Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă grecească
Conopida în sos de roșii pe care v-o prezentăm mai jos este o mâncare preluată din bucătăria grecească.
Se numește „Kounoupidi kapama” și se referă la o conopidă fiartă înăbușit. Adaosul de roșii îi dă o savoare aparte, scoțând-o din anonimat.
Conopida este relativ lipsită de gust. Pentru a-i da mai multă aromă, trebuie să folosim condimente și plante aromatice.
Asemenea multor alte mâcăruri grecești, Kounoupidi kapama este definită prin simplitate.
În bucătărie este nevoie de cât mai multă simplitate și „naturalism”.
Mâncărurile simple sunt de multe ori și cele mai gustoase și ușoare.
În plus, nu te costă aproape nimic. Pentru rețeta de mai jos ai nevoie de o căpățână de conopidă, câteva roșii, puțină ceapă și usturoi și, desigur, ulei de măsline. Acesta din urmă trebuie folosit cu mai multă generozitate.
Cuprins
Ce beneficii are conopida
Conopida este un aliment dietetic. Conține 90% apă. Are vitamine, calciu, fier, magneziu, cupru, fosfor, sulf, zinc și alte oligoelemente.
Fiind înrudită cu varza și broccoli, are proprietăți asemănătoare. Este antiinflamatoare, diuretică, depurativă, decongestionantă, analgezică, hipoglicemiantă și bactericidă.
Conopida este indicată ca adjuvant în diverse afecțiuni:
- anemie, astenie
- demineralizare, lipsă de energie
- constipație
- infecții intestinale
- ulcer gastroduodenal
- angină
- hipertensiune arterială
- diabet
- arterită
- colici nefritice
- ciroză
- flebită
- prostatită
- artrită
- afecțiuni vasculare
Citește și – Varza, conopida și broccoli reduc placa arterială și riscul de boli coronariene
Conopidă înăbușită în sos de roșii – rețetă
Ingrediente
- 1 căpățână de conopidă
- 250 g de roșii
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 60 ml de ulei de măsline
- ¼ cană de apă
- 1 linguriță de scorțișoară
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Începeți cu conopida. Tăiați-o în două, apoi îndepărtați nervura principală. Astfel veți desface mai ușor buchețelele.
Conopida trebuie separată în buchețele mici.
Spălați-le și lăsați-le la scurs.
Tăiați ceapa și usturoi mărunt, sau după preferință.
Puneți uleiul într-o cratiță, la foc mediu.
Adăugați ceapa și usturoiul. Căliți-le câteva minute. Când au devenit transparente, adăugați bucățile de conopidă.
Amestecați cu o lingură de lemn și undiți-le 5 minute, sau până se caramelizează ușor.
Adăugați apoi pudra de scorțișoară, roșiile tăiate cubulețe sau pasate.
Puneți sare și piper după gust. Amestecați ușor și lăsați mâncarea la foc potrivit până începe să clocotească.
Reduceți apoi temperatura și fierbeți conopida înăbușit până devine fragedă.
Durează circa un sfert de oră. Dacă o lăsați mai mult, se va transforma într-un terci neaspectuos.
Se pune în farfuri adânci sau în boluri. Se servește imediat, caldă. Este bună și rece.
Sugestii
Puteți folosi și alte legume pe lângă roșii, precum ardei gras, morcov.
Excludeți scorțișoara dacă nu vă place. Autorul rețetei spune că scorțișoara face o pereche grozavă cu roșiile.
Conopida înăbușită în sos de roșii poate servi ca atare, în zilele de post, sau alături de o sursă de proteine (carne, pește, brânză feta).
Alte rețete cu conopidă
Ciorbă de roșii și conopidă – rețetă + beneficii
Sufleu de conopidă – rețetă + beneficii
Cea mai bună conopidă la cuptor cu cașcaval – după rețeta lui Jamie Oliver
Pentru mai multe rețete cu conopidă, dați o căutare în bara de search de pe prima pagină a site-ului nostru. Veți găsi numeroase articole despre această legumă.
Surse articol:
1. Peter G, Kounoupidi kapama – braised cauliflower, Souvlaki for the Soul: https://souvlakiforthesoul.com/kounoupidi-kapama-braised-cauliflower/
2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Conopida, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, p. 116