Supă turcească de iaurt și orez, cu sos de mentă – ușor de gătit în casă!

Supa turcească de iaurt și orez este o rețetă inedită pe care merită să o încercați măcar o dată în viață.

Este una din mâncărurile pe care turcii le prepară în casă.

Supa turceasca de iaurt si orez cu sos de menta - usor de gatit in casa

Supa turceasca de iaurt si orez cu sos de menta: Kamran Aydinov

Se numește „Yayla Çorbasi” și conține un amestec interesant de ingrediente.

Nu seamănă deloc cu supele tradiționale românești sau ale țărilor vecine.

Este intens aromatizată cu un sos savuros de mentă. Pe lângă iaurt, conține orez și ou.

Yayla Çorbasi este originară din regiunile nordice de lângă Marea Neagră.

Se servește peste tot în Turcia. La fel ca în cazul multor altor mâncăruri populare, turiștii pot gusta diferite versiuni ale rețetei originale în funcție de zona în care ajunge.

Supa are un gust dulce-acrișor și ușor mentolat, dar foarte bine echilibrat.

Există două aspecte la care trebuie să fiți atenți când faceți această rețetă.

Primul este legat de încălzirea sosului din iaurt, gălbenuș și lămâie. Acesta nu trebuie adăugat rece în supa fierbinte, deoarece se va coagula.

Al doilea aspect: după ce adăugați aceste amestec de iaurt și gălbenuș, fierbeți-o doar câteva minute. Dacă o fierbeți prea mult se va coagula.

Supă turcească de iaurt și orez – rețetă

Nr. de porții: 6

Ingrediente

4 linguri mari de iaurt cremos (fără zer)

50 g de orez alb cu bobul lung (ex. basmati)

1 gălbenuș de ou

2 linguri de făină

sucul de la ½ lămâie

sare, după gust

5-6 pahare de apă

Ingrediente pentru sos

1 lingură de unt

2 lingurițe de mentă uscată și mărunțită

Mod de preparare

Spălați orezul și scurgeți-l de apă. Puneți-l într-o cratiță împreună cu apa. Fierbeți-l până când se umflă și se înmoaie.

Amestecați într-un bol iaurtul cu sucul de lămâie, gălbenușul și făina, până la omogenizare.

Luați un polonic din supa de orez și adăugați-l în acest sos de iaurt, amestecând rapid cu telul. Acest proces se numește temperare și împiedică gătirea oului.

Turnați apoi treptat amestecul de iaurt în supa de orez și amestecați.

Gătiți supa încă 2-3 minute la foc mic. Trebuie să amestecați constant.

Adăugați sare după gust și stingeți focul.

Pregătiți acum sosul de mentă. Puneți untul într-o tigaie, pe foc. Adăugați menta și prăjiți-o 20-30 de minute.

Adăugați acest amestec în supa de iaurt și orez și amestecați.

Serviți supa în boluri adânci, cu puțină mentă prăjită pe deasupra. Se pot adăuga și câțiva fulgi de ardei uscați, pentru culoare și iuțeală.

Supa turcească de iaurt este deosebit de aromată, datorită mentei.

Este ușoară, delicată, dar totodată sățioasă, datorită orezului care conține carbohidrați și a iaurtului bogat în proteine.

Se mănâncă de regulă fierbinte. Însă poate fi preparată și în sezonul rece.

Turcii servesc Yayla Çorbasi cu diferite tipuri de pâine locală, cu lipii din făină de grâu sau din mălai (ex. mămăligă prăjită).

Rețete similare

Chiftele turcești fără carne, fără foc (Cig Kofte)

Ouă turcești (fierte și călite în sos picant) – rețetă senzațională!

3 salate de legume cu iaurt – ieftine, ușoare, sățioase

Note și sugestii

Alte ingrediente care pot fi adăugate în supa de iaurt și orez sunt năutul, spanacul, ceapa verde sau prazul.

Boabele de năut fierte se adaugă în ultimele 10-15 minute de gătire a supei.

Verdețurile se pot adăuga în ultimele 5 minute de gătire, deoarece fierb repede.

Citește și – Supă turcească de iaurt și năut

Surse articol:

1. Turkish Style Cooking, Yayla Soup (turkish yogurt soup): https://turkishstylecooking.com/yayla-soup-turkish-yogurt-soup-recipe.html
2. Zerrin & Yusuf, Turkish yogurt soup, Give Recipe: https://www.giverecipe.com/yogurt-soup/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.