Skordalia – piure grecesc cu usturoi
Skordalia este o mâncare foarte grecească, spune bucătarul Akis Petretzikis.
Întâmplător sau nu, în unele regiuni din Dobrogea există o rețetă similară, care se numește „Scordoleanca”.
Cuprins
Ce este Skordalia?
Skordalia este un piure din cartofi, aromatizat cu oțet și usturoi.
În unele case din Grecia, Skordalia se face ca un sos.
Elena Paravantes, faimoasa autoare de rețete mediteraneene, spune că Skordalia este sosul național al Greciei.
Acesta se poate face din cartofi fierți, pâine, sau o combinație de pâine și nuci.
Rezultatul este un piure grunjos sau fin, în funcție de ingredientele și metoda folosite.
Skordalia din cartofi fierți și pasați este mult mai fină.
În rândurile de mai jos vă prezentăm rețeta de piure grecesc, făcut din cartofi.
În ciuda simplității sale, această mâncare este deosebit de gustoasă.
Savoarea este dată de usturoi, oțet și uleiul de măsline.
Skordalia – rețetă grecească
Nr. de porții: 8-10
Durată totală de preparare: 20 de minute
Ingrediente
- 750 g de cartofi decojiți
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 3 căței de usturoi
- 175 ml de ulei de măsline
- 50 ml de oțet din vin alb
- 1 ceapă verde
- 3-4 fire de pătrunjel verde
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Curățați cartofii de coajă, tăiați-i cubulețe și cântăriți-i.
Puneți apa și sarea într-o cratiță. Adăugați tot acum cartofii. Astfel se vor găti uniform. Așezați vasul pe foc
Fierbeți-i 15-20 de minute, sau până când devin moi.
Puneți uleiul de măsline, bulbii decojiți de usturoi, oțetul, sarea și piperul.
Mixați până când se mărunțește usturoiul complet.
Când cartofii au devenit fragezi și se pătrund ușor cu furculița, luați vasul de pe foc.
Turnați cartofii într-o strecurătoare și lăsați-i să stea 5 minute. Este important să așteptați ca aburii fierbinți să se evapore.
Dacă îi lăsați în apă, vor continua să absoarbă lichid și vor deveni apoși.
Transferați-i într-un bol. Pasați-i cu instrumentul pentru piure sau cu un blender manual. Nu exagerați, deoarece vor deveni gelatinoși.
Lăsați piureul să se răcească. Dacă adăugați uleiul în piureul fierbinte sau cald, va absorbi uleiul mai repede.
Adăugați amestecul de ulei, oțet și usturoi.
Amestecați până la omogenizare. Gustați de sare.
Dacă preferați un piure mai moale, mai adăugați puțină apă din care au fiert (50 ml).
Dacă vreți mai tare, lăsați-l așa.
Elena Paraventes recomandă să lăsați Skordalia la frigider 2-3 ore înainte de servire.
Transferați piureul pe platouri. Dați-i o formă frumoasă, ca la hummus, folosind dosul lingurii.
Rețete similare
Piure cremos cu rozmarin și usturoi
Supă-cremă de usturoi – fină precum catifeaua!
Piure și unt de dovleac – 2 rețete delicioase de sezon
Skordalia se servește la temperatura camerei, nu rece.
Este foarte bun cu pește fript, precum cod. Este gustos și cu fasole verde, sfeclă sau carne de iepure.
Dar este bun și ca fel principal în zilele de post.
Deși nu este un lucru tradițional, unii presară deasupra ceapă verde tocată sau pătrunjel proaspăt.
Dacă vreți să-l consumați ca sos, adăugați mai puțin usturoi.
Surse articol:
1. Akis Petretzikis, Skordalia (Greek potato & garlic mash): https://akispetretzikis.com/en/recipe/886/skordalia
2. Divă în Bucătărie, Skordalia – piure grecesc de cartofi cu usturoi: https://divainbucatarie.ro/2017/07/27/skordalia-piure-grecesc-de-cartofi-cu-usturoi/
3. Elena Paravantes, Skordalia – Best authentic recipes: Greek garlic sauce, Olive Tomato: https://www.olivetomato.com/three-recipes-for-skordalia-greek-garlic-sauce-and-its-nutritional-value/