SUFLEU de CONOPIDĂ – rețetă + beneficii

Vrei să faci sufleu de conopidă? Află în acest articol cum se prepară și ce beneficii are conopida. Această legumă cruciferă este preferata multor persoane care țin cură de slăbire, deoarece are un conținut redus de carbohidrați și calorii.

Conopida este incorporată în multe rețete dietetice, în unele fiind folosit inclusiv ca înlocuitor pentru orez sau blaturile de pizza. Vezi AICI o rețetă în acest sens.

Sufleu de conopida – reteta si beneficii: StepAway FromTheCarbs

Ce beneficii are conopida?

Această legumă ne oferă cantități generoase de fibre, vitamine din complexul B și antioxidanți care ne protejează de cancer. 100 g de conopidă conțin:

– 27 de calorii
– 2 g de proteine
– 0,3 g de grăsimi
– 5 g de carbohidrați (din care 2.1 g de fibre și 2 g de zahăr)
– 24 mg de calciu
– 16 mg de magneziu
– 47 mg de fosfor
– 320 mg de potasiu
– 51.6 mg de vitamina C
– 16.6 mg de vitamina K
– 61 mcg de acid folic

Această cantitate de conopidă acoperă 77% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 20% din DZR de vitamina K și 10% din necesarul de vitamina B6 și acid folic.

Consumul ei a fost asociat cu numeroase beneficii, precum:

– îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare

– întărirea oaselor

– susținerea sistemului cardiovascular

– reducerea riscului de obezitate, diabet, boli de inimă și mortalitate generală

– reglarea sistemului imunitar și a inflamațiilor

– prevenire bolilor coronariene, a accidentelor vasculare cerebrale și a hipertensiunii arteriale

– combaterea bolilor gastrointestinale

– stimularea digestiei

– prevenirea constipației

– scăderea riscului de cancer de colon

– scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale

– îmbunătățirea sensibilității la insulină

scăderea în greutate la persoanele cu obezitate

– reducerea riscului de cancer la sân și cancere reproductive la femei și bărbați

– scăderea riscului de cancer pulmonar și pancreatic

Dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, evitați să consumați cantități mari de conopidă sau alte alimente bogate în vitamina K, deoarece aceasta poate interacționa cu medicamentele.

Citește și Cum să gătești CONOPIDA sănătos în 5 minute (rețetă + beneficii)

Sufleu de conopidă – rețetă

Ingrediente

• 1 conopidă mare
• 4 ouă
• 200 g de cașcaval
• 2 linguri de unt
• 2 linguri de făină
• 1 linguriță de mărar uscat
• sare și piper

Cum se prepară sufleul de conopidă

Conopida se taie în jumătate și se desface buchețele mici. Se spală și se pun la fiert într-o cratiță cu apă și sare. Se lasă 5 minute să clocotească.

Între timp, se pune untul la topit într-o cratiță. Se incorporează făina treptat, amestecând repede cu un tel. Se adaugă laptele și se condimentează cu sare și piper.

Când sosul s-a îngroșat și a căpătat consistența unei smântâni mai groase, se ia cratița de pe foc și se incorporează gălbenușurile și cașcavalul dat pe răzătoare. Bateți albușurile spumă și incorporați-le în sos.

Pregătiți un vas yena sau un alt vas termorezistent. Așezați în el buchețelele de conopidă și turnați peste ele sosul alb de mai sus. Presărați pe deasupra mărarul.

Introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade. Lăsați conopida circa 50 de minute. Sufleul de conopidă este gata când s-a rumenit puțin la suprafață.

Această mâncare este foarte bună caldă. Se poate servi ca atare, sau ca garnitură.

Surse:

1. Megan Ware, Natalie Olsen, Everything you need to know about cauliflower, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844.php
2. Jurnal de Rețete, Sufleu de conopidă: https://jurnalderetete.md/aperitive/sufleu-de-conopida

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.