona

Imagine cu titlu sugestiv: Fursecuri grecesti Melomakarona: Vegan Feast Catering

Autoarea le descrie ca fiind suculente, super-aromate și delicioase.

Nu conțin ouă sau lactate. Se prepară doar din făină, ulei de măsline, suc de portocale, zahăr, miere și nuci.

Din acest motiv, pot fi gătite și servite chiar și înainte de sărbători, în timpul postului.

„Melomakarona” provine de la grecescul „meli”, care înseamnă „miere” și „makaria”, care înseamnă „binecuvântare”.

Nu în mod întâmplător aceste fursecuri au fost folosite în trecut în ritualuri religioase.

Deși conțin făină albă și zahăr, din compoziția lor nu lipsesc nici ingrediente sănătoase, precum uleiul de măsline, sucul de portocale și nucile.

De altfel, singura sursă de grăsime utilizată la această rețetă este uleiul de măsline.

Studiile au arătat că grăsimile mononesaturate și antioxidanți din uleiul de măsline au efecte protectoare împotriva multor boli.

Însă fiind fiind foarte dulci și bogate în calorii, trebuie servite cu moderație, ca desert.

Un singur fursec este suficient pentru satisfacerea gustului de dulce.

Fursecuri grecești de Crăciun – rețetă

Nr. de porții: 60 de fursecuri
Durată totală de preparare: 45 de minute

Ingrediente pentru aluat

  • 2 căni de ulei de măsline
  • 1 cană de zahăr
  • ½ cană de suc de portocale
  • ½ cană de coniac sau brandy
  • 7 ½ căni de făină
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 1 linguriță de scorțișoară

Ingrediente pentru sirop

  • 500 ml de apă
  • 800 g de zahăr
  • 150 g de miere
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 3 cuișoare
  • 1 portocală

Ingrediente pentru decor

  • ½ cană de nuci mărunțite
  • 2 linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi siropul, pentru a avea timp să se răcească până terminați fursecurile.

Puneți într-o crăticioară apa, zahărul, scorțișoara, cuișoarele și portocala tăiată în două.

Lăsați siropul pentru 5 minute la foc, cât să se dizolve zahărul.

Dați deoparte cratița și adăugați mierea. Astfel își va păstra mai bine aroma. Amestecați bine și lăsați siropul să se răcească 3-4 ore.

Pregătiți aluatul pentru fursecuri. Puneți uleiul de măsline, sucul de portocală, zahărul, coaja rasă de portocală și scorțișoara într-un bol încăpător.

Într-un bol separat, cerneți făina, praful de copt și bicarbonatul. Incorporați treptat amestecul de uleiul de măsline de mai sus.

Amestecați cu o lingură de lemn.

Când aluatul a început să se întărească, frământați cu mâinile. Adăugați mai multă făină dacă este nevoie.

Modelați aluatul în biluțe mici, de mărimea unei nuci, apoi dați-le o formă alungită între palme. Trebuie să aibă circa 3-4 cm. lungime.

Rulați-le apoi pe spatele unei palete strecurătoare (tip păianjen) ca să le dați o textură reliefată.

Sau așezați bilele pe răzătoarea cu găuri mici și presați aluatul cu degetele.

Orificiile create vor ajuta fursecurile să se coacă mai bine și totodată vor permite siropului să pătrundă mai ușor în ele.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.

Așezați toate fursecurile în tava cuptorului, tapetată în prealabil cu hârtie de copt.

Coaceți fursecurile timp de 25 de minute.

Va fi nevoie să faceți mai multe tăvi.

Scufundați fursecurile fierbinți în siropul rece. Apăsați-le cu o paletă. Lăsați-le 15-20 de secunde, nu mai mult. Scoateți-le cu o paletă pe un grătar așezat deasupra unei tăvi, pentru a permite siropului să se scurgă.

Rețeta nu s-a încheiat aici. Mai rămâne să glazurați fursecurile cu miere și să le presărați cu nuca măcinată, amestecată cu scorțișoara măcinată.

Rețete similare

Fursecuri dietetice, de post, din ingrediente sănătoase

Fursecuri rapide din ovăz și dovleac – fără zahăr și gluten

Gogoşi greceşti de post, cu miere şi scorţişoară

Note și sugestii

Este foarte important să folosiți ulei de măsline autentic și proaspăt.

Sucul de portocală adăugat în aluat trebuie să fie proaspăt stors, fără pulpă.

Coniacul poate fi înlocuit cu bere sau tot cu suc de portocală.

Fursecurile grecești au o valabilitate crescută. Rezistă până la 3 săptămâni dacă sunt păstrate într-o caserolă, la temperatura camerei.

Cu cât stau mai mult, cu atât mai gustoase și aromate devin.

Surse articol:

1. Elena Paraventes, Melomakarona: Authentic Greek Christmas Honey Cookies, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/melomakarona-greek-christmas-honey-cookies/
2. Akis Petretzikis, Greek Crhistmas cookies – Melomakarona: https://www.youtube.com/watch?v=9USSwLV5WDg&ab_channel=AkisPetretzikis

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.