Baclava de post, cu cremă de griș
Cine a mâncat vreodată baclava și nu i-a încântat papilele gustative?
Acest desert a cucerit inimile multor nații. Este asociat în mod deosebit cu restaurantele grecești, însă nu se știe cu exactitate originea lui.
Cuprins
Ce este baclavaua și unde a apărut?
Se știe doar că încă din secolul al 8-lea î.Hr. în Imperiul Asirian se servea un desert obținut din foi de aluat subțire presărate cu nuci tocate și miere.
Primele rețete de baclava au fost inventate în Turcia, pe vremea Imperiului Otoman. Grecii sunt cei care le-au modificat ulterior și le-au transformat în ceea ce știm noi astăzi.
Fiecare țară mediteraneană a încercat să creeze o rețetă unică, având spropriileale versiuni de baclava.
În ciuda variațiunilor apărute, desertul are la bază câteva ingrediente principale: foi de aluat subțire, sirop dulce, nuci și unt.
Foile se ung cu unt (sau ulei) și se așează în straturi. Se presară cu nuci măcinate, fistic măcinat sau alune măcinate. Prăjitura se îmbăiază apoi cu un sirop din zahăr și mirodenii sau miere.
Unele variante de baclava presupun rularea foilor de aluat umplute cu nucă sau fistic.
În rândurile de mai jos veți descoperi o rețetă unică de baclava cu cremă de griș. Merită să o încercați dacă vă surâde această combinație.
Baclava de post cu cremă de griș – rețetă
Nr. de porții: 12
Durată totală de preparare: 50 de minute
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 500 ml de lapte de soia
- 3 linguri de griș
- 3 linguri de amidon
- ½ linguriță de esență de vanilie sau portocale
- 100 g de nucă sau fistic măcinat
- 150 g de ulei de cocos topit sau ulei obișnuit
Ingrediente pentru sirop:
- 200 g de zahăr
- 240 ml de apă
- 2 linguri de miere
- coajă rasă de portocală
- scorțișoară, după gust
Mod de preparare
Începeți prin a pregăti crema de griș. Puneți laptele într-o crăticioară. Adăugați amidonul și grișul și amestecați bine cu un tel, până se dizolvă.
Așezați vasul pe foc și lăsați laptele să fiarbă până când se îngroașă și devine ca o cremă.
La final incorporați esența de vanilie sau portocală.
Ungeți o tavă dreptunghiulară – nu foarte mare – cu ulei.
Ungeți fiecare foaie de plăcintă cu o pensulă înmuiată în ulei.
Luați 10 foi de plăcintă unse și puneți-le în tavă. Turnați toată crema de griș. Nivelați și presărați peste ea nuca măcinată sau fisticul.
Puneți restul de foi de plăcintă unse deasupra. Decupați surplusul de aluat de pe margini cu un cuțit.
Trebuie să tăiați prăjitura înainte de a o da în cuptor. Folosiți un cuțit ascuțit. Tăiați-o pe diagonală în ambele sensuri, pentru a obține romburi.
Sau tăiați-o în pătrate ori dreptunghiuri mici, după preferință.
Introduceți tava cu baclava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade celsius.
Prăjitura trebuie să stea circa jumătate de oră în cuptor.

Baclava reteta: mnem
Rețete similare
Fursecuri grecești de post (Melomakarona) – cu suc de portocale, scorțișoară, miere și nuci
Gogoşi greceşti cu miere şi scorţişoară – de post
Portokalopita – plăcintă grecească siropoasă cu portocale
Între timp vă puteți ocupa de sirop, pentru a-l avea pregătit.
Puneți apa, zahărul, coaja de portocală și scorțișoara într-un ibric, pe foc.
Când începe să clocotească, diminuați focul și lăsați siropul să fiarbă timp de 10-20 minute. Nu amestecați în el. După ce s-a răcorit se adaugă și mierea.
Siropul se toarnă peste baclava imediat ce aceasta a fost scoasă din cuptor. Se distribuie uniform și se presă, opțional, cu nucă sau fistic măcinat.
Acoperiți tava cu un prosop și lăsați prăjitura să stea la înmuiat minim o oră.
Surse articol:
1. Corey Williams, What is baklava and where does it come from? My Recipes: https://www.myrecipes.com/how-to/cooking-questions/what-is-baklava
2. Rețetă preluată din: Cum vă place, Baclava cu cremă de griș: https://cumvaplace.ro/baclava-cu-crema-de-gris/