Ouă turcești (fierte și călite în sos picant) – rețetă senzațională!

Ouăle sunt un mic-dejun tradițional în multe țări. Turcii au felul lor deosebit de le servi, fie că sunt ouă fierte, fie că sunt ochiuri sau omletă.

De cele mai multe ori, le asezonează cu un sos picant. Alteori le combină într-un mod inedit cu iaurt, roșii, ardei sau brânză.

Oua turcesti, fierte si calite in sos de mirodenii

Oua turcesti, fierte si calite in sos de mirodenii: Cheon Fong Liew

Într-un alt articol v-am arătat rețeta ouălor turcești „Cilbir”, care înseamnă ouă poșate pe pat de iaurt.

De data aceasta vă prezentăm un alt mic-dejun pe bază de ouă fierte popular la turci. Se numește „Egg Kapama”.

Rețeta este simplă, dar surprinzătoare. Merită încercată! Cu siguranță o veți repeta.

Ceea ce o face deosebită este sosul obținut din condimente călite în unt.

Acesta dă ouălor fierte o aromă cuceritoare!

Ouă turcești – rețetă inedită

Calculați numărul de ouă pentru această rețetă în funcție de câte porții doriți.

Autoarea rețetei recomandă două ouă de persoană.

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 2 linguri de unt
  • fulgi de ardei iute
  • paprika sau boia de ardei dulce
  • mentă uscată

Mod de preparare

Puneți ouăle la fiert. Pentru această rețetă, ouăle trebuie să fie tari. Se recomandă să le fierbeți 10 minute.

După ce s-au răcorit, decojiți-le și tăiați-le în jumătăți.

Puneți o tigăiță sau o cratiță pe foc. Adăugați untul. Lăsați-l să se topească. Amestecați des cu o lingură de lemn.

Trebuie să clocotească puțin și să devină ușor maroniu la culoare.

Adăugați apoi condimentele. Amestecați și lăsați-le la călit 30 de secunde.

Puneți jumătățile de ou în tigaie, cu partea tăiată în sus.

Ar fi ideal să folosiți o tigaie/cratiță în care ouăle încap perfect.

După câteva secunde, întoarceți-le pe partea celalată, ca să se acopere integral cu sos.

Dacă ouăle au absorbit tot sosul, mai puteți adăuga deasupra încă puțin. Faceți din nou o cantitate mică de sos din unt topit și mirodenii.

Turnați-l peste ouăle din tigaie.

Se servesc direct din vas, adăugând în fafurie și puțin sos.

Ouăle se taie cu furculița și se întinge cu pâine în untul topit cu mirodenii.

Se pot mânca alături de câteva bucățele de brânză, felii de roșii și măsline.

Citește șiOuă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească

Motive să mâncați ouă la micul-dejun

Vreți mai multe motive să mâncați ouă la masa de dimineață?

Ouăle sunt o sursă bogată de proteine de calitate, vitamine, minerale și antioxidanți.

Proteinele sunt indicate în prima parte a zilei deoarece mențin senzația de sațietate mai mult timp.

Un ou fiert tare (50 g) conține:

  • 6,3 g de proteine
  • 77 de calorii
  • 0,6 g de carbohidrați
  • 5,3 g de grăsimi totale
  • 2 g de grăsimi mononesaturate
  • 212 mg de colesterol
  • 22% din DZR de seleniu
  • 15% din DZR de vitamina B2
  • 9% din DZR de vitamina B12
  • 9% din DZR de fosfor
  • 7% din DZR de vitamina B5
  • 6% din DZR de vitamina A

Ouăle conțin și câțiva nutrienți benefici pentru sănătatea creierului și ochilor.

Colina, de pildă, susține sănătatea sistemului nervos. Contribuie la îmbunătățirea capacității de învățare și memorare.

Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți din ouă care protejează și îmbunătățesc vederea.

Aceștia previn apariția cataractei și degenerescența maculară.

Grăsimile din gălbenuș favorizează absorbția acestor doi carotenoizi.

Surse articol:

1. Turkish Food Travel, 3 Ingredient Turkish Egg Kapama: https://www.youtube.com/watch?v=1Io0Lgx_J3s&t=0s&ab_channel=TurkishFoodTravel
2. Kaitlyn Berkheiser, Hard Boiled Egg Nutrition Facts: Calories, Protein and More, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/boiled-egg-nutrition#benefits

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.