Baba ganoush – salată de VINETE cu TAHINI

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Salata de vinete este unul din cele mai apreciate aperitive la români. În ultimii ani a apărut o nouă versiune a rețetei tradiționale, inspirate din bucătăria libaneză.

Se numește „Baba Ganoush” și este o salată extrem de fină, aromată și gustoasă, ca un fel „hummus din vinete”. Pe lângă vinete, are în compoziție tahini (pastă de susan).

Baba ganoush – salată de vinete cu tahini

Rețeta originală conține vinete coapte, tahini, usturoi și lămâie. Poate fi servită ca aperitiv, ca pastă pentru tartine sau sadnviciuri, ca garnitură pentru legume sau alte mâncăruri.

Baba Ganoush (salată de vinete cu tahini) – rețetă

Ingrediente

• 2 vinete mari
• 2 căței de usturoi
• 4 linguri de tahini
• 1 lingură de suc de lămâie
• pentru decor și servire: ulei de măsline, condimente, pătrunjel, pâine toast

Preparare

Pentru ca salata să aibă gust, vinetele trebuie coapte mai întâi. Puteți face acest lucru pe grătar sau pe gril. Sau puteți alege o metodă mai rapidă.

Aprindeți cuptorul la 200 grade Celsius. Tăiați vinetele în jumătate. Faceți câteva tăieturi în coajă. Presărați-le cu sare și lăsați-le să stea câteva minute, apoi tamponați-le cu un șervețel.

Așterneți tava cuptorului cu hârtie de copt. Așezați vinetele cu fața (carnea) în jos, pe hârtia de copt și stropiți-le cu ulei de măsline. lăsați-le să se coacă la 200 de grade Celsius circa 30-40 de minute, până când se înmoaie bine. Lăsați-le să se răcească, apoi scoateți pulpa din coajă cu o lingură și lăsați-o la scurs 3 minute într-o sită.

Puneți apoi pulpa vinetelor în vasul robotului cu lama S. Adăugați tahini, sucul de lămâie, usturoiul, sare și mirodenii, după gust. Mixați câteva minute, până rezultă o astă fină.

Transferați pasta într-un bol. Decorați cu ulei de măsline și frunze de pătrunjel. Se poate servi cu lipii sau cu pâine prăjită.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7708, 6172, 7768′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Suzy, The Mediteranean Dish.com, EASY BABA GANOUSH RECIPE: https://www.themediterraneandish.com/baba-ganoush-recipe/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.