„Caviar” de vinete – aperitiv turcesc de impact

Această salată de vinete în stil caucazian se numește „caviar” datorită aspectului similar.

Iubitorii gustului de vinete vor fi cu siguranță curioși să o încerce.

Vinete

Imagine cu titlu sugestiv Caviar de vinete: Arnold Gatilao-Flickr

Caviarul de vinete – aperitiv turcesc de impact

Rețeta este foarte simplă, și totuși neașteptat reușită.

Are la bază câteva ingrediente banale, precum vinete, ceapă, roșii și ardei.

Fără îndoială, acest „caviar” de vinete este mult mai ieftin decât caviarul adevărat din pește.

Se presupune că rețeta este de origine georgiană. Vinetele se numără printre legumele cele mai abundente în regiunea Caucazului, fiind des incluse în mâncărurile tradiționale.

Marea carte de bucate romanesti

Marea carte de bucate romanesti

Caviarul de vinete este popular și în Azerbaijan. Era o rețetă practicată și adorată în vremea Uniunii Sovietice. În timpul acela existau zeci de versiuni ale rețetei.

Citește și – „Caviar” din legume – o mâncare de post simplă și inedită

Cum se face caviarul de vinete – rețetă

Durată totală de preparare: 1 oră și 15 minute
Bucutărie: turcească

Ingrediente

  • 1 kg de vinete
  • 2 roșii coapte bine
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapă
  • ½ cană de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de oțet de vin
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Vinetele și ardeii se spală și se usucă. Se pun la copt în cuptor sau pe aragaz, pe un grătar ori pe o plită.

Se lasă până când cojile se rumenesc și se desprind ușor.

Cât sunt calzi, se curăță de coji. De la ardei se îndepărtează și semințele.

Vinetele și ardeiul curățate de coajă se toacă mărunt.

Dacă vreți o textură cremoasă și foarte fină, pasați-le cu blenderul manual sau dați-le prin robot.

Puneți jumătate din cantitatea de ulei la încins într-o tigaie, pe foc.

Adăugați ceapa tocată mărunt. Căliți-o până se înmoaie, circa 7-10 minute, amestecând des.

Adăugați apoi roșiile tocate cubulețe și amestecați. Lăsați-le și pe ele la călit circa 5 minute, sau până când lichidul a scăzut.

Adăugați apoi pasta de vinete și ardei și restul de ulei.

Presărați sare și piper. Căliți legumele la foc potrivit circa 40 de minute.

Trebuie să rezulte o pastă moale, fără lichid. Spre final, adăugați oțetul și amestecați.

Mai lăsați 5 minute și luați vasul de pe foc.

Transferați caviarul într-un bol. Lăsați-l să se răcorească, apoi mutați-l în frigider.

Este bine să stea la rece câteva ore înainte de a-l servi. Va fi mult mai gustos.

Beneficiile consumului de vinete

Vinetele sunt legume binevenite în curele de slăbire deoarece au puține calorii, grăsimi și sodiu.

Sunt în schimb bogate în fibre. Aceste substanțe dau mai multă sațietate și păstrează un nivel stabil de energie.

Vânăta oferă cantități mici de mangan, potasiu, cupru, magneziu și vitamine din grupul B.

Conține și alți compuși valoroși, precum fitonutrienți (acid clorogenic, nasunină) și antocianini.

Consumul lor ajută susține sănătatea oaselor și celulelor.

Antocianinii combat stresul oxidativ și bolile cronice, precum afecțiunile cardiovasculare și cancerul.

Fibrele din vinete ajută digestia și metabolismul. Contribuie la prevenirea obezității și diabetului.

Unele persoane pot dezvolta reacții adverse la consumul de vinete sau alte legume din familia Solanacee (ex. cartofii, roșiile).

Aceste legume pot crea probleme la persoanele cu boli inflamatorii, precum artrită reumatoidă sau alte boli autoimune, alergii, astm, psoriazis.

Alte rețete cu vinete

Mâncare scăzută de vinete – un deliciu de vară

Baba ganoush – salată de vinete cu tahini

Zacuscă de vinete și morcov pentru iarnă (rețetă + beneficii)

Surse articol:

1. Feride Buyuran, Eggplant Caviar, Az Cookbook: https://azcookbook.com/2017/05/17/eggplant-caviar/
2. Barbie Cervoni, Mia Syn, Eggplant nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/eggplant-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4118571

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.