Tartă de cartofi cu brânză la cuptor – rețetă grecească

Dacă ați rămas în pană de idei culinare, încercați această tartă de cartofi cu brânză la cuptor! Este o mâncare ideală pentru cei care urmează dieta mediteraneană.

O propunere simplă dar delicioasă din bucătăria grecească. Renumita autoare de rețete mediteraneene, Elena Paravantes, garantează că este o rețetă pe cinste.

Tarta de cartofi si branza - reteta greceasca

Imagine cu titlu sugestiv tarta de cartofi si branza: homecooked by deedee

Este foarte populară în Insula Tinos. Localnicii o numesc „plăcintă de cartofi”.

Este de fapt un piure de cartofi cu brânză, ouă și plante aromatice, care se coace la cuptor sub forma unei budinci.

Merită să încercați și voi. Cu siguranță aveți ingredientele deja în casă.

Rețete similare

Budincă de cartofi la cuptor cu verdețuri

Budincă din legume rase și cașcaval, fără carne

Budincă de conopidă la cuptor, cu brânză

Tartă de cartofi cu brânză la cuptor – rețetă

Nr. de porții: 8
Durată totală de preparare: 1 oră și 20 min.

Ingrediente

  • 1 ¼ kg de cartofi
  • 2 ouă
  • ¼ cană de feta fărâmițată
  • ¾ cană de brânză de oaie maturată (sau alt tip de brânză)
  • 1 ceapă medie
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • ¾ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper măcinat
  • ¼ cană de pătrunjel tocat mărunt
  • 2 linguri de mentă verde tocată
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

Puneți 1 lingură de ulei de măsline într-o cratiță medie. Adăugați ceapa tocată mărunt. Căliți-o timp de 5-7 minute, sau până când se înmoaie.

Trageți cratița de pe foc.

Spălați bine cartofii. Puneți-i la fiert întregi într-o cratiță cu apă și sare.

Lăsați-i 20 de minute, sau până când furculița pătrunde ușor în ei.

După ce s-au răcorit, îi puteți decoji. Pasați-i cu zdrobitorul de piure.

Spargeți ouăle într-un bol încăpător. Bateți-le bine, apoi adăugați piureul, ceapa, brânzeturile, plantele aromatice, sarea și piperul.

Amestecați bine.

Ungeți tava cuptorului cu puțin ulei de măsline. Poate fi un vas yena sau o tavă mai îngustă și înaltă. Autoarea a folosit o tavă cu diametrul de 30 x 22 cm.

Distribuiți compoziția în tavă și nivelați deasupra. Cu o furculiță, trasați linii orizontale și verticale, astfel încât să obțineți un model de triunghiuri.

Puneți 2 linguri de ulei de măsline într-un bol. Înmuiați o pensulă de silicon în ulei și ungeți toată suprafața compoziției.

Durează circa o oră până când e gata. Scoateți tarta din cuptor când a devenit aurie la suprafață.

Așteptați să se răcească, ca să devină fermă și să o puteți porționa mai ușor.

Tarta de cartofi cu brânză la cuptor se servește ca aperitiv, alături de o salată de legume sau roșii proaspete. Dar merge și ca garnitură la o friptură de pește sau carne.

Note și sugestii

Autoarea a folosit trei tipuri de brânză grecească: feta și două tipuri de brânză de oaie – graviera și pecorino romano. Aceste brânzeturi se găsesc și la noi (ex. Auchan).

Dacă nu aveți nici unul din aceste tipuri, puteți folosi telemea sau cașcaval.

Tarta de cartofi și brânză poate fi pregătită cu o zi înainte și păstrată în frigider.

Când vreți să o coaceți, scoateți-o cu 30 de minute înainte, ca să ajungă la temperatura camerei. Coaceți-o apoi la 200 de grade Celsius pentru 50-60 de minute.

Dacă vă rămâne tartă nemâncată, puneți-o într-o caserolă cu capac. Rezistă la frigider 3-4 zile.

Pentru o păstrare mai îndelungată, tăiați-o pătrate și înveliți-le în folie de plastic și folie de aluminiu, apoi dați-le la congelator. Rezistă până la 4 luni.

Sursă articol: Elena Paraventes, Greek Cheesy Mashed Potato Casserole, Olive and Tomato: https://www.olivetomato.com/greek-cheesy-mashed-potato-casserole/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.