Salată grecească de vinete (Melitzanosalata)

Salata de vinete este un aperitiv de sezon popular în diverse părți ale lumii.

Grecii au felul lor special de a o prepara. În rândurile de mai jos veți găsi rețeta de salată grecească de vinete întâlnită cu precădere în Cipru.

Salata greceasca de vinete

Salata greceasca de vinete: Kamran Aydinov – www.freepik.com

Vinetele – vedetele rețetelor estivale

Vinetele sunt legume des folosite în bucătăria grecească, orientală și europeană.

Cel mai des sunt adăugate în salate și sosuri. Baba Ganoush și Mutabbal (o variantă mai picantă) sunt câteva exemple în acest sens.

În Balcani și Orientul Mijlociu, este cunoscută muscaua de vinete (cu carne sau vegetariană).

Vinetele umplute cu roșii și ceapă sunt o rețetă asemănătoare. În Grecia, acest preparat se numește „melitzanes paptousakia”.

„Melitzanes tiganites” este un alt aperitiv grecesc renumit, făcut din vinete prăjite într-o crustă crocantă.

Citește și„Caviar” de vinete – aperitiv turcesc de impact

Salată grecească de vinete – rețetă

Durată totală de preparare: 1 oră și 30 de minute
Număr de porții: 6

Ingrediente

  • 1 kg de vinete
  • 2 roșii
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de oțet
  • 1 lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust

Pentru decor

  • 2 linguri de pătrunjel tocat
  • măsline kalamata pentru décor
  • ulei de măsline

Mod de preparare

Rețeta începe cu coacerea vinetelor. Puteți face acest lucru cu 1-2 ore înainte de a pregăti salata, sau cu câteva zile înainte.

De asemenea se pot folosi vinete coapte de la congelator.

Tăiați vinetele în două, pe lungime. Presărați-le cu sare și lăsați-le la scurs jumătate de oră.

Sarea va trage lichidul afară astfel încât să îl puteți elimina.

Până se scurg vinetele, puneți puțin ulei de măsline la încins într-o tigaie, la foc potrivit. Adăugați ceapa tocată mărunt. Căliți-o până capătă o culoare maronie.

Aprindeți cuptorul și preîncălziți-l la 200 de grade Celsius. Puneți vinetele scurse în tava cuptorului pe care ați uns-o în prealabil cu puțin ulei.

Coaceți vinetele timp de circa 40-50 de minute, până când coaja se usucă. Va trebuie să le întoarceți ocazional, pentru a se coace uniform.

Între timp, curățați roșiile de coajă, îndepărtați interiorul cu semințe și tăiați-le cubulețe mici.

Când vinetele s-au copt, scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcorească.

Puneți-le pe un tocător de lemn și scoateți pulpa cu ajutorul unei linguri.

Puneți pulpa de vinete într-un bol încăpător. Pasați-o cu o furculiță, până se face piure.

Adăugați ceapa rumenită, roșiile tăiate și usturoiul dat prin presă.

Amestecați ușor și adăugați apoi uleiul de măsline, sucul proaspăt stors de la o lămâie și oțetul.

Asezonați cu sare și piper. Amestecați bine, până la omogenizare.

Dați-o la frigider și lăsați-o să stea la rece o oră.

Transferați salata grecească de vinete într-un bol sau pe un platou. Nivelați și picurați puțin ulei de măsline. Decorați cu măsline kalamata tăiate felii și pătrunjel verde.

În Melitzanosalata se poate adăuga de asemenea iaurt și miez de nucă, pentru o textură mai cremoasă și un gust mai bogat.

Salata grecească de vinete este un aperitiv de vară clasic pentru bucătăria cipriotă. Se servește cu pâine caldă și un păhărel de Ouzo.

Citește șiMâncare scăzută de vinete – un deliciu de vară 

Traducere din:: Nisha Ramesh, Melitzanosalata, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/greece-melitzanosalata/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.